Kevytautolait pitäisi kumota pikaisesti sen sijaan, että niiden voimaantuloa siirretään. Jos tai kun nuorten kuljettajien liikenneturvallisuutta halutaan parantaa, olisi selvitettävä EU-tasolla, mitkä olisivat siihen parhaat keinot. Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaosto antoi aiheesta lausuntonsa eduskunnalle tänään.
Kiisteltyjen kevytautolakien voimaantuloa ollaan siirtämässä vuodella eteenpäin. Lykkäyksen aikana lainsäädäntöä yritetään korjata siihen kuntoon, että se voisi astua voimaan myöhemmin.
Moottoripyöräjaoston mielestä siirtäminen ei muuta nykytilannetta ja samalla Suomi saattaa joutua rikkomusmenettelyn kohteeksi. Lisäksi Suomen oikeuskansleriviraston mukaan mahdollisten lakimuutosten läpimeno EU:ssa olisi hyvin epätodennäköistä.
– Siirrolla vain varmistettaisiin markkinahäiriön jatkuminen. Kevytautolait ovat jo valmisteluvaiheessa aiheuttaneet merkittäviä taloudellisia menetyksiä sekä kuluttajille että yrityksille, sanoo moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Mikko Summa.
Kevytautolait ovat ongelmallisia monesta näkökulmasta. Tavoitteena on ollut saada kevytautot rekisteröityä traktoriksi, jota saisi kuljettaa mopokortilla. Henkilöautosta ei kuitenkaan saa millään keinolla muutettua traktoria eikä traktoria edes saa ajaa mopokortilla.
– Kevytautoja puolustetaan usein vetoamalla nuorten kuljettajien turvallisuuteen. Teillä on kuitenkin muitakin liikkujia, joiden turvallisuus Euroopan komissionkin mukaan heikkenisi merkittävästi, jos kevytautot tulisivat mukaan liikenteeseen. Kevytauto on massaltaan yli kolme kertaa mopoauton kokoinen ja teholtaan moninkertainen. Lisäksi nuorten kuljettajien tiedetään ottavan liikenteessä tavallista enemmän riskejä. Tällainen yhdistelmä olisi merkittävä riski muille tiellä liikkujille.
Kevytautojen myötä myös liikenteen päästöt kasvaisivat. Trafin selvityksen mukaan liikenteeseen voisi tulla jopa 41 000 kevytautoa, ja liikenne- ja viestintäministeriön arvion mukaan 20 000. Mopoautoja on tällä hetkellä noin 8 100 eli molemmat arviot ovat moninkertaisia siihen verrattuna. Trafin keskivertoskenaarion mukaan hiilidioksidipäästöt kasvaisivat 20 prosenttia, mikä on räikeästi ristiriidassa Suomen liikenteelle asetettujen päästötavoitteiden kanssa.
Erityisesti heikkenevän talouden aikana on muistettava myös kevytautojen vaikutus toimialan liiketoimintaedellytyksiin. Mopoautojen myynti on jo nyt romahtanut käytännössä nollatasolle ja myös L-luokan ajoneuvojen eli kaksipyöräisten myynti on laskenut. Työllisyysvaikutukset alalla näkyvät jo nyt.
– Epämääräinen tilanne näkyy myös mopoautojen omistajien kukkarossa, sillä mopoautojen jälleenmyyntiarvo on jo nyt romahtanut. Yhteensä voidaan puhua kymmenistä miljoonista euroista, Summa muistuttaa.
// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //
Traktorikortin saaminenhan on nykyään mahdollista jo 15 vuotiaana ja sillä saa kuljettaa traktoria joka on huomattavan raskas ja kulkee luvallisesti 60km/h samoin kuin mönkijöillä. Kevytauto on kevyempi, varustettu monipuolisella turvatekniikalla jota ei ole traktorissa, eikä vetokoukun lisääminen autoon ole vaikeaa.
Jo on hoppu auton rattiin! Ennen ei edes haaveiltu kevyen,tai raskaan auton ajamista. Ajokortti vasta 20-vuotiaille,jolloin oltaisiin kypsempiä ajoneuvon-kuljettamiseen. Nykyään kaikki pitäisi saada heti. Sitten ollankin velkakierteessä,ollaanhan se nähty!