Katso tästä vinkit uudelle sähköautoilijalle

Polttomoottoriautosta sähköautoon siirtyminen voi aiheuttaa kysymyksiä ajoneuvon käyttöön liittyen sekä vaatia uuden opettelua. Autoklinikka keräsi tärkeimmät vinkit, joilla sähköauton hankinta ja uuden ajoneuvon käyttö hoituvat sujuvammin.

Suomen sähköautokanta on alati kasvussa ja moni autoilija vaihtaa tänäkin vuonna perinteisen polttomoottoriauton sähkö- tai hybridiautoon. Tuore kyselytutkimus paljastaa, että monella suomalaisella on kuitenkin vajavaisia tai vääriä tietoja auton lataukseen liittyvistä yksityiskohdista.

Valitse sinulle sopivin käyttökokemus

Jos sähköauto on vasta harkinnassa, on suositeltavaa perehtyä eri valmistajien tarjoamiin vaihtoehtoihin. Sähköautoissa on nimittäin paljon erilaisia käyttöliittymiä sekä ohjaamoissa että autojen mobiilisovelluksissa, ja on hyvin yksilöllistä, millainen kokonaisuus ja ajotuntuma sopii kullekin käyttäjälle parhaiten.

Perehdy auton lataukseen rauhassa

Sähköauton lataaminen on perinteisen auton tankkaamiseen nähden oma maailmansa, johon liittyy esimerkiksi sovelluksia, latausnopeuksia ja -prosentteja sekä akkukapasiteetteja.

– Sähköautoilussa on suositeltavaa ottaa joitakin ajoneuvoihin ja latureihin liittyviä lukuja haltuun. Jos omassa autossa on esimerkiksi 75 kWh:n akku ja ajoneuvon ajaa 150 kW:n tehon omaavalle laturille, akku latautuu teoreettisesti tyhjästä täyteen noin puolessa tunnissa. Ja jos samaisen auton kulutus on keskiarvon mukainen 20 kWh sataa kilometriä kohden, täydellä akulla ajaa lähtökohtaisesti lähes 400 kilometriä. Kun tietää oman autonsa akun kapasiteetin ja kulutuksen sekä suurimman mahdollisen lataustehon, oppii pian arvioimaan latausajat eri latureilla sekä jäljellä olevan ajomatkan eri lataustasoilla, Autoklinikan työnjohtaja Marko Tuokko kertoo.

Suomessa on myös mahdollista ladata autoaan useiden eri palveluntarjoajien latausasemilla, jotka hyödyntävät maksuihin ja muihin toimintoihin omia sovelluksiaan. Onkin hyvä harjoitella ensimmäisiä latauksia ajan kanssa sen sijaan, että ajaisi tekemään ensimmäistä lataustaan kesken kiireisen työpäivän ja täysin tyhjällä akulla.

Huomioi ajotapasi vaikutus

Jokaisella sähköautolla on arvioitu range – eli matka, jonka yhdellä täydellä akullisella voi enimmillään ajaa. Oma ajotapa vaikuttaa kuitenkin paljon siihen, millaiseksi todellinen kantama muodostuu.

– Jos ajat pitkiä yhtäjaksoisia ajoja, voit päästä lähelle yhden akullisen maksimimatkaa. Jos taas ajat keskusta-alueella paljon lyhyitä ajoja, jää kantama paljon teoreettista maksimia lyhyemmäksi, sillä virtaa kuluu itse ajon lisäksi esimerkiksi auton ja järjestelmien käynnistykseen sekä akun lämmitykseen, Tuokko summaa.

Lataa aina, kun mahdollista

Sähköautoilu on sujuvinta, kun autoa lataa aina mahdollisuuden tullen. Lyhyetkin lataukset vaikkapa kauppareissuilla tai kahvitauoilla siis kannattavat, sillä näin välttyy todennäköisimmin tyhjän akun aiheuttamalta ikävältä yllätykseltä kiireisen lähdön sattuessa kohdalle. Lisäksi kotilatauksen mahdollisuus omassa taloyhtiössä kannattaa selvittää.

Tunne autosi turvaominaisuudet

Tuore sähköautoilija saattaa jännittää lataukseen ja ajoon liittyviä yksityiskohtia. Autoklinikan kyselytutkimus* esimerkiksi paljastaa, että vain noin kolmannes (31 %) suomalaisista tietää auton sisällä istumisen olevan sallittua myös latauksen aikana. 10 % vastaa, ettei autossa saa olla sen ollessa latauksessa, ja 59 % vastaa, että ei tiedä.

Modernit sähköautot ovat kuitenkin hyvin turvattuja vaihtuvien olosuhteiden ja käyttäjävirheiden varalta.

– Autoa voi ladata vesisateessa ja lumituiskussa, ja sisällä voi istua myös latauksen aikana. Lisäksi sähköautolla ei voi vahingossa lähteä ajamaan sen ollessa kiinni latausjohdossa, Tuokko toteaa.

Valitse korjaamo vaurion mukaan

– Sähköauto on koriltaan samanlainen kuin mikä tahansa muukin auto: terästä, alumiinia ja muovia. Pienet lommot ja lasikorjaukset voi siis hoitaa tuttuun tapaan millä tahansa asiantuntevalla korjaajalla. Suuremmat remontit vaativat kuitenkin auton akun, modernien järjestelmien ja korkeiden jännitteiden vuoksi sähköautoihin erikoistuneen tai valmistajan auktorisoiman korjaamon, kuten Autoklinikan, Tuokko sanoo.

Pähkinänkuoressa: viisi vinkkiä uusille sähköautoilijoille

  1. Selvitä, millainen sähköauto sovelluksineen sopii sinulle parhaiten
  2. Perehdy autosi latausominaisuuksiin sekä erilaisiin latureihin ajan kanssa
  3. Huomioi, miten ajotapasi vaikuttaa autosi toimintamatkaan
  4. Lataa aina, kun mahdollista
  5. Opi luottamaan autosi ominaisuuksiin

Lue myös

Moottori-lehti selvitti: Kumpi halvempi – sähköauto vai bensiiniauto?

Autoala ja Traficom: Sähkön voittokulku jatkuu notkahduksesta huolimatta

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

*Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 12.–16. tammikuuta 2024. Kyselyyn vastasi verkossa 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän