Päivän ralliauto: Tällä autolla Hannu Mikkola teki kansainvälisen läpimurtonsa

Lahden Messukeskuksessa 4.-5.5.2024 järjestettävä Classic Motorshow on ajoneuvonostalgian suurtapahtuma. Kuten jo 15. kertaa järjestettävässä näyttelyssä aikaisemminkin, katsottavaa on myös moottoriurheilun ystäville.

Hannu Mikkolan tie rallin maailmanmestariksi alkoi 60-luvulla, kun nuori insinööriopiskelija aloitteli uraansa autosuunnistuksessa ja rallissa, aluksi kartturina. Ennen pitkää kuitenkin selvisi, että Mikkola oli nopeampi kuin kuljettaja, jolle hän tuohon aikaan luki karttaa. Miehet vaihtoivat keskenään paikkoja, ja tulosta alkoi syntyä Volvo 444:llä kaudella 1963.

Amazonilla kansainvälistä huomiota

Mikkolan ura otti uuden suunnan, kun Thomesto Oy:n L.J. ”Mylle” Jouhki kiinnitti huomionsa nopeaan kuljettajaan. Jouhki alkoi rahoittaa Mikkolan uraa ja istui tämän vierelle kartanlukijaksi.

Alku oli vaikeaa ja kalusto kirjavaa, mutta kaudella 1966 mukaan tuli puolivirallisesti Volvo. Tehtaan kanssa tiiviissä yhteistyössä toimiva korjaamopäällikkö ja Suomen Volvon rallitallin vetäjä Kari Grönberg istui Mikkolan vierelle lukemaan karttaa ja alle saatiin kilpailukykyinen auto.

Anssi Järvi ja Hannu Mikkola. Kuva: Scuderia Naftalin.

Suuri läpimurto osui Jyväskylän Suurajoihin elokuussa 1967, jossa Mikkola ajoi kartturinaan Anssi Järvi. He voittivat luokkansa Volvo Amazonilla ja ajoivat samalla yleiskilpailussa kolmanneksi. Kykyjenetsijät olivat valppaina, ja Mikkolan tie vei kaudella 1968 ulkomaille tehdaskuljettajaksi.

Suurajojen menestyksekäs Volvo Amazon BNR-2 on täysin entisöitynä näytteillä Hannu Mikkolan uran alkua esittelevällä osastolla Classic Motorshowssa.

Tekstin lähde: Classic Motorshown tiedote.

www.classicmotorshow.fi

Lue myös

Päivän ralliauto: Hannu Mikkola ajoi tällä autolla maaliin Jyväskylän Suurajoissa – ajo kuitenkin hylättiin harvinaisesta syystä!

Päivän ralliauto: Suomen suosikkimallilla pärjättiin ralleissa 1960-luvulla

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän