Sähköautoilu jakaa suomalaisten mielipiteet

Osana uutta Recharge -vastuullisuusstrategiaansa Volvo teetti kansalaiskyselyn, jossa selvitettiin suomalaisten asenteita sähköautoilua kohtaan.

Kysely osoittaa, että sähköautoilu jakaa suomalaisten mielipiteitä ja suuri osa suomalaisista suhtautuu skeptisesti sähköautoilun ympäristöhyötyihin.

32 prosenttia suomalaisista ei voisi kuvitella ostavansa sähköautoa ja peräti 36 prosenttia suomalaisista ei usko sähköautojen tuovan ratkaisua tieliikenteen päästöihin.

Lue myös tämä: Volvo vähentää autokohtaista hiilijalanjälkeä 40 prosentilla vuodesta 2018 vuoteen 2025

Yli puolelle sähköauton hankintaa harkitsevista suurin hankintaa puoltava syy on kuitenkin nimenomaan ympäristö- ja ilmastotekijät.

Positiivisimmin sähköauton hankkimiseen ja sähköautoilun ympäristöhyötyihin suhtautuvat nuoret ikäluokat. 18-24 vuotiaista 60 prosenttia uskoo sähköautojen tuovan ratkaisun tieliikenteen tuottamiin päästöihin.

Volvo Car Finlandin toimitusjohtaja Lasse Ahlstedt ei yllättynyt siitä, että sähköautot jakavat suomalaisten mielipiteitä.

–Jos mietimme, kuinka paljon ala on muuttunut viimeisen 10 vuoden aikana, en ole yllättynyt polarisoituneista mielipiteistä. Me ymmärrämme täysin kuluttajien skeptisyyden ja epävarmuuden. Meillä on tehtävää monella saralla, ei vähiten viestinnän selkeyttämisessä. Asiat kuitenkin muuttuvat ja teknologiaa kehittyy – tulokset voivat olla kokonaan toiset jo 3 vuoden päästä.

Kyselyn mukaan kuluttajien sähköauton hankintaa jarruttavat usein pelko latauspisteiden riittämättömyydestä sekä usko, jonka mukaan täyssähköauto on sopimaton Suomen sääoloihin.

–Etenkin latausverkon täytyy kehittyä, se on selvää. Olemme muita Pohjoismaita pahasti jäljessä latausverkon kattavuudessa. Suomen sääoloihin sähköauto sopii kuitenkin hyvin, sillä suurin osa ajosuoritteista on mahdollisia suorittaa sähköajolla, jopa jo lataushybridillä, kuten tämän hetken tilanne lataushybridiasiakkaidemme osalta osoittaa. Lisäksi suurin osa lataamisista suoritetaan tälläkin hetkellä joko kotona tai työpaikalla, sanoo Ahlstedt.

Volvo tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2040 mennessä

Volvo ei ole ensimmäistä kertaa tekemisissä vastuullisuuskysymysten kanssa. Yhtiöllä on ollut valtava merkitys autojen turvallisuuden kehittäjänä ja Volvo jätti aikoinaan kehittämänsä kolmipisteturvavyön patentin avoimeksi, jotta alan muilla toimijoilla olisi mahdollisuus tehdä autoistaan turvallisempia.

Volvon hiljattain julkistamassa Recharge-vastuullisuusstrategiassa tavoitteeksi on asetettu hiilineutraalius vuoteen 2040 mennessä sekä autokohtaisen hiilijalanjäljen pienentäminen 40 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

Volvo lupaa myös panostaa tuotantonsa sähköistämiseen ja lanseerata seuraavan viiden vuoden aikana viisi uutta sähköautoa. Ahlstedtin mukaan pelkkä tuotannon sähköistäminen ei kuitenkaan riitä kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan.

–Se on hyvä alku, mutta se ei ratkaise kaikkia ongelmia. Me haluamme olla ilmastoneutraali toimija vuosikymmen ennen Pariisin sopimuksen tavoitetta. Sitä varten meidän pitää uudistaa kokonaisvaltaisesti toimintaamme toimitusketjuistamme lähtien. Tämä on se strategia, jota lähdemme toteuttamaan globaalisti ja olemme enemmän kuin valmiit sitoutumaan tavoitteeseen, Ahlstedt kertoo.

Katso koko kysely tästä.

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here