WRC: Rovanperällä mahdollisuus varmistaa mestaruus jo viikonloppuna Walesissa

Tulevana viikonloppuna ajetaan rallin MM-sarjan kauden kolmanneksi viimeisin osakilpailu Iso-Britanniassa. Walesissa keskuspaikkaansa pitävän perinteikkään rallin tunnetusti liukkaille sorateille lähtee yhteensä neljä suomalaista kuljettajaa.

M-Sport Fordin Teemu Suninen, Toyotan Jari-Matti Latvala ja Citroënin Esapekka Lappi pitävät yllä sinivalkoisia värejä WRC-kuninkuusluokassa. Viime kisassa Turkissa voitostakin taistellut Lappi mielii varmasti jatkoa Neste Rallista piritysruiskeen saaneelle kaudelleen.

WRC 2 Pro -luokassa Kalle Rovanperällä on mahdollisuus varmistaa luokan mestaruus Walesissa. Mestaruus varmistuu, mikäli juuri 19 vuotta täyttänyt Rovanperä sijoittuu britti Gus Greensmithin ja Norjan Mads Östbergin edelle. Mikäli Rovanperä ei puolestaan pääse viikonloppuna maaliin, on Greensmithin ja Östbergin sijoituttava kahden kärjen ulkopuolelle, jotta mestaruus tulee Suomeen.

R2-luokan Fordilla kilpailuun on ilmoittautunut myös Markus Manninen, mutta valitettavasti hän osallistuu vain kilpailun nuotitukseen puuttuneen kilpailubudjetin vuoksi.

WRC 2 -luokassa nähdään erittäin historiallinen hetki, kun vuoden 2003 maailmanmestari, norjalainen Petter Solberg ajaa uransa viimeisen MM-rallin. Historiallisuutta lisää sukupolvenvaihdos, sillä Petterin huippulupaava poika, 18-vuotias Oliver ajaa samalla uransa ensimmäisen MM-rallin. Tulevilla kausilla nuoremmasta Solbergista ja Rovanperästä povataan sarjan kovimpia kilpakumppaneita.

MM-pistekamppailu kuumeni Turkissa

Turkin osakilpailuun isossa pistejohdossa lähtenyt Viron Toyota-kuljettaja Ott Tänak lähtee pistejohdossa myös Iso-Britannian MM-rallin teille. Pistejohto ranskalaiseen hallitsevaan mestariin Sébastien Ogieriin on kuitenkin kaventunut vain 17 pisteeseen.

Belgiassa vaikeuksissa rämpinyt Belgian Thierry Neuville on kolmantena 30 pisteen erolla Tänakiin. Neuvillen on onnistuttava Walesissa pitääkseen mestaruushaaveet elossa.

M-Sportin Elfyn Evans tekee odotetun paluun ratin taakse kotirallissaan. Walesilainen Evans ei pystynyt osallistumaan kolmeen edelliseen MM-ralliin, johtuen Viron testikilpailussa saamastaan vammasta. Sunisen ja Evansin lisäksi M-Sportin riveissä nähdään jälleen ruotsalainen Pontus Tidemand.

Hyundailla espanjalainen Dani Sordo tekee tilaa irlantilaiselle Craig Breenille. Irlantilaisen lisäksi Hyundain ratissa on totutusti Thierry Neuville sekä Turkissa kolmanneksi ajanut Norjan Andreas Mikkelsen.

Suomalaisista Latvala on MM-pisteissä korkeimmalla, kun 84 pistettä oikeuttaa kuudenteen sijaan. Seuraavilla sijoilla perässä tulevat sekä Suninen että Lappi.

Valmistajien MM-taistossa Hyundai johtaa Toyotaa 19 pisteellä.

Kuljettajien MM-pisteet 11/14
1. Ott Tänak (EST) 210
2. Sebastien Ogier (FRA) 193
3. Thierry Neuville (BEL) 180
4. Andreas Mikkelsen (NOR) 94
5. Kris Meeke (GBR) 86
6. Jari-Matti Latvala (FIN) 84
7. Teemu Suninen (FIN) 83
8. Esapekka Lappi (FIN) 80
9. Elfyn Evans (GBR) 78
10. Dani Sordo (ESP) 72

Kuljettajien MM-pisteet, WRC 2 Pro 11/14:
1. Kalle Rovanperä (FIN) 166
2. Gus Greensmith (GBR) 110
3. Mads Östberg (NOR) 110
4. Jan Kopecky (CZE) 79
5. Lukasz Pieniazek (POL) 79

Valmistajien MM-pisteet 11/14:
1. Hyundai Shell Mobis WRT 314
2. Toyota Gazoo Racing WRT 295
3. Citroen Total WRT 259
4. M-Sport Ford WRT 184

Iso-Britannian MM-ralli 2019: Sumua ja mutaa kaikilla mausteilla

Jos Turkissa kärsittiin kuumuudesta ja auringonpaisteesta, niin Iso-Britannian MM-rallin haasteet ovat lähes päinvastaisia. Sumu, kosteus, sateet ja muta tekevät erikoiskokeista haastavia vaihtelevan pidon ja kovien nopeuksien takia.

Viime vuoden rallia dominoi Tänak, mutta virolaisen kisa sai kuitenkin dramaattisen lopun, kun Toyotan pohjapanssari ja jäähdytin rikkoutuivat. Kilpailun voittoon ajoi Ogier, silloin muuten Fordilla. Palkintopallin täydensivät toiseksi ajanut Latvala ja kolmanneksi sijoittunut Lappi.

Tulevan viikonlopun sääennusteet lupaavat Walesiin vaihtelevaa sadetta, joten olosuhteet voivat vaihdella paljon jopa päivittäin.

Tämän vuoden reittiin mahtuu 22 erikoiskoetta. Perjantain erikoiskokeista yksikään ei ole yli 20-kilometrinen.

Lauantaina puolestaan viimeistä kahden kilometrin erikoiskoetta lukuun ottamatta kaikki kuusi erikoiskoetta ovat yli 20-kilometrisiä. Erikoiskoekilometrejä rallissa kertyy yhteensä 309,76.

Reitin yhteismitta on peräti 1625 kilometriä, joten kuljettajilla on edessään paljon siirtymäosuuksia.

Kilpailu alkaa torstai-iltana 21.08 Suomen aikaa. Rallin päätöserikoiskoe ja samalla Power Stage alkaa sunnuntaina kello 14.18.

Erikoiskokeiden määrä: 22
Erikoiskoekilometrejä: 309,76 km
Kilpailun kokonaispituus: 1625,14 km

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here