Nyt talvirengaspakko on voimassa vain kelin sitä vaatiessa

Tieliikennelaki muuttui 1.6.2020 alkaen ja sen myötä muuttuivat myös talvirenkaisiin liittyvät määräykset, todetaan Teknisen kaupan liiton tiedotteessa.

Aiemmin talvirengaspakko on kestänyt joulukuun alusta helmikuuhun. Uuden lain myötä talvirenkaiden käyttövelvoite laajenee marraskuusta-maaliskuulle, mutta kuitenkin niin, että talvirenkaita on aina käytettävä, jos sää tai keli sitä edellyttävät.

– Keliperusteisuus ja oman harkinnan käyttäminen renkaiden vaihtamisen suhteen ei tarkoita sitä, että talvirenkaita ei tarvitse käyttää lainkaan, muistuttaa Teknisen Kaupan Liiton rengasvalmistajien jaoston puheenjohtaja Jari Lindeman Goodyear Finland Oy:stä.

Vaikka vapaus rengasvalintojen suhteen kasvaa lakimuutoksen myötä, tervettä järkeä ei pidä unohtaa, vaan renkaat kannattaa aina valita liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

Tarkista renkaat hyvissä ajoin ennen talvikelejä

Ennen talvirenkaiden vaihtoa kannattaa tarkastaa renkaiden ikä, kulumisen tasaisuus, urien syvyys ja nastarenkaissa nastojen kunto.

Nastasta katsotaan, että se nousee renkaasta riittävän ylös, on napakasti kiinni ja että lumi- ja jääpintaan pureutuva nastapiikki on erotettavissa. Jos käytät kitkarenkaita, varmista lisäksi, että ne ovat Pohjoismaiseen käyttöön sopivat.

–Renkaiden urasyvyyden voit tarkistaa silmämääräisesti tai sopivalla apuvälineellä. Turvasuosituksen mukaisen 4 mm urasyvyyden voit varmistaa kahden euron kolikolla. Laita kolikko pystyyn renkaan pääuraan. Jos kolikon 4 mm leveä hopeareunus pilkahtaa esiin renkaan kuviopalan alta, on syytä harkita renkaiden uusimista, sanoo Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Hannu Kyyhkynen.

– On muistettava, että renkaiden keskimääräinen kokonaiskäyttöikä on kymmenisen vuotta riippumatta siitä, kuinka paljon renkailla on ajettu. Ajan lisäksi rengasta haurastuttavat tien suola ja muut kemikaalit, Kyyhkynen muistuttaa.

All Season -renkaat eivät sovi talveen

Autoilijoille on tarjolla myös ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja all season -renkaita. Ne eivät kuitenkaan takaa riittävää pitoa Suomen talvessa, vaan turvalliseen ajoon vaaditaan pohjoismaiseen talveen sopivat renkaat.

Katso tästä muita juttuja uudesta tieliikennelaista.

– All season -renkaita voi halutessaan käyttää ”välikelin” renkaina ennen talvirengaskautta ja talvikauden jälkeen ennen kesärengaskautta. Silloin käytössä olisi vuoden aikana kolme rengaskertaa, Lindeman vinkkaa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän