Viisi vinkkiä ulkomaan autolomalle

Tänä kesänä moni suomalainen matkustaa ulkomaille autolla lentokoneen sijaan. Korona-aika totutti ihmiset notkeampaan arkeen, turvaväleihin ja väljyyteen ihmisjoukkojen sijaan, todetaan Easyparkin tiedotteessa.

Autossa matkustaminen antaa kaivattua yksityistä tilaa ja joustavuutta matkustamiseen. Suunnitelmien muuttaminen onnistuu lennossa, jos mielenkiintoinen matkakohde tulee reitin varrella vastaan.

Monen reissarin matka suuntaa poispäin turistien kansoittamilta alueilta luontoon ja syrjäisempiin kohteisiin.

Automatkailun suosioon vaikuttavat oman tilan ja väljyyden kaipuun lisäksi hitaan matkustamisen trendi ja viime aikoina näkyvämmin esiin noussut van life -trendi eli matkustelu itse tuunatulla retkeilyautolla.

Tämä ilmeni, kun VTT seurasi kuluttajakäyttäytymisen muutosta Suomessa korona-aikana. Autolomailun suosiota vahvistaa myös lentolippujen hintojen roima kallistuminen.

Sopiva määrä ennakointia takaa onnistuneen loman

Autolomaan käytettävissä oleva aika ja ajoreitin pituus raamittavat sitä, kuinka pitkiä ajorupeamia ja pysähdyksiä matkalla voidaan tehdä. Välietapit kannattaa suunnitella sopivan väljiksi niin, että myös spontaaneille pysähdyksille ja palautumiselle jää aikaa.

Autoloman matkapäivien ei suinkaan pidä olla pelkkää autossa istumista. Pahin virhe, jonka lomalla voi tehdä, on liian kiireinen aikataulu ja vähäiseksi jäävä lepo.

Näillä vinkeillä matkanteko sujuu hyvin autolomalla ja väistät turhat kuopat. Seikkailusta saa kaiken irti, kun huomioi muutamia matkantekoa sujuvoittavia asioita.

Viisi vinkkiä

1. Lataa ainakin nämä matkantekoa helpottavat sovellukset

Matkareitin suunnittelua voit helpottaa karttasovelluksen avulla, joista käytetyin on Google Maps. Sen avulla löydät kiinnostavia paikkoja ja nopeimman reitin perille. Karttaan etukäteen tallennetut paikat näkyvät myös offline-tilassa. Ulkomailla matkustaessasi voit törmätä kielimuuriin, joka kaatuu Google-kääntäjällä. Voit napata kuvan liikennemerkin lisäkilvestä tai ruokalistasta ja kääntäjä tulkkaa sen valokuvan avulla.

Airbnb-sovelluksen avulla löydät yöpymispaikat ja viestit suoraan huoneen vuokraajalle esimerkiksi saapumisajankohtasi. EasyPark-pysäköintisovelluksen avulla löydät vapaat pysäköintipaikat yli 2200 Euroopan kaupungissa ja maksat näppärästi oman tai vuokra-auton pysäköinnin tai latauksen.

2. Varmista ajoneuvon kunto ja suorituskyky

Oma auto on oiva vaihtoehto, jos lähdet pitkään kestävälle matkalle Suomesta. Silloin kallis vuokra ei juokse vuokra-autosta. Valtioiden rajojen ylittäminen on myös huolettomampaa omalla autolla. Renkaat ja auto kannattaa tarkastaa ja huoltaa hyvin ennen matkaa.

Kun reissuun lähdetään ensin lentäen ja auto vuokrataan vasta kohdemaassa, matkatavaroita mahtuu mukaan rajallinen määrä. Valitse vuokra-auto huolella suunnitelmissa olevan matkareitin vaatimusten mukaan. Älä tyydy edulliseen ja pieneen, vaan ota auto, jossa on riittävästi tehoa ja kokoa. Kiittelet satsaustasi myöhemmin etenkin vaativilla ajoreiteillä.

3. Vältä jumittuminen raja-asemalle – Muista ottaa nämä dokumentit mukaan

Passin ja ajokortin lisäksi mukana on oltava muita matkustamisen kannalta olennaisia asiakirjoja. EU:n ulkopuolella saatat tarvita kansainvälisen ajokortin ja kansainvälisen liikennevakuutustodistuksen eli Green Cardin, jolla todistat, että autovakuutus on kunnossa.

Muista myös ottaa auton rekisteröintitodistus mukaan. Jos sinua ei ole merkitty todistukseen auton omistajaksi tai haltijaksi, tarvitset kansainvälisen valtakirjan ja maastavientiluvan auton omistajalta.

4. Nauti lämmöstä – Älä hikoile turhien sakkojen takia

Tutustu ennen matkalle lähtöä reitillä olevien maiden liikennesääntöihin. Liikennesäännöissä ja merkeissä voi olla suuriakin eroja eri maiden välillä. Myös EU-maissa liikennesäännöt eroavat toisistaan jonkin verran.

Älä harhaudu ottamaan mallia esimerkiksi siitä, miten muut ovat parkkeeranneet. Liikennemerkkien lisäkilpien tekstit sisältävät kriittistä tietoa ja monesti ratkaisevat sen, räpsähtääkö virheestä sakot vai ei.

Ongelman voi taklata käännössovelluksen tai parkkisovelluksen avulla. Huomioi myös tiemaksut ja se, että esimerkiksi Euroopan suuremmissa kaupungeissa tarvitset auton tuulilasiin kiinnitettävän ympäristötarran. Ilman tarraa yllätystuomisina voivat olla mojovat sakot.

5. Sammuta nälkäkiukku – Ota mukaan helppoa evästä

Nälkäkiukku on ikävä matkakumppani ja se voi yllättää, jos sopivaa ruokailupaikkaa ei heti löydy. Jotta ilmapiiri ei kiristy autossa liikaa, matkavarustukseen kannattaa varata helppoa naposteltavaa.

Pähkinät, kuivatut hedelmät tai marjat, myslipatukat ja vaikkapa rinkelipussi säilyvät lämpimässä autossa. Eväät säästävät kaikkien hermoja ja pelastavat turhilta kiukuilta.

Dacialta vaihtoehto perinteiseen telttailuun

Katso melkein 600 videon tarina seitsemän vuoden elämästä pakettiautossa

Päivän kuva: Kyllä pienikin auto käy perheen matka-autoksi!

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän