Omistajalle parkkipaikka voi olla tulonlähde

Pysäköinnin maksullisuus on yleistynyt nopeasti. Yhä useampi kiinteistön omistaja on viime vuosina tullut siihen johtopäätökseen, että maksullinen pysäköinti tuottaa tuloja jopa pienemmälläkin pysäköintialueella, todetaan Parkkipaten tiedotteessa.

Kahden viime vuoden aikana kiinteistöjen omistajat ovat etsineet järjestelmällisesti uusia tulonlähteitä, ja yhä useampi on päättänyt muuttaa pysäköintialueensa maksulliseksi.

– Vielä viisi vuotta sitten moni kiinteistön omistaja ei vaivautunut muuttamaan pysäköintialuettaan maksulliseksi, ellei alueella ollut huomattavan montaa, esim. yli sataa pysäköintipaikkaa. Asenteet ovat muuttuneet parin viime vuoden aikana: vuoden 2019 jälkeen tyypillisesti jopa monia 20 pysäköintipaikan alueita on muutettu maksullisiksi, ParkkiPate Oy:n toimitusjohtaja  Christian Metsäranta sanoo.

Yksi paikka voi tuottaa tuhansia euroja vuodessa

ParkkiPaten data osoittaa, että erityisen tuottavaa maksullinen pysäköinti on alueen omistajille ns. sekoitetun maankäytön alueilla. Tämä tarkoittaa sellaisia alueita, joissa on sekä asuntoja, liike- ja harrastustiloja että toimistoja.

– Jos tällaisella alueella parkkipaikat ovat kovassa käytössä, maksullinen pysäköinti voi olla merkittävä tulonlähde. Esimerkiksi asiakkaamme, jolla on 10 maksullista parkkipaikkaa vilkkaalla asiointialueella Helsingin keskustan tuntumassa, saa vuosittain keskimäärin yli 1000 euroa tuottoa yhdestä paikastaan. Samoin vilkkaasti liikennöidyllä paikalla sijaitseva huoltoasema Helsingissä saa vuosittain keskimäärin yli 3000 euroa tuloa maksullisesta pysäköinnistä yhtä paikkaa kohden, Metsäranta kertoo.

Valvotuilla alueilla ilkivaltaa esiintyy vähemmän

Metsärannan mukaan yleisin syy muuttaa pysäköintialue maksulliseksi on se, että alueen omistaja haluaa saada alueestaan tuottoja.

– Lisäksi maksullinen pysäköinti lisää alueen turvallisuutta: valvotulla alueella ei enää pysäköidä kuin ”villissä lännessä”, ilkivaltaa esiintyy vähemmän ja pysäköinnistä saatavat tuotot on mahdollista käyttää alueen kunnossapitoon, Metsäranta huomauttaa.

Pysäköinti luvatta toisen paikalle on ParkkiPaten tilastojen mukaan toiseksi yleisin valvontamaksujen syy. Pysäköinti ilman alueella pysäköintiin oikeuttavaa tunnusta on aiheena lähes joka viidennessä valvontamaksussa (19,6 prosenttia tapauksista).

Myös pk-seudun ulkopuolella tuloa satoja euroja paikkaa kohden

Suur-Helsingin alueella arviolta yhdeksän kymmenestä pysäköintipaikasta on maksullisia.

ParkkiPaten tilastot osoittavat, että alueen ei ole pakko sijaita pääkaupunkiseudulla tai edes kaupungin keskustassa tuottaakseen hyvin. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella erityisesti matkailukohteiden yhteydessä sijaitsevat pysäköintialueet voivat olla tuottoisia.

– Esimerkiksi pysäköintialue hotellin yhteydessä Päijät-Hämeessä tuottaa omistajalleen vuodessa keskimäärin lähes 500 euroa paikkaa kohden.  Pääkaupunkiseudun kehyskunnassa taas sijaitsee harrastusalueen yhteydessä noin 60 pysäköintipaikan alue, jonka yksi parkkipaikka tuotti omistajalle viime vuonna runsaat 200 euroa paikkaa kohden, Metsäranta kertoo.

Näin kiinteistönomistaja voi muuttaa pysäköintialueen maksulliseksi

  • Pysäköintialueen muuttaminen maksulliseksi on alueen omistajalle hyvin yksinkertaista.
  • Omistaja ottaa yhteyttä maksullista pysäköintiä tarjoavaan toimijaan ja tekee sopimuksen tämän kanssa.
  • Pysäköintioperaattori hoitaa alueelle pysäköinnin maksullisuudesta kertovat kyltit ja tarvittaessa maksuautomaatit, hoitaa alueen valvonnan sekä tilittää asiakkaalle pysäköinnistä sovitut tulot.
  • Edistyksellisimmät pysäköintioperaattorit tarjoavat autoilijalle mahdollisuuden käyttää maksamiseen kaikkia yleisimpiä mobiilisovelluksia, eivätkä rajaa toimintaa vain yhteen sovellukseen.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän