Valtio tukee nyt taas etanoliautoilijoiksi siirtyviä

200 euron muuntotuki etanolipäivityksille on palannut käyttöön. Uusi laki astui voimaan sunnuntaina ja muuntotukea voi nyt hakea suoraan Traficomilta sähköisellä lomakkeella.

”Kaikki bensiiniautot saa nykyisin päivittää toimimaan uusiutuvalla E85-bioetanolilla, ja suurimmalle osalle autoista on jo saatavilla yhteensopivia muutossarjoja. Kun olet päivittänyt autosi ja muutoskatsastanut sen, saat nyt siihen vielä Traficomin kautta 200 euron tuen”, kertoo Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Antti Grönlund.

Uusiutuvalla E85-polttoaineella ajaminen laskee autoilun fossiilisia päästöjä jopa 80 prosentilla. Itse polttoaine on myös bensiiniä halvempaa, ja sitä on saatavilla laajasti ympäri Suomen yli 180 huoltoasemalta. Suomessa myytävä E85-polttoaine on yli 104 oktaanista, mikä parantaa moottorin toimintaa ja lisää myös tehoa.

”Hienoa, että muuntotuki palautettiin käyttöön, vaikka nyt vain puolen vuoden ajaksi. Muuntotuki oli aiemmin käytössä 2018–2022 ja sen avulla saatiin aikaan lähes 7 000 uutta etanolipäivitystä – vaikka silloin muuntotukea pystyi hakemaan käytännössä vain vanhemmille, ennen 1.9.2009 käyttöönotetuille autoille. Nyt laki on onneksi muuttunut ja muutoksen voi tehdä kaikkiin bensiiniautoihin. Muuntotuki on erittäin kustannustehokas päästövähennystoimi, jolla mahdollistetaan oman autoilun päästöjen vähentäminen ihan jokaiselle autoilijalle”, jatkaa Grönlund.

Tämän lain perusteella muuntotukea voi hakea vain 15.12. asti. Auton päivittäminen etanolille kannattaa tehdä siis mahdollisimman pian, että tukea ehtii hakea. Tälle vuodelle käytettävissä on noin 2,4 miljoonaa euroa jo aiemmin päätettyä siirtomäärärahaa, joka riittää noin 12 000 etanolipäivitykseen.

Muuntotuen saamisen edellytyksenä on auton muutoskatsastaminen etanolikäyttöiseksi. Uudempien, 1.9.2009 jälkeen käyttöönotettujen autojen muutoskatsastukseen tarvitaan muutossarjan valmistajan antama, juuri kyseiseen autoon kohdistettu yhteensopivuustodistus. Ennen muutossarjan hankkimista kannattaa siis varmistaa, että myyjä pystyy antamaan tällaisen todistuksen, koska muuten muuntotukea ei voi hakea.

”Muuntotuen hakeminen on erittäin helppoa – muutoskatsastuksen jälkeen voit hakea tukea suoraan Traficomin sivuilta sähköisellä lomakkeella, joka löytyy osoitteesta www.traficom.fi/fi/hankintatuet. Kannustan nyt jokaista bensiiniautoilijaa harkitsemaan etanolipäivityksen tekemistä – muutaman sadan euron muutossarjalla pystyy nyt vähentämään oman autoilunsa fossiilisia päästöjä jopa 80 prosentilla ilman, että tarvitsee ostaa kallista uutta autoa. Ongelma kun ei ole polttomoottori, vaan niissä käytettävät fossiiliset polttoaineet,” päättää Grönlund.

Lue myös

Suomalaisen etanoliteknologian myynnistä yli 90 % tulee viennistä!

Kohta voi taas saada tukea auton muuttamisesta kaasu- tai etanolikäyttöiseksi

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

 

2 KOMMENTIT

  1. Ihan autosta riippuu onko taloudellista järkeä. Pikkuturboissa ei kulutus juuri nouse jos pitää alle 50% seosta.

    Mutta ainakin polttoaine on kotimaista (kai?) eikä perustu fossiilisiin.

  2. Etanoli on usein saman hintaista kuin bensiini tai jopa kalliimpaa. Mitään taloudellista järkeä ei ole siirtyä vihreämpää polttoaineeseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän