Yhä useampaan autoon tarjolla led-valot

Vuoden pimeimmät ajat asettavat autoilijoille haasteita. Yhä useampaan automalliin on nykyään tarjolla tehokkaat led-ajovalot.

Esimerkiksi Škoda Superb -malliin ja uuden, neljännen sukupolven Škoda Octavia -malliin on tavallisten led-ajovalojen lisäksi saatavissa Matrix LED -ajovalot.

Matrix LED -ajovalot ovat moderni led-valojärjestelmä, joka vuoden pimeimpinä kuukausina lisää ajamisen turvallisuutta selvästi. Led-tekniikka takaa ajoradan erittäin kirkkaan ja tasaisen valaisun.

Ajovalomoduulien erikseen ohjattavissa olevat ledit – esimerkiksi uudessa Octaviassa kussakin ajovalomoduulissa on 12 lediä – tuottavat useasta segmentistä koostuvan lähi- ja kaukovalokuvion.

Tuulilasille asennetulla kameralla tunnistetaan vastaan tulevien tai edellä ajavien ajoneuvojen valot sekä valoa heijastavat ihmiset tai kohteet, jotka älykäs valotekniikka sitten automaattisesti varjostaa valokuviosta.

Varjostamisen toteuttamiseksi ohjainlaite salamannopeasti ja automaattisesti sammuttaa valokuviosta yksittäisiä segmenttejä. Siten on mahdollista ajaa kaukovalot päällä häikäisemättä muita tienkäyttäjiä.

Mukautuvat ajovalotoiminnot erilaisiin ajotilanteisiin

Matrix LED -ajovaloissa on myös mukautuvia valotoimintoja erilaisia ajotilanteita ja säätiloja varten.

Etevä järjestelmä esimerkiksi tunnistaa ajonopeuden ja navigoinnin GPS-tietojen perusteella ajamisen kaupungissa, maantiellä tai moottoritiellä, ja säätää tietojen mukaisesti ajokaistan reuna-alueen valaisun tai kytkee aktiiviset kaarrevalot päälle.

Sateessa tai muutoin huonossa säässä kääntymisvalot ja kaarrevalot valaisevat auton lähietualuetta tehokkaammin. Katumaasturimalleihin Kodiaq, Karoq ja Kamiq sekä perheautomalliin Scala on saatavissa täys-led-ajovalot, joissa on ajotilanteeseen sopeutuvat toiminnot (AFS-toiminnot).

Led-tekniikka lisää kirkkautta ja valotehoa

Moderni led-valotekniikka suo muotoilijoille uusia mahdollisuuksia käyttää lasia, kristallimaisia elementtejä ja uudenlaisia, kompakteja muotoja, ja perinteisiin halogeenivaloihin verrattuna sillä saavutetaan lisää kirkkautta ja valotehoa.

Esimerkiksi uudistuneen Škoda Fabian täys-led-ajovalot tuottavat 66 prosenttia enemmän valoa kuin aiemmat huippuajovalot. Halogeenipolttimoihin verrattuna ledit kestävät paljon pitempään ja kuluttavat vähemmän sähköenergiaa. Myös sumuvalot on toteutettu led-moduuleilla.

Myös Škoda Scala-, Kamiq- sekä Karoq -malleissa on joko osittain led-tekniikalla toteutetut ajovalot tai huippuversiona ajotilanteeseen mukautuvat täys-led-ajovalot.

Led-takavalot reagoivat välittömästi

Ajovalojen lisäksi Škoda käyttää LED-tekniikkaa myös takavaloissa. Erityisesti jarruvalojen nopea syttyminen ja kirkkaus lisäävät auton aktiivista turvallisuutta, sillä takana tulevat pystyvät nopeammin havaitsemaan jarruttamisen.

Nauhamaisesti keskeltä ulospäin syttyvät dynaamiset takavilkut ovat saatavissa Škoda-malleihin Superb, Octavia, Scala ja Kamiq. Kamiq-mallissa myös etuvilkut ovat dynaamiset.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here