Kesäkuun alun jälkeen pyöräilijä voi tulla ”väärästä suunnasta” yksisuuntaisella kadulla

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa 1.6.2020 alkaen pyöräilyn vastavirtaan tietyillä yksisuuntaisilla katuosuuksilla. Uudistus vaatii tienkäyttäjiltä entistä enemmän tarkkaavaisuutta, todetaan Autoliiton tiedotteessa.

Yksisuuntaisella ajoradalla kaikki liikenne kulkee pääsääntöisesti vain yhteen suuntaan. Kesäkuussa voimaan astuva uusi tieliikennelaki mahdollistaa kuitenkin pyöräilyn sallimisen tietyillä yksisuuntaisilla teillä muuta liikennettä vastaan ”Kielletty ajosuunta” -liikennemerkin alla olevalla lisäkilvellä. Pyöräilijöiden on tällöin ajettava kulkusuunnastaan katsottuna tien oikeassa reunassa.

Nykyisen tieliikennelain voimassaoloaikana autoilija on tottunut siihen, ettei yksisuuntaisen kadun ajorataa pitkin yleensä lähesty ajoneuvoja kuin yhdestä suunnasta.

Poikkeustilanne on ollut sellainen, jossa yksisuuntaisella kadulla autoa peruutetaan pysäköintiruutuun pihaliittymän ohi. Vastavirtapyöräilyn mahdollistuttua tilanne muuttuu ja yksisuuntaista tietä ylitettäessä tai tielle liityttäessä on varauduttava väistämään myös vastakarvaan pyöräilevää normaalien liikennesääntöjen mukaan.

Eli jos esimerkiksi oikealta ajorataa pitkin lähestyvälle pyöräilijälle ei ole liikennemerkillä osoitettua väistämisvelvollisuutta, on tällä etuajo-oikeus.

Pihalta tai pysäköintialueelta tielle liityttäessä on ajoneuvojen kuljettajien pitänyt aiemminkin väistää jalkakäytävällä tai pyörätiellä molemmista suunnista lähestyvää liikennettä.

Katso tästä muita juttuja uudesta tieliikennelaista.

Jatkossa on muistettava, että pyöräilijä voi tietyillä yksisuuntaisilla katuosuuksilla lähestyä myös ajoradalla muuta liikennettä vastaan – usein vielä näkyvyyttä peittävien pysäköityjen autojen takana.

Yksisuuntaisen kadun vasemmasta reunasta liikkeelle lähdettäessä on muistettava havainnoida myös eteenpäin. Kuljettajan istuessa aivan vasemmassa reunassa jää edestä lähestyvä pyöräilijä helposti eteen pysäköidyn auton taakse katveeseen.

Ajaminen sellaisella yksisuuntaisella kadulla, jossa vastavirtapyöräily on sallittua, edellyttää sekä autoilijoilta että pyöräilijöiltä tavanomaista enemmän toisten huomioonottamista. Esimerkiksi ryhmittymistilanteet vasemmalle käännyttäessä ovat aiempaa haasteellisempia pyöräilijän lähestyessä samaan aikaan edestä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

2 KOMMENTIT

  1. Voitasiinko puhua kaksisuuntaisesta pyöräilystä muuten yksisuuntaisella kadulla ja jättää kokonaan pois ”väärä suunta” ja ”vastavirtaan”? Kyseessä on uuden lain mukainen, liikennemerkeillä osoitettava järjestely. Sen lain mukaisessa käyttämisessä ei voi olla mitään väärää, se on vain yksi uusi liikennesääntö muiden joukossa.

    Termeillä voidaan luoda myönteistä tai kielteistä mielikuvaa. Pyritään pysymään uutisoinnissa ainakin neutraalina.

  2. voitaisiinko samoin todeta se, että jos joku kulkee millä tahansa laitteella yksisuuntaisella kadulla ns. vastavirtaan; eli neutraalisti ilmaisten ”kaksisuuntaisesti”, tämä kyseinen laite VÄISTÄÄ yksisuuntaista katua – osoitettuun suuntaan kulkevia kaikkia ajoneuvoja (siis ajoradalla liikkuvia polkupyöriäkin)!!!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän