Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu — sähköautojen hylkäykset lisääntyneet merkittävästi

Suomessa tehtiin vuonna 2023 yli 2,1 miljoonaa henkilöauton määräaikaiskatsastusta, joista 28,2 % päättyi hylkäykseen. Hylkäysprosentti pysyi lähes muuttumattomana edellisvuoteen verrattuna.

Samaan aikaan sähköautojen katsastuksissa todettiin merkittävää lisäystä niin katsastusten määrässä kuin hylkäysprosenteissakin. Vuodessa sähköautojen hylkäysprosentti on kasvanut lähes 7 prosenttiyksikköä, nousten 11,7 prosentista 18,4 prosenttiin.

”Tämä pieni nousu hylkäysprosenteissa viittaa siihen, että autojen kunto ja katsastuskriteerien täyttäminen ovat pysyneet suhteellisen vakioina”, toteaa Traficomin johtava asiantuntija Teemu Toivanen.

Miltei joka viides sähköauto hylättiin määräaikaiskatsastuksessa

Sähköautojen määrän kasvaessa niiden määräaikaiskatsastukset ovat lisääntyneet huomattavasti. Vuonna 2023 katsastettiin 7 785 sähköautoa, kun taas vuonna 2022 luku oli 3 158. Tänä aikana sähköautojen hylkäysprosentti on kasvanut lähes 7 prosenttiyksikköä, nousten 11,7 prosentista 18,4 prosenttiin.

Nelivuotiaiden sähköautojen katsastuksissa hylkäysprosentti oli 16,8 %.

Yleisimmät nelivuotiaiden sähköautojen hylkäykseen johtaneet viat olivat ylätukivarren nivelen välyksellisyys, takatukivarren laakeroinnin välyksellisyys sekä määräysten vastaiset sivulasien tummennukset.

”Tukivarsiongelmia voidaan osittain selittää sähköautojen suuremmalla massalla, mikä asettaa niille erityisiä haasteita”, toteaa Toivanen.

Yleisin syy henkilöauton hylkäykseen tai korjauskehotukseen etuakseliston viat

Lähes joka kymmenes katsastettu henkilöauto hylättiin tai se sai korjauskehotuksen etuakseliston vikojen takia.

Rekisterinkiven valon sekä lähivalojen toimimattomuudesta puolestaan määrättiin korjauskehotuksia yli kahdeksassa katsastuksessa sadasta.

”Valojen toiminta kannattaa tarkistaa ennen katsastusta, jotta välttää turhat korjauskehotukset. Tätä ei kannata tehdä vain katsastuksen takia, vaan se on osa ajoneuvon yleistä huolenpitoa ja liikenneturvallisuutta”, muistuttaa Toivanen.

Kuva: Traficom.

Henkilöautojen mallisarjakohtaiset vikatilastot on julkaistu vuodelta 2023

Traficomin henkilöautojen mallisarjakohtaista katsastustilastointia on uudistettu.

”Aikaisemmin tiedot julkaistiin 3-15 -vuotiaista henkilöautoista, mutta katsastusaikavälien muutosten myötä olemme siirtyneet seuraamaan mallisarjakohtaisissa tilastoissa 4-20 -vuotiaita henkilöautoja”, kertoo Traficomin johtava asiantuntija Antti Halmetoja.

”Tarkasteluvälin laajentaminen 15 ikävuodesta 20 vuoteen antaa aikaisempaa paremman käsityksen määräaikaiskatsastettavien henkilöautojen vikojen laadusta suhteessa liikennekäytössä oleviin henkilöautoihin”, jatkaa Halmetoja.

Mallisarjakohtaiset vikatiedot löytyvät tilastotietokannasta, mikäli tilastovuoden aikana kyseisen mallisarjan osalta katsastustapahtumia ollut vähintään 100.

Hylkäykseen johtaneissa syissä tilastoissa on mukana viat, joita on esiintynyt mallisarjakohtaisesti vähintään kymmenen tai hylkäykseen johtaneiden vikojen osuus on ollut vähintään yksi prosentti mallisarjan kaikista katsastuksista tilastovuoden aikana.

Henkilöautojen lisäksi Traficom on julkaissut katsastustietoja myös muiden määräaikaiskatsastettavien ajoneuvojen osalta. Julkaistavat tiedot sisältävät ajoneuvoluokittain ja käyttövoimittain hylättyjen ja hyväksyttyjen määräaikaiskatsastusten lukumäärät ajoneuvon iän mukaan.

Lisätietoja

Katsastuksen vikatilastot – tilastotietokanta
Tieto.Traficom.fi – katsastustilastot

Lue myös

Katso tästä, miten eri merkit hylättiin vuoden 2022 katsastuksissa

Vuoden 2020 katsastusten mallikohtaiset vikatilastot julkaistu!

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän