Lauantaina ajettiin Kartingin MM-kisojen alkuerät: Valtanen ja Pirttilahti sädehtivät

Kartingin MM-kisat alkoivat toden teolla lauantaina 7.9. Kauhavan Alahärmässä, kun vuorossa olivat alkuerät.

Flying Finn Racen ensimmäinen kisapäivä vietiin läpi todella haastavissa olosuhteissa, kun tarjolla oli välillä niin aurinkoa kuin rankkasadettakin.

Suomalaiskuljettajat hallitsivat olosuhteet hienosti ja parhaimpia onnistujia olivat aina mestarisuosikiksi ennakoitu Juho Valtanen sekä Nikolas Pirttilahti.

Alkueristä koostunut lauantain ajopäivä tarjosi tukun suomalaisia erävoittoja. Paikoin rankaksi yltynyt sadekaan ei estänyt ilahduttavan runsaslukuista suomalaisyleisöä nauttimasta sinivalkoisista ajosuorituksista.

OK-luokassa Juho Valtanen oli päivän superonnistuja. Neljästä lähdöstä upeat kolme päättyi kahden vuoden takaisen MM-pronssimiehen voittoon. Finaalipaikka on jo käytännössä varma, mutta ennen huomisia viimeisiä alkuerälähtöjä jopa ykkösruutu on mahdollinen.

– Todella hyvältä on tuntunut koko päivän, kolme voittoa ja yksi vitossija. Sekä kuivalla että sateella pystyttiin voittamaan eriä, joten olen todella tyytyväinen, Valtanen kertoi päivän päätteeksi.

Valtanen on puhunut jo aiemmin tavoitteen olevan mitalin kirkastaminen. Hallitseva Suomen mestari ei pyörrä puheitaan ennen h-hetkeä.

– Huomenna ajetaan viimeinen alkuerä. Siitä koetetaan saada hyvä, että tulisi paalupaikka finaaliin. Sitten vaan kaikki peliin ja katsotaan mihin riittää. Uskon että hyvään, mutta se selviää huomenna!

Myös Pirttilahti säväytti

Päivän toinen OK-luokan suomalaisvoittaja oli Nikolas Pirttilahti, joka tykitti kahteen erävoittoon sadeoloissa.

Aika-ajoissa hienosti neljänneksi ajanut nuorukainen kärsi harmittavasti teknisestä ongelmasta päivän avauslähdössä, ja edessä oli startti varikolta muiden perään, vain keskeytyksen ollessa palkkiona. Takaisku ei kuitenkaan lannistanut Pirttilahtea, joka on kolmen muun vahvan lähdön myötä tukevasti kiinni finaalipaikassa.

– Päivä meni ihan hyvin. Ensimmäisessä erässä tulppa meni lämppärillä ja sen takia jouduttiin lähtemään varikolta. Sitten oli pientä nousua, kilpakaverin kanssa tuli osumaa ja lopulta keskeytys. Tokassa erässä oli ihan hyvä aloitus, olin ykkösenä mutta tipuin neljänneksi. Sitten edestä kaveri veti pihalle tullen suoraan nurmikolta eteeni. Jouduin väistämään nurmikolle ja tipuin sijalle yksitoista, josta nousin kymmenenneksi. Kaksi viimeistä erää oli märkää. Ensimmäisen voitin ylivoimaisesti, mutta toisessa oli vähän tiukempaa, jännitysnäytelmässä yleisön riemuksi voiton napannut Pirttilahti kertaa päiväänsä.

Sateella tulokset olivat paremmat, mutta Pirttilahti ei sunnuntain ajokelistä välitä.

– Molemmat kelit käyvät minulle, molemmissa vauhti on ollut tosi hyvää. Jatketaan huomenna samalla tavalla, kun tänään lopetettiin, eli täysillä vaan ja keskitytään eteenpäin.

OK-luokassa finaaliin olisi menossa tämänhetkisten epävirallisten tulosten perusteella kuusi kuljettajaa. Valtasen takana Rasmus Joutsimies teki jokaisessa lähdössä tasaista ja vahvaa jälkeä. Toistuvat sijoitukset kärkijoukoissa ovat heittämässä miehen kirkkaasti finaalikuljettajien joukkoon.

Lisäksi finaalipaikoissa ovat tällä hetkellä kiinni Frans Emil Saarijärvi, Matias Salonen, Pirttilahti ja Juha Mäki-Jouppi.

OKJ-luokassa suomalaiset lähtevät sunnuntaihin haastajina

OK Junior -luokassa suomalaisten päivä sujui astetta vaisummin. Yritys oli kovaa, mutta epäonni ja eilisten aika-ajotulosten asettamat haastavat lähtökohdat estivät kärkisijoitukset.

Thomas ten Brinken hallitsemassa päivässä parasta esitti Samuli Mertsalmi, joka ajoi yhden kakkossijan. Lisäksi tällä hetkellä finaaliin olisivat menossa epävirallisten tulosten perusteella Veeti Rajala, Patrick Hakala, Hugo Heinonen ja Henri Sääskilahti.

Huomioitavaa on myös Tuukka Taposen tukala tilanne. Yksi karvas epäonnistuminen neljästä lähdöstä on asettanut nuoren miehen asemaan, jossa hän joutuu tekemään sunnuntaina täyden päivätyön finaalipaikan saavuttaakseen.

Kuljettajista Valtanen, Pirttilahti, Saarijärvi, Mertsalmi, Rajala ja Taponen kuuluvat AKK:n Flying Finn Academy -valmennusryhmään. Yhteensä Flying Finn Academyssä on yli 30 autourheiluvalmennettavaa.

Sunnuntaina ajetaan vielä jäljellä olevat alkuerät, jonka jälkeen OK- ja OK Junior -luokkien MM-finalistit vuosimallia 2019 ovat selvillä. OK Junioreiden finaali käynnistyy kello 15.10 ja OK-luokan kello 16.10.

SUNNUNTAIN AIKATAULU
8:00 – 9:40 Lämmittely
9:45 – 13:40 Alkuerät
15:10 – 16:30 Finaalit

SUOMALAISET KARTINGIN MM-MITALISTIT
2017 Juho Valtanen, pronssia
2009 Aaro Vainio, hopeaa
2000 Heikki Kovalainen, pronssia
1995 Kimmo Liimatainen, pronssia
1993 Risto Virtanen, pronssia

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän