Vuoden 1928 Graham-Paige espanjalaisella rantakadulla

Kuva: Jukka Viitasaari.

Autotoday tapasi marraskuun alussa maailman ympäri matkannutta vuoden 1928-mallista amerikkalaista Graham-Paigea ja sen kipparia, argentiinalaista Herman Zappia Sitgesin rantakadulla koillis-Espanjassa.

Vuonna 2000 autolla maailmaa kiertämään lähtenyt, ja matkan aikana neljällä lapsella kasvanut Zappin perhe ajeli vuonna 2016 myös Suomen läpi pohjoisesta etelään.

Nyt Herman Zapp muistelee vierailuaan Suomessa kirjaimellisesti lämmöllä.

– Kaikki tarjosivat meille mahdollisuutta saunomiseen ja niitä mahdollisuuksia tietenkin käytimme, hän hekottelee.

Toisin kuin syksyisessä Suomessa liki 20-asteisessa Espanjan marraskuisessa ilta-auringossa ei juuri saunaan kaipaa, totesimme yhdessä.

Suomesta he jatkoivat Pietariin ja sieltä Baltian kautta Keski-Eurooppaan. Nyt lähes 18 vuodessa Zappit ovat ehtineet ajaa Amerikan mannerta pitkin Argentiinasta Alaskaan, Aasiaan, Afrikkaan ja Australiaan. Nyt viimeisimmäksi he ovat ajaneet läpi Euroopan Norjan Nordkappista Espanjaan.

Kolmen Grahamin veljeksen perustama tehdas valmisti laadukkaina pidettyjä autoja vuodesta 1927 vuoteen 1940.

Graham-Paige-klassikolla Zappit ajavat tyypillisesti 150-300 kilometrin päivämatkoja matkanopeudella 55 kilometriä tunnissa.

Zappin mukaan auto on heidän elämäntavalleen täydellinen: ”Slow, simple and stylish”.

Koska lapsia on tullut lisää ja entiset ovat kasvaneet ja aloittaneet äidin opastuksella koulunkäynnin takapenkillä, autoa on matkan varrella myös jatkettu 40 sentillä!

Autovanhusta on tietenkin jouduttu moneen kertaa virittämään ja kunnostamaan ajokuntoon, missä lukuisat autoharrastajat ympäri maailmaa ovat aina auttaneet.

Zappin perheen 18-vuotta kestänyt automatka on loppusuoralla, sillä Espanjasta he aikovat suunnata takaisin kotimaahansa Argentiinaan ja asettua samaan kotiin, josta lähtivät 18 vuotta sitten. Näin he ainakin tällä hetkellä suunnittelevat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Graham-Paige
https://www.facebook.com/herman.zapp/?fref=ts
http://www.argentinaalaska.com/blog/We-are

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here