Arctic Circle -mallisto ilmiantoi Polestarin geeniperimän

Vuosi 2024 oli Polestarille monin puolin erittäin onnistunut. Brändi jatkoi vahvaa kasvuaan, mallisto kasvoi yhdestä mallista kolmeen ja Suomessa myyntiluvut kohenivat jälleen merkittävästi. Vuosi 2025 tulee Polestarille olemaan vähintään yhtä mielenkiintoinen ainakin lukujen valossa, kun vuosittaisen volyymikasvun tavoite on kansainvälisesti 30-35 prosenttia aina vuoteen 2027 asti ja Suomessa kasvuluku on tälle vuodelle asetettu peräti 50 prosenttiin.

Polestar 4 Arctic Circle. Kuva: Antti Järveläinen.

Polestar Suomen toimitusjohtaja Tommi Luopajärvi iloitseekin vahvoista alkuvuoden myyntiluvuista, jota parhaiten on kirittänyt viime syksynä myyntiin tullut Polestar 4.

Luopajärvi mainitsee myynnin osalta pitkän aikavälin tavoitteena Polestarin myyntistrategian monikanavaistamisen, joka tarkoittaa kuluttajalle valinnan vapautta ostaa auto esimerkiksi suoraan kivijalkamyymälästä. Aiemmin ostotapahtuman ainoana foorumina oli verkkosivut – tyylikkäiden Polestar-myymälöiden toimiessa vain showroomeina ja autojen luovutuspaikkoina.

Polestar 2 Arctic Circle. Kuva: Antti Järveläinen.

Polestarin esittely- ja myyntipisteet laajenevat kuluvan vuoden aikana nykyisten Helsingin, Tampereen ja Oulun lisäksi vielä tänä keväänä Turkuun ja myöhemmin Kuopioon. Kasvua haetaan kansainvälisesti monilta markkinoilta, joista Euroopan lisäksi katse kohdistuu etenkin Yhdysvaltoihin ja Aasiaan. Yhdysvalloissa myynti painottuu 3-malliin ja Aasiassa kuluttajien kiinnostusta kerää eniten Polestar 4, joka Suomessakin on tämän hetkisistä malleista kysytyin, toteaa Luopajärvi.

Kuluva vuosi tulee olemaan merkittävä myös Polestarin malliston osalta sillä kuuman uutuuden, gran tourer -henkisen, Polestar 5 -mallin on määrä astua estraadille loppuvuodesta. Vitonen perustuu Polestarin 800 voltin arkkitehtuuriin, eikä teholuvuissa olla säästelty. Maksimiteho 650 kilowattia ja 900 Nm. vääntöä tekevät autosta heittämällä valmistajan tehokkaimman mallin.

Polestar 2 Arctic Circle. Kuva: Antti Järveläinen.

Polestar 5:n jäädessä enemmänkin harvojen herkuksi, on muutaman vuoden sisään valmistajalta odotettavissa merkittävä uutuus C-segmentin SUV-markkinoille. Euroopassa tuotantolinjalle tuleva Polestar 7 iskee luokkaan, jossa kilpailijoita ja vaihtoehtoja on todella paljon, mutta hyvälle tuotteelle riittänee myös paljon kysyntää.

Katuautoilla jääradalla

Jääratapäivä Lapissa antoi loistavan mahdollisuuden tutustua Polestarin ajettavuuteen ääritilanteissa ja -olosuhteissa. Koeajettavana olivat kaikki myynnissä olevat mallit nelivetoisina versioina ja tavallisilla Michelinin nastarenkailla varustettuna. Autot olivat tavallisia normaaleita malleja ilman mitään jäärata-ajon parannuksia.

Polestar 2. Pieni, tehokas ja erinomainen ajettava. Polestar 2:n ratin takana nauttii jo tasaisella asfalttitiellä, mutta jääradalla kokemus auton hallittavuudesta ja ajettavuudesta nousivat aivan uudelle tasolle.

Polestar 2. Kuva: Pasi Salminen.

Polestar 2 on Polestarin ensimmäinen massatuotantomalli, kun ei oteta 1500 kappaleen Polestar 1 erikoiserää huomioon. Kakkonen osoitti jäällä sen, mistä Polestarin ajettavuudessa on perimmiltään kyse. Auto on erittäin ennakoitava ja looginen ajaa hallituissa kylkimyyryissä kapeiden penkkojen välissä.

Polestar 3. Malliston suurin ja eksklusiivisin. “SUV, joka tuntuu urheiluautolta” -Polestar. Voimaa löytyy ja nopeus kiihtyy, mutta leikkisyys ei ole kakkosen jälkeen lähelläkään samalla tasolla. Polestar 3 tuntuu autona näistä kolmesta mallista selvästi turvallisimmalta ajaa, joka samalla rajoittaa menoa sen verran, että ääritilanteisiin asti ei pääse tai joudu niin helposti.

Auton Torque vectoring -järjestelmä jakaa tehoa sinne, missä pitoa löytyy eniten. Tämän huomaa hyvin nopeuden kiihtyessä alustan liukkaudesta ja auton lähes 2700 kilon omamassasta huolimatta. Ilmajousitus tekee menosta jäällä pelottavan eleetöntä ja mukavaa. “Pa**aringin” pyörittäminen ei jää kuitenkaan Polestar 3:llakaan haaveeksi.

Polestar 3 Arctic Circle. Kuva: Antti Järveläinen.

Polestar 4. Loistava yhdistelmä tilaa, urheilullista ajettavuutta ja kauniin omaperäistä muotoilua. Nelonen on tämän hetkisen malliston kuumin uutuus, tarjoten kilpailukykyistä hinta-laatusuhdetta. Jäärata-ajossa paljastuu paljon yhtäläisyyksiä kakkosen kanssa, joskin auton koko ja massa työntävät hallitut luisut jäällä helpommin lähemmäs penkkaa.

Auto on erittäin loogisesti käyttäytyvä ja hienosti hallittavissa ääritilanteissa. Ajoa vakauttavien järjestelmien toimintoja kevennettäessä, auto antaa kuljettajalle kolmoseen verrattuna selvästi enemmän vastuuta.

Polestar 4 pujottelu. Kuva: Pasi Salminen.

Arctic Circle -mallit — ainoat kappaleet maailmassa

Esillä oli myös Polestarin Arctic Circle -erikoismallit. Suurelle kansalle autot ovat tuntemattomia, eikä näitä pahemmin liikenteessä vastaan tule, sillä autoja on kustakin mallista tehty vain ja ainoastaan yksi kappale. Vuonna 2022 ensiesitelty Polestar 2 Arctic Circle -malli sai jatkoa ja Levillä esillä ollut kolmen auton erikoismallisto ensiesiteltiin reilu kuukausi sitten Itävallassa FAT Ice Race -tapahtumassa.

Arctic Circle -mallit ovat yksi oiva esimerkki siitä, mihin Polestar pystyy autojen valmistamisessa ja kehitystyössä. Verrattain pienillä muutoksilla Polestarin vakiomalleista on saatu ulkonäöllisesti ralli- ja retkeilyhenkisiä erikoismalleja, eikä kartturin paikalla meno jättänyt kylmäksi rallikuskin kyydissä.

Polestar 3 pujottelu. Kuva: Pasi Salminen.

Polestar 2 Arctic Circle pohjautuu vuosimallin -21 autoon ja auto esiteltiin jo vuonna 2022. Uunituoreiden kolmosen ja nelosen Arctic Circle -mallit pohjautuvat vuoden 2024 malleihin. Arctic Circle:t ovat Polestarin Performance-paketilla varustettuja Long range Dual motor malleja.

Voimalinjaltaan autot ovat kakkosmallin ohjelmistopäivitystä lukuun ottamatta vakiomalleja, ja suurimmat muutokset ovat Öhlinsin kolmessa suunnassa säätyvä alusta, korotettu maavara, 4 mm:n nastarenkaat, Recaron istuimet ja auton ulkopuoliset lisävarusteet.

Polestar 4 Arctic Circle. Kuva: Antti Järveläinen.

Vaikka kokemukset Arctic Circle -mallien kulkupuolesta jäi vain kartturin penkille, etsivät nämä erikoismallit vertaistaan. Tavallisesta katuautosta kun saadaan pienehköillä muutoksilla kuorittua näin upeita erikoismalleja, kertoo se valmistajan aidosta kiinnostuksesta, kehitystyöstä ja panostuksesta kehittää autojen ajettavuutta pieteetillä erilaisissa olosuhteissa.

Autojen hallittavuus jääajossa oli koko mallistolla upealla tasolla, mutta Polestar 2 veti tällä kertaa pisimmän korren hauskuus ja hallittavuus kategorioissa. Polestar 3 ja 4 tarjoavat vastaavasti vakautta ja turvallisuuden tunnetta huikeaa suorituskykyä unohtamatta.

Lue tästä muita Polestar-juttuja.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän