Volvon ensimmäinen autonomiseen ajamiseen suunniteltu tuotantoauto valmis

Volvo ja henkilökuljetuspalvelu Uber esittelivät tänään yhteistyössä kehitetyn itseajavan tuotantoauton. Kyseessä on seuraava askel yritysten välisessä strategisessa kumppanuudessa.

Uber ja Volvo solmivat yhteistyösopimuksen vuonna 2016 ja ovat sittemmin laatineet useita prototyyppejä, joiden tarkoituksena on kiihdyttää yritysten itseajavien autojen kehitystyötä.

Tänään esitelty Volvo XC90 on ensimmäinen tuotantoauto, joka yhdessä Uberin järjestelmän kanssa pystyy täysin autonomiseen ajamiseen.

XC90-perusauto on varustettu tärkeillä turvallisuustoiminnoilla, joiden ansiosta Uber voi helposti asentaa autoon oman autonomisen järjestelmänsä.

Tämä mahdollistaa itseajavien autojen potentiaalisen käyttöönoton tulevaisuudessa Uberin verkostossa.

Tärkeimmät ominaisuudet Volvon autonomisessa tuotantoautossa ovat useat varajärjestelmät ohjaus- ja jarrutustoiminnoille sekä akun varavirtajärjestelmä.

Jos jokin pääjärjestelmistä pettää jostakin syystä, varajärjestelmät toimivat välittömästi ja pysäyttävät auton.

Volvon varajärjestelmien lisäksi autossa on joukko antureita, joiden avulla Uberin autonominen järjestelmä voi toimia turvallisesti kaupunkiympäristössä.

Uberin autonominen järjestelmä voi Volvon ajoneuvoalustaan yhdistettynä jonakin päivänä mahdollistaa turvallisen ja luotettavan autonomisen henkilökuljetuspalvelun, jossa ei enää tarvita erikoiskoulutettuja Uberin työntekijöitä, jotka vielä tällä hetkellä käyttävät ja valvovat autoja autonomiselle ajamiselle tarkoitetuilla alueilla.

Tänään paljastettu autonomiseen ajamiseen kykenevä tuotantoauto on osa Volvon kaupallista sopimusta Uberin kanssa. Vuonna 2016 laadittu sopimus koskee kymmenien tuhansien autonomisella valmiudella varustettujen perusautojen toimitusta tulevina vuosina.

Volvo suunnittelee käyttävänsä samanlaista autonomista perusautokonseptia tulevissa autonomisissa autoissaan 2020-luvun alkupuolella.

Nämä teknologiat otetaan käyttöön uuden sukupolven Volvo -malleissa, jotka perustuvat SPA2-alustalle. Niiden toiminnot mahdollistavat valvomattoman autonomisen ajamisen selkeästi määritetyillä alueilla, kuten valta- ja kehäteillä.

Volvolla uskotaan, että autonominen ajaminen voi synnyttää huomattavia turvallisuusetuja koko yhteiskunnalle, kun kaikki autot ovat autonomisia.

Sitä ennen teknologia voi tarjota asiakkaille paremman ajokokemuksen ottamalla hoitaakseen yksitoikkoiset tehtävät, kuten nykivän ajamisen liikenneruuhkissa.

Toimituksen kommentti: Kuinkahan tässä käy? Milloinkohan ensimmäiset robottiautot ovat liikenteessä? Vielä on paljon auki olevia kysymyksiä, muun muassa lainsäädännön osalta. Odotamme kuitenkin mielenkiinnolla robottiautojen tuloa markkinoille. Milloin ja miten, sitä ei kukaan vielä tiedä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!