Päivän museoauto: Kolmipyöräinen rekan vetonuppi

Tällä kertaa Päivän museoautona on todellinen erikoisuus, kolmipyöräinen rekan vetonuppi.

Ajatus kolmipyöräisestä rekan vetonupista voi tänä päivänä tuntua naurettavalta, mutta vielä 1960-luvulla sellaisen saattoi nähdä Helsingissäkin päivittäin.

Kun Kauppatori siivottiin iltapäivällä toriajan päätyttyä, loppusilaus puhdistukselle annettiin pienellä pesurekalla, jonka tankista suihkutettiin vettä kivetykselle. Hopeanvärisen laitteen veturina oli oudon näköinen Scammell Scarab.

Kuva: Mobilisti-lehden arkisto.

Englantilainen kuorma-autojen valmistaja Scammell alkoi valmistaa kolmipyöräistä vetoyksikköä 1930-luvulla, jolloin Britannian Rautateiden paikallisessa jakeluliikenteessä hevoset haluttiin korvata moottoriajoneuvolla.

Ensimmäinen vetonuppi saikin nimekseen ”Mekaaninen Hevonen”. 1948 se sai seuraajakseen kehittyneemmän version, tämän Scarabin.

Hevonen oli valmistajan mielessä vielä uutta malliakin nimettäessä, sillä Scarabin alku viittaa Scammelliin ja loppu Arabianhevoseen. Kun sana toisaalta tarkoittaa myös pyhää pillerinpyörittäjää, on sen monesti kuviteltu symboloivan auton ulkonäön vissiä yhtenevyyttä tuohon koppakuoriaiseen.

Ketterä Scarab soveltui erityisen hyvin ahtaisiin kaupunkiympäristöihin ja sitä käytettiin enimmäkseen jakelutehtäviin. Voimanlähteeksi oli valittavissa joko 2-litrainen bensakone tai Perkinsin dieselmoottori.

Valmistus jatkui vuoteen 1967, mutta Scarabit osoittautuivat kestäviksi työkaluiksi, joita näkyi etenkin Britannian taajamissa vielä pitkään sen jälkeen.

Auto oli esillä vuonna 2015 Classic Motorshow -tapahtumassa.

Tekstin lähde: Classic Motorshow

Päivän museoauto: Suomen poliisin entinen panssariauto

Päivän museoauto: Näillä kuorma-autoilla oli hyvin merkittävä rooli Suomessa

Päivän museoauto: Volvon kiskoauto PV831 1953

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän