Toyotalta erikoinen ratkaisu: Vetykäyttöinen polttomoottoriauto

Toyota esitteli 2.12.2021 kokeellista voimalinjatekniikkaa hyödyntävän konseptiversion GR Yaris -mallista.

Polttoaineena toimiva vety, polttoainesäiliöt sekä tankkausprosessi ovat samanlaiset mitä löytyy Toyotan Mirai -polttokennoautosta. Erotuksena Mirain käyttämään polttokennoteknologiaan, jossa kemiallinen reaktio tuottaa polttokennossa sähköä, GR Yaris -konseptimalli käyttää polttomoottoria.

Vedyn käyttäminen polttomoottorin polttoaineena on melko tuore tutkimuskohde kehitystyön alettua vuonna 2017, eikä se ole vielä valmis kaupallisiin käyttötarkoituksiin. Tästä huolimatta Toyotan kokeellinen, vetykäyttöinen Corolla Sport -malli kiertää jo kilpailuissa Japanissa – liki nollapäästöin.

Vetykäyttöiset, kokeelliset GR Yaris- ja Corolla Sport -mallit hyödyntävät samaa G16E-GTS -moottoriin perustuvaa voimalinjaa. Siinä on sama 1,6-litrainen suora kolmisylinterinen pakokaasuahdettu moottori kuin GR Yaris -mallissa.

Erona tuotantoversioon on polttoaineena käytettävän vedyn aikaansaamat muutokset polttoainejärjestelmään, kuten polttoaineen syötön ja suihkutuksen muutokset.

Kokeellinen vetykäyttöinen Corolla Sport -malli on ollut jo mukana japanilaisen Super Taikyu -sarjan kilpailuissa tämän vuoden toukokuusta lähtien. Autourheilu tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutkia vedyn käyttöä polttomoottorin polttoaineena.

Vety palaa bensiiniä nopeammin saaden aikaan erinomaisen vasteen tehontarpeen kasvaessa tuottaen kuitenkin lähes nollapäästöt.

Mikroskooppisen pieni päästötaso muodostuu muista tekijöistä kuin polttoaineesta itsestään. Sen lisäksi, että polttoaineena vety on erittäin puhdas, tuottaa se polttomoottorissa silti varsinkin urheilullisemmissa autoissa tärkeän tuntuman ja äänimaailman.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

 

4 KOMMENTIT

  1. Uusi keksintö? ”Francois Isaac de Rivaz designed in 1806 the De Rivaz engine, the first internal combustion engine, which ran on a hydrogen/oxygen mixture.”

  2. Nyt ollaan oikealla tiellä päästöttömyyden suhteen.
    Vetyauto on tulevaisuutta oli siinä sitten polttokenno tai polttomoottori.

  3. Sähköautojen vaatima akkuteollisuus tulee melko pian aiheuttamaan massiivisia ympäristöongelmia ja muodostamaan pullonkaulan päästöttömään liikenteeseen. Tulevaisuus on ehdottomasti tankattavassa päästöttömässä polttoaineessa ja polttomooreissa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here