Osaatko sinä käyttää kaukovaloja oikein?

Lähi- ja kaukovalojen käyttö ei aina kaikilta onnistu parhaalla mahdollisella tavalla.

Kolarikorjaamon Autoklinikan tutkimuksen mukaan yli puolet vastaajista kokee, että kanssa-ajajat vaihtavat pimeällä kauko- ja lähivalojen välillä väärään aikaan.

Pimeällä kaukovalot ovat usein tarpeelliset, mutta väärin käytettyinä ne voivat luoda myös tarpeettomia riskejä kanssa-ajajille.

Noin viidennes autoilijoista kertookin vastaantulijoiden vaihtavan yleensä pitkät ajovalot lähivaloihin liian aikaisin, jättäen tarpeettoman pimeän alueen autojen välille.

34 prosenttia taas kokee vaihtojen tapahtuvan keskimäärin liian myöhään, jolloin pitkät ajovalot ehtivät häikäistä vastaantulijaa.

Vain 44 prosenttia vastanneista kokee, että vastaantulijat vaihtavat keskimäärin pitkistä valoista lähivaloihin oikeaan aikaan.

Säännöt hakusessa

Lisäksi tutkimus paljastaa, että suomalaiset autoilijat eivät täysin tunne pitkiä ajovaloja koskevia sääntöjä.

30 prosenttia vastanneista esimerkiksi luulee virheellisesti, että pitkiä valoja saa käyttää valaistuilla teillä.

64 prosenttia taas luulee, että pitkiltä ajovaloilta on vaihdettava aina pois vastaantulijan kohdalla myös moottoritiellä.

Tosiasiassa lähivalot ovat moottoritiellä tarpeen vain, jos vaikkapa tien kaartuminen saa ajovalot kohdistumaan vastaantulevan kuljettajan silmiin**.

– Pitkien ajovalojen käytön ohjenuoria on hyvä palauttaa mieleensä nyt, kun päivät jälleen pimenevät. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, jossa pimeitä tieosuuksia on vähemmän, tuntuma kauko- ja lähivalojen yhteispeliin sekä tilannekohtaiseen toimimiseen heikkenee helposti ilman erityistä valppautta, Autoklinikan Juha Heiskanen toteaa.

– Talven tullen on myös tärkeää tarkastaa, että valot ovat tielle lähdettäessä paljaat. Led-valot eivät esimerkiksi tuota lämpöä eivätkä näin ollen sula esiin itsekseen. Lisäksi takavalot jäävät helposti paitsioon, vaikka ovat kanssa-ajajien näkökulmasta auton näkyvyydelle kriittiset. Tarkasta siis myös takavalot ja vaihda huonolla kelillä mahdollinen päivävaloasetus pois käytöstä, jotta myös takavalot palavat.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1169 mannersuomalaista, ja otos kerättiin kesä- ja heinäkuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

**Lähde: https://www.liikenneturva.fi/fi/ajankohtaista/liikennevinkki/valoa-pimeyteen-pitkilla-muita-haikaisematta

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!