Tällainen on Mersun ensimmäinen kompaktiluokan sähköauto, EQA

Mercedes-Benzin EQ-sähköautoperhe kasvaa kompaktikokoluokan EQA:lla, joka on läheistä sukua Mercedes-Benz GLA:lle, todetaan Mercedes-Benzin tiedotteessa.

Uutuusmallia valmistetaan Saksan Rastattissa ja Kiinassa Beijingissä. Auton litiumioniakut valmistaa Mercedes-Benzin tytäryhtiö Accumotive. EQA:n myynti alkaa Q1 aikana ja ensimmäiset autot saapuvat asiakkaille kevään aikana.

Ensimmäisenä julkistettavan EQA 250 keskikulutus on 17,9 kWh/100 km, teho 140 kW (190 hv) ja toimintamatka 424 kilometriä (WLTP). ”Kaksikerroksisen”, 200 kennosta koostuvan litiumioniakun hyötykapasiteetti on 66,5 kWh. Myöhemmin markkinoille saapuva 500 km toimintamatkaan yltävä malliversio tulee sijoittumaan hinnaltaan malliston yläpäähän.

Toimintamatka WLTP-normin mukaisesti mitattuna on 424 km. Latausteho DC-latauksessa on maksimissaan 100 kW, latauslaitteiston tehosta riippuen. Kuva: Daimler.

EQA:n tekniset tiedot

*Saksassa käytetään yleisesti NEDC-mittaustapa
** ennakkotieto, Suomen vakiovarusteinen malliversio

Muotoilultaan EQA on läheistä sukua GLA-mallille. Kuva: Daimler.

Pieni ilmanvastus 

Läheisesti SUV-autoa muistuttavasta korimuotoilusta huolimatta EQA on erittäin aerodynaaminen, sillä mallin Cd-arvo on ainoastaan 0,28.

Keula ja lähes koko alusta ovat rakenteeltaan suljetut, ja autossa hyödynnetään ilmavirtausten suhteen optimoituja Aero-vanteita, etu- ja takapyörien ilmanohjaimia, taka- ja sivuspoilereita sekä sivupeilejä.

Rengaskoko vaihtelee 18–20 tuumaan, ja saatavana on erityisesti EQA-mallia varten kehitettyjä kaksi- tai kolmesävyisiä kevytmetallivanteita. Osassa vanteita käytetään korostevärinä ruusukultaa tai sinistä.

Varustetasosta riippuen ruusukullan sävyä löytyy myös takaluukun vaakasuorasta valolistasta, ilmastoinnin puhallinaukkojen kehyksistä, istuimista ja jopa autonavaimesta.

Vakiovarusteisiin kuuluu lämpöpumppu, joka huolehtii miellyttävästä sisälämpöätilasta kaikissa olosuhteissa. Auto voidaan myös esilämmittää tai -ilmastoida ennen liikkeelle lähtöä MBUX-järjestelmän tai Mercedes me -sovelluksen avulla.

Mercedes-EQ-näyttötilan avulla kuljettaja voi selailla latausvaihtoehtoja ja seurata auton energiavirtoja ja -kulutusta. Näyttöruutuihin on valittavana neljä erilaista esitystyyliä ja värimaailmaa kuljettajan mieltymysten mukaan.

Varustetasosta riippuen ruusukullan sävyä löytyy myös takaluukun vaakasuorasta valolistasta, ilmastoinnin puhallinaukkojen kehyksistä, istuimista ja jopa autonavaimesta. Kuva: Daimler.

EQA:n mitat

Ulkomitat, tilavuudet ja massat
Pituus/leveys/korkeus            4463/1834/1620 mm
Akseliväli                                                2729 mm
Raideleveys edessä/takana              1585/1584 mm
Kääntöympyrä                                            11,4 m
Tavaratila                                             340–1320 l
Omapaino                                                 2040 kg
Suurin sallittu kuorma                                 430 kg
Suurin sallittu kokonaispaino                      2470 kg
Perävaunupaino jarruin/ilman jarruja      750/750 kg
Kattokuorma                                                 80 kg

Sisämitat
Pääntila edessä              1037 mm
Pääntila takana                955 mm
Jalkatila edessä              1045 mm
Jalkatila takana                896 mm
Kyynärpäätila edessä      1456 mm
Kyynärpäätila takana      1454 mm
Hartiatila edessä            1419 mm
Hartiatila takana            1393 mm
Tavaratilan leveys, max 1272 mm
Tavaratilan syvyys, max 1412 mm
Tavaratilan leveys, min  1050 mm

”Kaksikerroksisen”, 200 kennosta koostuvan litiumioniakun hyötykapasiteetti on 66,5 kWh. Kuva: Daimler.

Navigaattori laskee optimaalisen reitin ja huomioi sään vaikutuksen toimintamatkaan

EQA:n vakiovarusteisiin kuuluvat LED High Performance -ajovalot mukautuvalla kaukovalotoiminnolla, sähköinen Easy-Pack-takaluukku, 18-tuumaiset kevytmetallivanteet, 64 värisävyn tunnelmavalaistus, premium-mukavuusistuimet nelitoimisella ristiseläntuella, peruutuskamera sekä nahkaverhoiltu monitoimiohjauspyörä.

Autossa on toisen sukupolven MBUX-käyttöjärjestelmä, joka sisältää uudet älykkäät navigaatiotoiminnot.

Varustetasot ovat Electric Art ja AMG Line, ja saatavana on myös Night Package -varustepaketti.

Auton älykäs navigaatiotoiminto (Navigation with Electric Intelligence) laskee nopeimman ajoreitin kohteeseen – latausajat ja -tarpeen huomioiden – ja vähentää siten myös kulutusta.

Mahdollisen lataustarpeen lisäksi järjestelmä huomioi reitin topografian ja säätilan. Se kykenee myös reagoimaan reaaliajassa muutoksiin, jotka johtuvat esimerkiksi liikennetilanteesta tai kuljettajan ajotavasta.

EQA:n turvapuolen vakiovarusteisiin kuuluvat aktiivinen kaista-avustin ja aktiivinen jarruavustin, joka reagoi taajamanopeuksissa paikallaan seisoviin ajoneuvoihin ja esimerkiksi katua ylittäviin jalankulkijoihin.

Ajoavustinpaketin uusia ominaisuuksia ovat kääntymisavustin, niin sanottu hätäkäytäväavustin (reagoi auton takaa ilmestyviin hälytysajoneuvoihin), poistumisvaroitin (varoittaa autosta poistuvaa kuljettajaa takaa lähestyvistä jalankulkijoista ja pyöräilijöistä) sekä varoitustoiminto, joka reagoi suojatien tuntumassa liikkuviin jalankulkijoihin.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!