Autoilija voi nyt hakea talvisähköpyöräilyn ihmiskokeeseen

HSY:n Ilmastoinfo etsii autoilijoita Virtaa fillariin -kampanjan ihmiskokeeseen: kokeilemaan kuukauden ajan sähköpyörää helmi-maaliskuussa esimerkiksi kakkosauton sijaan.

Ihmiskokeen oletuksenaon, että auton pystyy kohtalaisen vaivattomasti korvaamaan sähköpyörällä myös talvella.

Sähköpyöräily on paitsi hauskaa myös hyödyllistä ajan- ja rahansäästön, kunnon kohentumisen sekä ympäristön kannalta. Ihmiskokeeseen osallistuneiden kesken arvotaan pyörien huoltopaketti.

– Toimitamme kokeiluun valituille testihenkilöille tai perheille sähköpyörän, ja osallistujat lupaavat yrittää olla käyttämättä autoaan kuukauden ajan. Haastattelemme osallistujia kuukauden sujumisesta ja he saavat myös itse tallentaa ja jakaa kokemuksiaan. Koostamme kuvatusta materiaalista muutaman minuutin pituisia minidokumentteja somessa jaettavaksi, kertoo Ilmastoinfon BSR-e sähköpyöräilyn edistämishankkeen projektipäällikkö Petteri Nisula.

Vastaava kokeilu toteutettiin kesällä 2018, jolloin kokeiluun saatiin yli 900 hakemusta. Kampanjan suosio kuvaa kasvanutta kiinnostusta sähköpyöriin, joka on parin viime vuoden aikana näkynyt myös voimakkaasti kasvaneina myyntilukuina.

Hakemusten perusteella valittavien kokeilijoiden lisäksi sähköpyörän talvikäyttöä kokeilee Egotrippi-yhteen laulaja ja Espoon kaupunginvaltuutettu Mikki Kauste, joka osallistui myös kesän 2018 kokeiluun.

– Kesän 2018 sähköpyöräkokeilussa ajoin sähköpyörällä varmaan kaksi kertaan niin paljon, kuin olisin vastaavana aikana ajanut normifillarilla. Sukkulointi Espoon ja Helsingin välillä raittiissa ilmassa sähköpyörällä vei mukanaan. Lisäksi liikkuminen sähköpyörällä antoi ihan erilaisen fiiliksen aloittaa bänditreenit tai vaikkapa kaupunginhallituksenkokous, kuin jos olisin saapunut ruuhkaisia moottoriteitä autolla. Odotankin mielenkiinnolla tulevaa talvisähköpyöräkokeilua, painottaa Kauste.

Mikin osallistumisen kautta saadaan vertailua siitä, millaista on sähköpyöräily kesällä ja talvella. Lähtökohtaisesti sähköpyörä sopii hyvin talvikäyttöön ja se voi myös tarjota ratkaisua ongelmiin, joita ihmiset kokevat talvella pyöräilemisessä.

– Pakkasella akun kapasiteetti toki laskee ja avustettu ajomatka lyhenee, mutta kunhan huomioi tämän ja muistaa ottaa akun ajojen välillä sisälle, niin sähköpyörää voi hyvin käyttää talvellakin. Lisäksi sähkömoottori auttaa talven huonoissa keleissä ja heikommin rullaavilla nastarenkailla polkiessa sekä helpottaa pukeutumista, kun rasitus on tasaisempaa. Sähköpyörä saattaakin motivoida ihmisiä jatkamaan pyöräilyä läpi vuoden, toteaa Nisula.

Kolmivuotisessa, EU:n rahoittamassa (2018-2020) BSR-electric -hankkeessa edistetään sähköistä liikennettä Itämeren alueen kaupungeissa. HSY:n Ilmastoinfon BSR-electric hanke keskittyy pääkaupunkiseudulle ja käsittää Virtaa fillariin -kampanjan sekä sähköpyörien koeajotilaisuuksia.

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here