Pandemia ja sota Ukrainassa näkyivät alkuvuonna liikenteessä

Jo yli kaksi vuotta jatkunut pandemia vaikuttaa edelleen eri liikennemuodoissa. Tieliikenteen määrä kasvoi tammi-maaliskuussa edellisvuodesta, mutta oli vieläkin hieman vähäisempää pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna.

Fintrafficin tuottaman, muun muassa navigaattoreissa jaettavan, liikennedatan hyödyntäminen nousi uuteen ennätykseen. Asiat selviävät Fintrafficin julkaisemista tammi-maaliskuun tilastoista.

– Etätöiden suosion kasvu vaikuttaa pysyvästi suomalaisten liikkumiseen. Samalla polttoaineen kallistuminen tarjoaa joukkoliikenteelle hyvän mahdollisuuden houkutella pandemian seurauksena menettämiään matkustajia takaisin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jo heikentänyt Suomen kansainvälisiä yhteyksiä muun muassa Venäjän ilmatilan sulkeutumisen sekä kansainvälisten juna- ja tiekuljetusten vähentymisen seurauksena. Positiivista on, että liikennedatan käyttö on voimakkaassa kasvussa. Tämä lupaa hyvää liikenteen palvelujen kehittymiselle sekä liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden jatkuvalle parantamiselle, sanoo liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin toimitusjohtaja Pertti Korhonen.

Tieliikenteessä nousua viime vuoteen verrattuna

Liikennemäärät pääteillä (valta- ja kantatiet) kasvoivat vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen aikana edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta vajaat neljä prosenttia, ja liikennemäärät ovat jäljessä enää vajaat kolme prosenttia pandemiaa edeltäneestä tasosta.

– Tieliikenteen määrät ovat alkuvuonna lähennelleet jo koronaa edeltävää tasoa. Viime vuoteen verrattuna liikenne on tammi-maaliskuussa ollutkin kasvusuunnassa lähes kaikkialla Suomessa, summaa Fintrafficin tieliikenteenohjauksen toimitusjohtaja Aapo Anderson.

Kasvua esiintyi sekä henkilöautoilussa että raskaassa liikenteessä.

Henkilöautoliikenne kasvoi tammi-maaliskuussa neljä prosenttia ja raskas liikenne vajaat kaksi prosenttia. Maakunnittain mitattuna eniten liikennemäärät nousivat Varsinais-Suomessa (7 %), Lapissa (6 %) ja Uudellamaalla (6 %).

Tieliikenteen kehitystä seurataan Fintrafficin ylläpitämistä liikenteen automaattisista mittauspisteistä (LAM-pisteet).

Liikennedatan käyttö jatkaa kasvuaan

Datan käyttö ja liikenteeseen liittyvän datan määrä on voimakkaassa kasvussa.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tie-, rata- ja meriliikenteen avointa dataa tarjoavaan Digitraffic-palveluun tehtiin rajapintakutsuja 20 % enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2021. Myös datamäärässä oli kasvua 30 % tammi-maaliskuussa 2022 viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Fintraffic tarjoaa liikenteen tilannekuvaa kuluttajille, yrityksille ja medialle sekä avointa dataa sovelluskehittäjille muun muassa erilaisten karttapalvelujen kehittämiseen ja navigaattorien käyttöön.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here