Joulukuun alusta C1- ja C1E-ajokortin saa helpommalla ja halvemmalla

Kevyiden kuorma-autojen eli C1- ja C1E-ajokorttiluokkien opetusvaatimuksia kevennetään, todetaan Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteesssa.

Muutos alentaa kyseisten ajokorttien suorituskustannuksia ja parantaa näin tavaraliikenteen kuljettajien saatavuutta.

Hallitus antoi asetuksen ajokorteista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta 22. marraskuuta 2018.

C1-luokan teoriaopetuksen uusi vähimmäismäärä on kaksi tuntia ja ajo-opetuksen vähimmäismäärä kolme tuntia. Nykyään vaaditaan vähintään yhdeksän tuntia teoriaopetusta ja vähintään viisi tuntia ajo-opetusta.

C1E-luokassa teorian ja ajo-opetuksen uudet vähimmäismäärät ovat molemmat kolme tuntia. Nykyään C1E-korttiin vaaditaan vähintään kahdeksan tuntia teoria- ja kymmenen tuntia ajo-opetusta.

Nykyisiä opetusmääriä on pidetty suurina kaluston kokoon ja ominaisuuksiin nähden. C1-luokan ajoneuvo on usein suuri pakettiauto, joka on hallintalaitteiltaan ja ajettavuudeltaan lähempänä henkilö- ja pakettiautoa kuin C-luokan ajokortilla kuljetettavaa kuorma-autoa.

C- ja CE-luokan opetuksen määriä lisätään, mikäli ajokorttia suorittavalla on alennetuin opetusvaatimuksin suoritettu C1- tai C1E-luokan ajokortti. Näin varmistetaan kuljettajien osaaminen raskaammissa ajoneuvoluokissa.

Uusia opetusmääriä on kokeiltu Töysän autokoulussa Liikenteen turvallisuusviraston kokeiluluvalla.

Kokeilun väliraportin mukaan opetusmäärien vähentäminen ei ratkaisevasti heikentänyt ajokoemenestystä. Kokeilun osoitti, että riittävä osaaminen voidaan antaa myös uusilla opetusmäärillä.

Muutosten ehdotetaan tulevan voimaan 1. joulukuuta 2018.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //

 

1 KOMMENTTI

  1. Jaa jaa, että kortin saa, mutta entäpä sitten ammattipätevyydet, digikortit yms. välttämättömyydet? Itselläni esimerkiksi on C-kortti ajalta jolloin ammattipätevyyksistä ei osattu edes unelmoida. Nyt kun leipä konttorinpöydän takana loppui, voisi sitä hypätä vaikka ratin taakse, mutta sepä ei ollutkaan niin yksinkertaista, kun miltä se tätä kakkosammattia hankittaessa vielä vaikutti…

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here