Sähköä ilmassa, Toyota teki suuren investoinnin lentäviin takseihin

Toyota on tehnyt 394 miljoonan dollarin (n. 355 M€) investoinnin Joby Aviation -yhtiöön. Joby Aviation on yksi niistä yrityksistä, jotka kehittävät sähköisiä lentotakseja.

Toyota on sijoituksensa jälkeen Joby Aviationin tärkein rahoittaja. Yhtiö sai uutta rahaa yhteensä 590 miljoonaa dollaria (n. 532 M€). Aloittamisestaan saakka yhtiö on kerännyt rahaa jo 720 miljoonaa dollaria (n. 649 M€).

Sekä Toyotan että Joby Aviationin viime viikolla julkaisemien tiedotteiden mukaan Toyota on vahvasti sitoutunut lentävän sähkötaksin kehittämiseen.

Toyotan pääjohtaja Akio Toyoda toteaa, että ”Liikenne ilmassa on ollut Toyotan pitkän aikavälin tavoite, ja sillä aikaa kun jatkamme työtämme autoteollisuudessa, tämä sopimus vie katseemme taivaalle”.

Toyoda näkee, että yhdessä Joby Aviationin kanssa heillä on mahdollisuus tehdä vallankumous liikenteessä, ja tuoda ihmisille liikkumisen vapaus nyt myös ilmassa.

Toyota ei ole ensimmäistä kertaa lentotaksin kyydissä. Toyota oli mukana antamassa Joby Aviationille sen ensimmäistä sadan miljoon dollarin (n. 90 M€) rahoituserää. Ilmeisesti Toyota on ollut tyytyväinen kehitystyöhön ja investoi siihen nyt lisää rahaa.

Joby Aviationin tavoitteena on saada lentävät taksit kokeilumielessä liikkeelle vuosina 2023-2025. Suurempi tavoite on vuodessa 2035, jolloin yhtiön lentäviä takseja pitäisi olla ilmassa tuhatmäärin.

Joby Aviationin lentävä laite edustaa ns. eVTOL -lentokonetta. eVTOL tulee englannin kielen sanoista electric vertical takeoff and landing ja tarkoittaa sähköistä pystysuoraan nousevaa ja laskevaa lentokonetta.

Lentokone näyttää dronelta, siinä on kuusi sähköistä potkuria. Yhtiön mukaan se kykenee lentämään 150 mailia (n. 241 km) yhdellä latauksella.

Huippunopeus on 200 malia (n. 322 km) tunnissa. Koneeseen mahtuu neljä matkustajaa ohjaajan lisäksi. Joby Aviation sanoo koneen olevan sata kertaa hiljaisempi kuin tavallinen lentokone.

Joby Aviationin lentokone ei vielä ole ilmeisesti lentänyt julkisesti, yhtiön sivuilta tai netistä ei näytä löytyvän yhtään kuvaa tai videota, jossa kone varsinaisesti lentäisi.

Joby Aviation ei ole enää autotallistartup, se työllistää noin 400 henkilöä. Vuonna 2009 perustettu yritys toimii Kalifornian Santa Cruzissa. Yrityksen perustaja ja nykyinen toimitusjohtaja on Joeben Bevirt.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here