Ajoneuvon luminen rekisterikilpi voi johtaa rikesakkoon

Talvinen Suomi voi yllättää autoilijan pienellä, mutta kalliilla sattumuksella. Oli lumikaaos tai suojasää, ajoneuvon rekisterikilpi peittyy herkästi lumeen, jäähän, loskaan tai likaan.

Kilpi kannattaa putsata, sillä lain mukaan jokainen rekisteröity ajoneuvo tulee olla aina tunnistettavissa. Tunnistaminen tapahtuu rekisterinumerolla.

Jos rekisteritunnus on tunnistamattomissa, autoilijan voi yllättää rikesakko.

Kiinnostaako autot ja liikenne? Tilaa tästä Autotodayn uutiskirje!

– Suomessa saa ajaa julkisilla teillä vain rekisteröidyillä ajoneuvoilla. Koska rekisteröidyn ajoneuvon tulee olla aina tunnistettavissa rekisterinumerolla, asian toteutumisen valvonta on rikesakon alaista, EasyParkin Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen sanoo ja jatkaa:

– Lumisateen haitat ovat tietenkin konkreettiset jokaiselle ulkoilmassa pysäköivälle ikkunanputsaajalle. Mutta rekisterikilpeä eivät kaikki tule ajatelleeksi. Ikkunoiden putsaaminen ja lumikasojen vuoksi vähentynyt pysäköintitila eivät ole autoilijat ainoat talviset vitsaukset.

On oikeus koskea

Varma sakko lumesta tai liasta peittynyt rekisterikilpi ei ole, sillä pysäköinninvalvojilla on oikeus koskea toisen ajoneuvoon esimerkiksi rekisterikilven puhdistustarkoituksessa.

Samoin heillä on oikeus tarvittaessa puhdistaa tuulilasia nähdäkseen, onko kuljettaja muistanut pysäköintikiekon asiallisesti. Sama koskee mahdollista asukaspysäköintitunnusta.

Katso tästä Helsingin ytimen parhaat ja vaikeimmat parkkeerauskadut

Pysäköintioikeuden tarkastaminen tehdään nykyään Suomessa laitteella, joka skannaa rekisterikilven. Siten tarkastaja näkee, onko ajoneuvolle ostettu alueella tarvittava pysäköintioikeus.

Sentään mobiilipysäköinnistä ilmoittavia tarroja varten auton ikkunoita ei enää tarvitse puunailla. Suomi on tässä mielessä nykyään tarravapaa maa. Ulkomailla EasyParkin mobiilisovellus ilmoittaa tarratarpeesta, kun käyttäjä pysäköi alueelle, jossa tarve yhä on.

Ongelma myös halleissa

Etenkin talvella kätevin vaihtoehto pysäköintiin ovat pysäköintihallit. Sisällä ei sada lunta ja lähtiessä pääsee liikkeelle sulaneella lämpimällä autolla.

– Rekisterikilven lumisuus tai likaisuus on ongelma parkkihalleissa, joissa on käytössä kamerapysäköinti. Se on järjestelmä, jossa kamerat lukevat ajoneuvon rekisteritunnuksen ja pysäköintioikeus ja -maksu määräytyvät automaattisesti. Niissä halleissa pysäköinti sujuu ilman maksuautomaatin etsiskelyä ja sisään pääsee ilman lippulappusia, Kolehmainen kommentoi.

Täyden hyödyn kamerapysäköinnin elämää helpottavasta automatiikasta saa EasyParkin mobiilisovelluksella. Osassa kamerapysäköintihalleista pysäköinti alkaa ja päättyy sovelluksessa täysin automaattisesti, osassa autoilija aloittaa pysäköinnin sovelluksesta itse. Kamerapysäköintihallista poistuessa pysäköinti päättyy automaattisesti.

Tässä asiassa ruotsalaiset ovat suomalaisia huonompia!

Nämä ovat yleisimmät sakkoon johtavat erheet mobiilipysäköinnin maksamisessa

1 KOMMENTTI

 1. Lumipyryssä kun ajaa lyhyenkin matkaa, saa takakilpi monissa autoissa lumipeitteen. Etukilpi pysyy yleensä puhtaana. Näistä parkkihalleista en tiedä, kumpaa kilpeä ne lukevat.

  Poliisi ei yleensä puutu takakilven lumisuuteen. Tiedän kuitenkin tapauksen, jossa taksikuski oli juuri tullut ajosta tolpalle, kun viereen pysähtyi poliisiauto, jonka henkilökunta alkoi motkottaa lumen peittämästä takakilvestä. Taksikuski selitti tilanteen, nousi autostaan ja sanoi:
  – Katsotaanpas teidän takakilpeä!
  Silloin poliisiauton kuski sai äkkiä pakin päälle ja kaasutti näkymättömiin.

  Toisaalta, poliisihan ei myöskään puutu siihen, että auton perään asennettu teline ja siihen nostettu polkupyörä lähes aina peittävät takakilven.

  H.K.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän