Viritetyt mopot olivat Itä-Suomen poliisin suurimpana huolenaiheena koulujen läheisyydessä

Itä-Suomen poliisi valvoi torstaina 18.8.2022 liikennettä Outokummussa ja Liperissä koulujen läheisyydessä.

Suurimpana huolenaiheena olivat viritetyt mopot. 7 mopoa luokiteltiin moottoripyöriksi virittämisen ja nopeuden vuoksi.

Liperissä viritettyjä mopoja tavattiin 2 kappaletta ja Outokummussa 5 kappaletta.

Kuusi kuljettajaa määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon, koska heillä ei ollut ajo-oikeutta kuljettaa kevytmoottoripyörää.

Kahdelle mopojen omistajista, jotka osoittautuivat nuorten vanhemmiksi, kirjoitetiin sakot luovuttamisesta ajo-oikeudettomalle.

Katso tästä muita juttuja viritetyistä mopoista.

Valvonnan yhteydessä Outokummussa 17-vuotias nuorimies jätti noudattamatta poliisin antaman pysäytysmerkin 3 eri kertaa paeten moottoripyöräpoliisia noin 2 kilometrin matkan ajoratoja, kevyenliikenteenväyliä ja metsäpolkuja pitkin. Lopulta kuljettaja kaatui puistoalueen nurmikolle ajoneuvollaan oman ajovirheensä seurauksena.

Kuljettaja ei loukannut itseään. Paetessaan poliisia kevytmoottoripyöräksi virittämisen vuoksi luokiteltavan ajoneuvon kuljettaja kiihdytti nopeutensa lähes kaksinkertaiseksi sallittuun rajoitukseen nähden. Poliisin mittaamaksi nopeudeksi saatiin 76 km/h.

Asiasta kirjattiin rikosilmoitus törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja ajoneuvorikkomuksesta.

Liikennekelvottomassa kunnossa

Yleinen havainto oli, että tarkastetuista mopoista iso osa oli liikennekelvottomassa kunnossa ja niillä ajaminen on ollut jopa vaarallista.

Poliisi muistuttaa, että rekisteriin merkityllä omistajalla on vastuu moponsa liikennekelpoisuudesta ja kuka mopoa kuljettaa.

Yli 65 km/h kulkeva mopo luokitellaan kevytmoottoripyöräksi ja se vaatii sen mukaisen ajo-oikeuden. Lisäksi kyseeseen tulee liikennevakuutuskeskuksen takautuvasti mahdollisesti vaatimat korotetut liikennevakuutusmaksut ja Trafin vaatimat ajoneuvoverot.

Muutoin liikennekäyttäytyminen koulujen läheisyydessä mainituilla paikkakunnilla oli hyvällä tasolla eikä rikkeisiin tarvinnut juurikaan puuttua.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän