Paikallinen biokaasutuotanto laajentaa kaasun tankkausverkostoa Suomessa

Vaasan, Pirkanmaan ja Etelä-Karjalan jäteyhtiöt ovat yhdessä käynnistäneet BIG-biokaasuhankkeen, jonka tarkoituksena on lisätä paikallisten biokaasutuottajien kaasutankkausverkostoa ja tankkausasemien näkyvyyttä eri puolilla Suomea.

Biokaasun tankkausasemaverkoston laajentuessa, kaasuajoneuvojen käyttö tulee joustavammaksi ja helpommaksi, todetaan hankkeen tiedotteessa.

BIG-biokaasuyhteistyön tarkoituksena on luoda paikallisille biokaasuntuottajille yhteinen markkinointiverkosto liikennekaasulle. BIG-verkoston kautta biokaasun käytön näkyvyys lisääntyy ja uusien tankkauspisteiden myötä kaasuajoneuvojen käyttö mahdollistuu laajemmin Suomessa.

Vaasa toiminut pioneerina paikallisen biokaasun tuottajana

Vaasan seudulla toimiva jäteyhtiö Stormossen on toiminut biokaasuhankkeen pioneerina Suomessa.

Stormossen oli Suomen ensimmäisten kunnallisten jäteyhtiöiden joukossa, joka alkoi jaella jätteistä tuotettua biokaasua liikennepolttoaineeksi.

Vuonna 2020 vaasalaiset olivat keskustelleet Pirkanmaan Jätehuollon kanssa biokaasun yhteismarkkinoinnista liikennepolttoaineena. Syntyi BIG-biokaasuhanke, jonka tarkoituksena on luoda markkinointiyhteistyön kautta lisää näkyvyyttä biokaasulle liikennepolttoaineena Suomessa.

Kuva: CvB.

Vaasassa biokaasun käyttö on jo arkipäivää

Vaasassa biokaasua tankataan jo tottuneesti. Stormossen aloitti biokaasun jakelun liikennepolttoaineeksi vuonna 2017 ja silloin myös Vaasan kaupungin paikallisliikenteessä aloitti 12 uutta Scanian kaasulinja-autoa.

– Biokaasu on meille jo ihan normaali juttu. Kuukausittain kahdella liikenneasemallamme on jo yli 1000 tankkausta ja kaupungille on tulossa lisää uusia kaasulinja-autoja, kertoo tiedotteessa Stormossenin toimitusjohtaja Aimo Latvala.

Pirkanmaa ja Etelä-Karjala jo mukana BIG-verkostossa

Pirkanmaan Jätehuollon Tampereen Tarastenjärvelle on valmistumassa loppukesästä 2021 uusi biokaasulaitos. Tuotettavaa biokaasua jaetaan myös liikennekaasuksi BIG tankkausasemalla, joka avautuu Nokian Koukkujärvelle biokaasulaitoksen valmistumisen yhteydessä.

Etelä-Karjalassa Kukkuroinmäen biokaasulaitos valmistui toukokuussa 2020 ja BIG biokaasutankkausasemat avataan lähiaikoina Imatralla ja Lappeenrannassa.

Kuva: CvB.

Suomalaista kierrätystaloutta parhaimmillaan

Biokaasua tuotetaan kotitalouksien biojätteestä ja jäteveden puhdistamoiden lietteistä.
Biokaasua syntyy jätteiden hajotessa ja jos hajoamisesta syntyvää metaanikaasua ei kerätä, se vapautuu ilmakehään. Nykyaikaisen biokaasulaitoksen avulla hajoamisessa syntyvä metaanikaasu kerätään talteen, puhdistetaan ja käytetään liikennepolttoaineena tai lämmityskaasuna.

– Biomateriaalia syntyy paljon ja kaasun tuotantokapasiteettia olisi vielä materiaalin puolesta mahdollisuus lisätä, kertoo Latvala.

– Koska jätettä väkisinkin syntyy ja välttämätöntä liikkumista on vaan tehtävä, niin omasta jätteestä syntyvän biokaasun käyttö liikennepolttoaineena on erinomainen ympäristöteko. Biokaasulla toimivan ajoneuvon CO2-päästöt ovat jopa 90% pienemmät verrattuna fossiilista bensiiniä tai dieseliä käyttävään ajoneuvoon, Latvala lisää.

BIG biokaasuverkosto

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän