Polestar 3 julkistettiin näyttävästi Kööpenhaminassa

Keskiviikko oli merkittävä päivä Polestar-merkille, kun yhtiön ensimmäinen SUV-malli julkistettiin näyttävästi Kööpenhaminassa. Paikalla entisessä veturihallissa oli 800 kutsuvierasta.

Julkistuksen pääpuhuja oli Polestarin toimitusjohtaja Thomas Ingenlath.

– Polestar 3 on voimakas, sähköinen SUV-malli, joka vetoaa aisteihin erottuvalla skandinaavisella muotoilullaan ja erinomaisella ajodynamiikallaan, Ingenlath sanoi.

– Se nostaa tuotantomme uudelle tasolle ja siirtää Polestarin valmistusta myös Yhdysvaltoihin. Olemme ylpeitä ja innoissamme mahdollisuudesta laajentaa mallistoamme samaan aikaan kun jatkamme nopeaa kasvuamme.

Uutuus kiinnosti kansaa. Kuva: CvB.

Polestar 3:ssa esitellään uusi aerodynaaminen profiili, jossa on painotettu myös SUV-malleille tyypillisiä piirteitä, kuten voimakasta ja leveää olemusta. Aerodynamiikkaa on optimoitu hienovaraisesti mutta tehokkaasti esimerkiksi auton keulaan ja takaspoileriin integroiduilla siivekkeillä sekä takaosan ilmanohjaimilla.

– Tämä auto on suunniteltu alusta alkaen Polestariksi, ja siinä on uusia ominaisuuksiamme, kuten kaksiosaisesti muotoillut ajovalot, SmartZone-järjestelmä ja keulassa oleva siiveke, Ingenlath jatkoi.

Ympäristöystävällisyys huomioitu

Polestar 3:n matkustamossa käytetyt materiaalit on valittu ympäristöystävällisyys huomioiden, mutta samalla sisätilojen estetiikkaa ja ylellisyyttä vahvistaen.

Autossa käytettyjä materiaaleja ovat esimerkiksi biopohjainen MicroTech, eläinten hyvinvointia varmistavan sertifikaatin saanut nahkaverhoilu sekä täysin jäljitettävä villaverhoilu. Polestarin läpinäkyvyysfilosofian mukaisesti Polestar 3 -mallista laaditaan tuotannon käynnistyessä täydellinen elinkaariarviointi (LCA). Arviointeja tehdään auton koko elinkaaren ajan ja hiilijalanjälkeä pyritään pienentämään jatkuvasti.

Asiakkaat saavat ensimmmäiset Polestar 3 -autot vuoden kuluttua.

Polestar 3 on ensimmäinen Polestar, joka käyttää NVIDIA DRIVE -keskitettyä tietojenkäsittelyjärjestelmää ja Volvon ohjelmistoa. Auton aivoina toimiva NVIDIAn tehokas järjestelmä käsittelee useilta antureilta ja kameroilta tulevia tietoja ja mahdollistaa edistykselliset kuljettajaa tukevat turvallisuusjärjestelmät sekä kuljettajaa valvovaa toiminnot.

Tieto- ja viihdejärjestelmä saa tehonsa uuden sukupolven Snapdragon Cockpit Platform -järjestelmästä, jonka on valmistanut Qualcomm Technologies, Inc. Se on keskeinen osa Snapdragon Digital Chassis -kokonaisuutta, joka koostuu joukosta avoimia ja skaalattavia, pilveen yhdistettyjä teknologioita.

Katso tästä muita juttuja Polestar 3 -mallista.

Snapdragon Cockpit Platform tarjoaa kokonaisvaltaisen kokemuksen tehokkailla ominaisuuksillaan, kuten tarkalla grafiikalla, ensiluokkaisella surround-äänellä ja saumattomilla yhteystoiminnoilla.

Volvon turvallisuusteknologioita

Volvo aloittaa turvallisuuden uuden aikakauden ja Polestar 3:ssa on Volvon uuden sukupolven kehittyneitä aktiivisia ja passiivisia turvallisuusteknologioita.

Uusin innovaatio on tutka-anturit, jotka pystyvät tunnistamaan alle millimetrin liikkeet matkustamossa. Ne auttavat varmistamaan, ettei lapsia tai lemmikkejä unohdu vahingossa autoon. Järjestelmä on yhdistetty ilmastointijärjestelmään, jolloin se estää lämpöhalvauksia tai hypotermiaa.

Suomeenkin on jo tilattu useampia Polestar 3 -autoa.

Polestar on tehnyt yhteistyötä alan johtavien turvallisuusteknologiakumppaneiden, kuten Zenseactin, Luminarin ja Smart Eyen, kanssa. Yhteistyön ansiosta Polestar 3:ssa on huippuluokan ADAS (Advanced Driver Assistance System) -teknologioita, jotka integroituvat autoon saumattomasti keskitetyn tietojenkäsittelyjärjestelmän ansiosta.

Polestar 3:ssa on vakiona viisi tutkamoduulia, viisi ulkokameraa ja kaksitoista ultraäänianturia, jotka tukevat useita edistyksellisiä turvallisuustoimintoja.

Aerodynaamisen etusiivekkeen alle sijoitettu SmartZone-järjestelmä kerää yhteen useita eteenpäin suunnattuja antureita, lämmitetyn tutkamoduulin ja kameran. Samalla se on keskeinen osa Polestarin muotoilua.

Kuva: Polestar.

Auton sisätiloissa olevat kaksi kameraa tuovat Smart Eyen johtavan silmienseurantateknologian ensimmäistä kertaa Polestariin. Järjestelmä tarkkailee kuljettajan silmiä ja varoittaa ja antaa äänimerkkejä tai jopa pysäyttää auton, jos kuljettaja on unelias tai vaikuttaa poissaolevalta.

Android-auto

Auton käyttöjärjestelmä on Android Automotive OS, joka on kehitetty yhdessä Googlen kanssa. Sitä käytetään 14,5-tuumaisella keskinäytöllä.

Kyseessä on Polestar 2:ssa (maailman ensimmäinen Googlen järjestelmää käyttävä auto) olevan teknologian seuraava kehitysversio, joka mullistaa isojen SUV-mallien toiminnot. Auton internetyhteyden avulla tehtävät ohjelmistopäivitykset (OTA) parantavat auton ohjelmistoa jatkuvasti ja uusia ominaisuuksia voidaan ottaa käyttöön ilman käyntiä huollossa.

Takamoottorin voi kytkeä pois käytöstä

Polestar 3 esitellään kaksimoottorisella takapainotteisella voimansiirrolla. Vakiomalli kehittää tehoa 360 kW ja vääntöä 840 Nm. Valinnaisen Performance-paketin myötä kokonaisteho nousee 380 kW:iin ja vääntö 910 Nm:iin.

Kuva: Polestar.

Autossa on säädettävä yhden polkimen ajotoiminto (One Pedal Drive) sekä sähköinen Torque Vectoring Dual Clutch -toiminto taka-akselilla. Ratkaisu on kehitetty versio alun perin Polestar 1 -mallissa käytetystä järjestelmästä.

Taaemman sähkömoottorin voi halutessaan kytkeä pois käytöstä eli auto voi kulkea pelkästään edessä olevalla sähkömoottorilla, mikä säästää energiaa tietyissä olosuhteissa.

Polestar 3:n ajo-ominaisuudet ovat edistykselliset muun muassa kaksikammioisen ilmajousituksen ansiosta. Auto osaa säätää jousitusta mukavan ja dynaamisen välillä ja mukauttaa iskunvaimentimia aktiivisesti kahden millisekunnin välein (500 Hz).

Polestar 3:n 111 kWh:n akku tarjoaa jopa 610 km:n toimintamatkan (WLTP, alustava arvio).

Litiumioniakun prismakennot ovat alumiinikotelossa, jossa on booriteräsvahvistus ja nestejäähdytys.

Kaksisuuntainen lataus

Vakiovarusteluun kuuluva lämpöpumppu auttaa autoa hyödyntämään ympäristön lämpöä ilmastoinnin ja akun hallintaan.

Polestar 3:ssa on myös kaksisuuntainen lataustoiminto, jonka ansiosta autosta on tulevaisuudessa mahdollista siirtää energiaa sähköverkkoon ja ladata muita laitteita auton sähkövirralla.

Kuva: Polestar.

Polestar 2:n tapaan Polestar 3:n vakiovarustelu on erittäin kattava. Kaikissa versioissa on ilmajousitus, täysimittainen panoraamalasikatto, LED-valot sisällä ja ulkona, sisäänvedettävät ovenkahvat lähestymistunnistuksella sekä 21-tuumaiset alumiinivanteet.

Ensimmäisen mallivuoden autoihin kuuluvat vakiona Plus-paketti ja Pilot-paketti, jotka sisältävät lukuisia ylellisiä mukavuusvarusteita, kuten Bowers & Wilkinsin 25 kaiuttimen audiojärjestelmä 3D-surround-äänellä ja Dolby Atmos -toiminnolla, pehmeästi sulkeutuvat ovet, tuulilasin heijastusnäyttö ja Pilot Assist -toiminto.

Vuoden 2023 toisella neljänneksellä on tilattavissa valinnainen Pilot-paketti Luminarin LiDAR-teknologialla. Siihen kuuluvat NVIDIAn lisäohjausyksikkö, kolme kameraa, neljä ultraäänianturia sekä etu- ja takakameroiden puhdistustoiminto auttavat tuomaan kujettajalle reaaliaikaista tietoa auton ympäristöstä. Se mahdollistaa entistä yksityiskohtaisemman 3D-skannauksen auton ympäristöstä ja auttaa valmistelemaan autoa autonomisia ajotoimintoja varten.

Valinnainen Performance-paketti terävöittää Polestar 3:n ajodynamiikkaa entisestään nostamalla auton huipputehon 380 kW:in ja väännön 910 Nm:in. Lisäksi Performance-paketilla varustetussa Polestar 3:ssa optimoidaan ilmajousitusta. Se sisältää myös yksilölliset 22-tuumaiset taotut alumiinivanteet ja useita kullansävyisiä yksityiskohtia.

Vuonna 2024 valmistus alkaa myös Yhdysvalloissa

Polestar 3 on ensimmäinen auto, joka perustuu uudelle täyssähköautoja varten suunnitellulle. Alusta on kehitetty Volvon kanssa, joka käyttää samaa alustaa.

Tuotanto ensimmäisiä markkinoita varten käynnistyy Volvon tehtaalla Chengdussa, Kiinassa porrastetusti vuoden 2023 puolivälistä lähtien, ja ensimmäisiä toimituksia voidaan odottaa vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä.

Lisätuotantoa on odotettavissa Volvon tehtaalla Ridgevillessä, Etelä-Carolinassa vuoden 2024 puolivälistä alkaen. Tämän jälkeen Pohjois-Amerikkaan ja muille markkinoille lähtevät autot toimitetaan Yhdysvalloista Kiinan sijaan. Ensimmäiset toimitukset tältä tehtaalta ajoittuvat todennäköisesti vuoden 2024 puoliväliin.

Lanseerausvaiheessa saatavilla on Polestar 3 Long range Dual motor -versio (360 kW, 840 Nm), jonka hinnat alkavat Suomessa 92 700 eurosta. Auton voi tilata verkossa kaikilla ensimmäisillä julkaisumarkkinoilla. Täydelliset tiedot nähtävissä osoitteessa Polestar.com/polestar-3.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän