Toimittaja koeajoi Mitsubishi Coltin vuonna 1983 – 40 vuotta myöhemmin hän tutustui automallin uusimpaan sukupolveen!

Pitkän linjan suomalainen autotoimittaja Juha Peltonen koeajoi ensimmäisen sukupolven Mitsubishi Coltin vuonna 1983 Vauhdin Maailma -lehteen. Tasan 40 vuotta myöhemmin – tuhansien koeajojen jälkeen – Peltonen tutustui täysin uuteen, astara Finlandin maahantuomaan, seitsemännen sukupolven Mitsubishi Coltiin.

Peltonen aloitti auto- ja liikennetoimittajana vuonna 1980. Hän on vuosien varrella koeajanut arviolta noin 3000 uutta autoa ja kirjoittanut autoaiheisia artikkeleita aina Etelä-Afrikkaa ja Uutta-Seelantia myöten. Vuonna 1983 Peltosen kohdalle osui Mitsubishi Colt. Kyseessä oli Coltin huippuversio 1400 GLX Turbo, joka tarjoili tehoa 105 hevosvoimaa.

Lue myös: Päivän automainos: Mitsubishi Colt — Taloudellisen ajon edut ja ärhäkän menon ilot

– Ensimmäinen sukupolven Colt tuli Suomeen vuonna 1979 eli samoihin aikoihin, kun itse rupesin kirjoittamaan autoista. Mitsubishi Colt on monelle suomalaiselle tuttu automalli erityisesti 80- ja 90-luvuilta. Erittäin mielenkiintoista, että Colt palaa niin tuotteena kuin mallinimenäänkin Mitsubishi-mallistoon, kun samaan aikaan segmentistä on poistumassa monia luokkaa aiemmin hallinneita kilpailijoita, kertoo Peltonen, joka on työskennellyt viimeiset 20 vuotta Auto Bild Suomen toimittajana.

Peltonen pääsi koeajamaan uuden Coltin syksyllä Berliinissä ensimmäisten suomalaistoimittajien joukossa kansainvälisessä lehdistökoeajossa. Uutuusmalli innoitti Peltosen muistelemaan 40 vuoden takaista koeajoa.

– Muistan hakeneeni auton silloiselta maahantuojalta Espoosta. Auto oli punainen Colt Turbo, mutta muuten muistikuvat autosta ja kirjoittamastani artikkelista ovat arkiston varassa, Peltonen muistelee.

”Pippurimyllynä” otsikoitu Coltin koeajojuttu ilmestyi loppuvuodesta 1983 Vauhdin Maailmassa.

– Koeajokkimme kirsikanpunainen väri sopi pirteästi korostamaan Mitsubishin pienimmän turboahdetun mallin ominaisuuksia. Ulkoasu on tosiaan sen verran hillitty, ettei jokainen Matti Meikäläinen suoraan erota sitä tavallisesta 1400 GLX:stä. Takaosan punainen turbo-dekaalikin sulautuu korin väriin salakavalasti. Asiantuntijat huomaavat tietenkin väikeän scoopin, joka istuu konepellin päällä, ja turbomallin erottaa myös vanteista. Ja jos ei vielä niistäkään, niin oksat karisevat viimeistään lähtöasetelmissa…, Peltonen kirjoitti koeajoraportissaan vuonna 1983.

Lue myös: Päivän automainos: Ensimmäisenä maailmassa — Mitsubishi Colt

Pahimpana puutteena artikkelissa listattiin ahtopainemittarin puuttuminen.

– Tavallinen ”Joe Public” (Matti Meikäläinen) ei välttämättä edes tajuaisi istuvansa turboahdetussa autossa ennen kuin painaisi kaasupoljinta!, Peltonen kynäili.

Autojournalismilla pitkät juuret

Suomalaisen autojournalismin ansiokkaat juuret ulottuvat yli 50 vuoden taakse, jolloin Auto- ja liikennetoimittajien yhdistys (AuLi) aloitti toimintansa. Peltosen mukaan autojournalismille on tänä päivänä kysyntää enemmän kuin kenties koskaan aiemmin liikenteen sähköistymisen vuoksi.

– Autojournalismin perimmäinen tarkoitus on pysynyt ennallaan vuosikymmenten saatossa: tavoitteenamme on palvella yleisöä ja kuluttajia niin hyvin kuin mahdollista. Toki juttujen painotukset ja yleisön mielenkiinnon kohteet ovat muuttuneet erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana sähkö- ja hybridiautojen tarjonnan myötä. 40 vuotta sitten kirjoittamani Coltin koeajojuttu lähinnä hymyilyttää tänä päivänä. Suorituskyvyn sijasta taloudellisuus, vastuullisuus sekä uudet teknologiat ovat nousseet entistä enemmän juttujen teemoiksi, Peltonen linjaa.

Tähän teemaan istuu myös seitsemännen sukupolven Colt, joka on saatavana taloudellisena hybridiversiona 145 hv.

Mitsubishi Colt on klassikko Mitsubishi-mallistossa. Vuonna 1978 ensimmäisen kerran Euroopassa esiteltyä autoa myytiin kuuden ensimmäisen sukupolven aikana yhteensä 1,2 miljoonaa kappaletta. Nyt esiteltävä seitsemännen sukupolven Colt perustuu Renault-Nissan-Mitsubishi-allianssin CMF-B-alustalle.

Auto on suunniteltu eurooppalaisille markkinoille tarjoamalla edistyksellisiä voimalinjoja, älykästä suunnittelua sekä modernia teknologiaa. Hinnat alkaen -mallina (19 990 euroa) on 90-hevosvoimainen Colt Invite 1.0L MPI-T 90 hv. Hybridimalliston hinnat alkavat 25 990 eurosta.

Uusi Colt lanseerataan Suomessa tammikuun 13. päivä. Auto on varustettu viiden vuoden Mitsubishi-tehdastakuulla sekä viiden vuoden ajoturvapalvelulla Euroopassa.

Lue myös: Uuden Mitsubishi Colt -malliston hinnat julkaistu

Lue myös: Uusi Mitsubishi Colt saapuu Suomeen

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän