Škoda Auto tänä vuonna 125 vuoden ikään

Škoda Auton juhlavuosi käynnistyy: yrityksen perustamisesta tulee kuluneeksi 125 vuotta ja autonvalmistuksen aloittamisesta 115 vuotta. Alkanut vuosi on juhlavuosi myös monelle Škoda-historian merkitykselliselle automallille.

Škoda Auto jatkaa malliston sähköistämistä vuonna 2020, kun Vision iV -konseptiautoon perustuvan sarjatuotantomallin valmistus alkaa.

Sen myötä Škoda Auton 125-vuotisjuhlavuonna koetaan myös Škodan autonvalmistuksen uuden aikakauden alku: täyssähkö-katumaasturimalli on ensimmäinen Škodan automall, joka perustuu Volkswagen-konsernin sähköautojen skaalautuvaan MEB-perustekniikkaan.

Jo käynnistyneen mallistokampanjan myötä Škoda esittelee 30 uutta automallia vuosina 2019‒2022. Näistä uusista malleista yli kymmenen hyödyntää voimalinjassaan sähköä eli on joko hybridi tai täyssähköauto.

Yrityksen perustajat Václav Laurin ja Václav Klement loivat joulukuussa 1895 sen perustan, jolta Škoda on kasvanut ja kehittynyt kansainvälisesti merkittäväksi autonvalmistajaksi.

Kaikki sai alkunsa polkupyörien korjaamisesta ja valmistamisesta Keski-Böömissä sijaitsevassa Mladá Boleslavin kaupungissa. Perustajiensa nimien mukaisesti yrityksen nimeksi tuli Laurin & Klement (L&K).

Jo pian perustamisen jälkeen yritys valmisti useita erilaisia kaksi- ja kolmipyöräisiä polkupyöriä. Moottoripyörien tekeminen alkoi vuonna 1899. Teknisesti edistykselliset mallit saavuttivat suosiota esimerkiksi Englannissa, joka oli yksi vaativimmista vientimaista.

Ensimmäinen auto valmistui 1905

Ensimmäinen Laurin & Klement -auto, Voiturette A, syntyi vuonna 1905. Se osoittautui laadukkaaksi ja tavalliseen ajoon hyvin soveltuvaksi ajoneuvoksi, joka tarjosi hyvän vastineen rahalle. L&K laajensi ripeästi mallistoaan, joka varsin lyhyessä ajassa käsitti myös suorituskykyisiä, urheilullisempia autoja ja hyötyajoneuvoja.

Nyt, 115 vuotta myöhemmin, samainen autovalmistaja toimii yli 100 maassa ja valmistaa asiakkailleen vuosittain yli 1,24 miljoonaa autoa.

Skoda Octavia Combi Typ 993 C 1964.Kuva: CvB.

Yrityksen menestyshistoriassa merkittävä vuosi on 1925, jolloin Laurin & Klement yhdistyi Škoda-konepajayrityksen kanssa. Yhdistymisellä turvattiin kasvuun tarvittava pääoma. Siitä alkaen Mladá Boleslavissa valmistetut autot on tunnistettu Škodan siipinuolesta.

Juhlinta jatkuu pitkin vuotta

Škoda Auto juhlii 125-vuotista taivaltaan vuoden 2020 mittaan järjestettävin monin erilaisin tapahtumin ja tilaisuuksin yhdessä työntekijöidensä, asiakkaidensa ja autoista kiinnostuneiden ihmisten kanssa.

Esimerkiksi Škodan automallihistorian merkittävillä automalleilla osallistutaan ajotapahtumiin Kiinassa, Intiassa ja monissa muissa maissa.

Yksi vuoden kohokohdista on juhlakonsertti, jossa soittaa kansainvälisesti arvostettu Tšekin filharmoninen orkesteri.

Juhlavuotensa kunniaksi Škoda myös käynnistää kattavan markkinointi- ja viestintäkampanjan kaikilla käyttämillään sosiaalisen median kanavilla sekä Škoda Storyboard -sivustolta. Kampanja-aktiviteettien yhteinen slogan on ’Driving inventivenes since 1895’ (kekseliästä ajamista jo vuodesta 1895).

Vuosien vieriessä Škoda Auton kotimaassa Tsekissä ja ulkomailla on valmistettu monia historiallisesti merkittäviä Škoda-automalleja, joista osa viettää ensiesittelynsä juhlavuotta vuonna 2020: esimerkiksi 85 vuotta sitten vuonna 1935 Škoda esitteli kiehtovan, virtaviivaisen Škoda 935 Dynamic -mallin.

Kuusikymmentä vuotta sitten vuonna 1960 Škoda julkisti ensimmäisen Škoda Octavia Combi -farmarimallin Brnon kansainvälisillä koneenrakennusmessuilla.

Tyylikäs 2+2 coupémalli Škoda 110 R esiteltiin vuonna 1970.

Ja 70 vuotta sitten vuonna 1950 tehdastiimi ajoi Le Mansin 24 tunnin kisan Škoda Sport -autolla, mikä antaa aiheen juhlia Škoda Auton pitkää moottoriurheiluperinnettä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here