Keväinen katupölykausi lähestyy — Ilmassa on jo katupölyä

Kuva: HSY / Suvi-Tuuli Kankaanpaa.

Moni oirehtii, kun ilmassa on runsaasti katupölyä. Tyypillisiä ärsytysoireita ovat nuha, yskä sekä kurkun ja silmien kutina.

Pölykausi on yleensä pahimmillaan maalis–huhtikuussa, mutta jo nyt teiden ja katujen kuivuessa ilmassa on paikoin runsaasti katupölyä.

Talven aikana kaduille kertyy monista eri lähteistä pölyä, jonka liikennevirta ja tuuli nostattavat ilmaan, kun kadut kuivuvat.

– Aurinkoinen sää on kuivattanut kadut pääkaupunkiseudulla, minkä vuoksi ilmassa on nyt paikoin runsaasti katupölyä, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa.

Moni saa oireita katupölystä

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa kenelle tahansa, myös terveille aikuisille.

Erityisen haitallista katupöly on riskiryhmille kuten astmaatikoille, pienille lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita.

Katupölystä aiheutuvia oireita voi lievittää välttämällä vilkasliikenteisiä alueita ja etenkin urheilua vilkkaiden katujen varsilla.

Seuraa ilmanlaatua välttääksesi pölyisiä alueita

Ilmanlaatu paranee heti, kun tienpinnat kostuvat. Ajankohtaista ilmanlaatutilannetta voi seurata osoitteesta www.hsy.fi/ilmanlaatu sekä ratikoiden ja metrojen näytöiltä.

– Kunkin päivän pölytilanne riippuu säästä. Aurinkoisina ja kuivina päivinä liikennevirrat nostavat talven aikana kertynyttä pölyä voimakkaasti ilmaan, jolloin ilmanlaatu heikkenee. Sade puolestaan kostuttaa tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä, Kousa kuvailee.

Katupölyn määrä vähenee, kun katuja päästään puhdistamaan. Yöpakkasten helpottaessa pölyisyyttä hillitään myös kostuttamalla katuja laimealla suolaliuoksella.

Katupöly on pääasiassa autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitushiekkaa. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä.

Lisätietoja
Ilmanlaatu juuri nyt: hsy.fi/ilmanlaatu

Näin helpotat oireitasi: Apua katupölyoireisiin -esite (pdf)

Helsingin katujen puhdistusaikataulun voi tarkistaa Helsingin palvelusta: puhdistussuunnitelmat.fi/helsinki

Pääväylien eli isojen teiden pölyämisestä voi ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle: 0200 2100 (24h/vrk)

Helsingin toimet katupölyn vähentämiseksi, ilmansuojelusuunnitelma sivu 15.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here