Katso tästä ihmisten mielikuvia eri automerkeistä — arvaatko mitä merkkiä pidetään tyylikkäimpänä?

Lähes jokaiseen automerkkiin liitetään tiettyjä mielikuvia, joiden perusteella kuluttajille on vakiintunut tiettyjä käsityksiä itse autoista ja niiden kuljettajista.

Kamux päätti selvittää, ovatko perinteiset mielikuvat yhä tätä päivää. Yrityksen teettämässä Suomalaiset autokaupoilla -kyselytutkimuksessa vastaajia pyydettiin yhdistämään tiettyjä automerkkejä valikoituihin adjektiiveihin. Osa tuloksista oli odotettuja, osa yllätti, todetaan Kamuxin tiedotteessa.

Toyota, Volvo ja Mercedes-Benz koostavat kärkikolmikon luotettavimmiksi ja turvallisimmiksi koettuina merkkeinä. Luotettavimmaksi arvioidaan Toyota ennen Volvoa ja Mercedes-Benziä. Turvallisuusmielikuvissa Volvo (38 %) on selkeästi ylitse muiden, kuten myös perheautona.

– Volvon ykkösasema turvallisuusmielikuvassa on hyvin odotettava. Volvon muotoilussa ns. leveät hartiat ovat suorastaan ikoninen elementti, Kamuxin maajohtaja Tommi Iiskonmäki toteaa tiedotteessa.

Saksalaiset laatumerkit pitävät hallussaan kolmea kärkisijaa niin kalleimmiksi kuin arvostetuimmiksi koettujen autojen listalla.

Mercedes-Benz (35 %) erottuu edukseen etenkin arvostuksessa, jättäen selkeästi jälkeensä BMW:n ja Audin (12 %).

Edullisuuden mielikuva liitetään ensisijaisesti Daciaan (32 %) ennen Kiaa (15 %) ja Fiatia (11 %).

– Dacia on kasvattanut reilun kymmenen vuoden aikana tunnettuuttaan ja hintamielikuva on ollut siinä keskiössä, joten tulos tuntuu johdonmukaiselta, Iiskonmäki pohtii.

Tiedotteen mukaan auton sporttinen imago nojaa usein tyyliin ja nopeuteen, ja kumpaankin näistä adjektiiveista yhdistetään sekä BMW että Jaguar.

Kärkipaikka kummassakin kategoriassa tosin menee eri osoitteeseen: tyylikkääksi koetaan useimmin Audi ja nopeaksi useimmin Porsche.

Tesla puolestaan on nopeasti vakiinnuttanut asemansa vähäpäästöisyyden ja moderniuden edelläkävijänä. Peräti 42 % vastaajista liittää mielikuvissaan vähäpäästöisyyden ensisijaisesti Teslaan ja neljännes kokee sen moderneimmaksi automerkiksi.

Katso tästä muita Kamuxin juttuja.

– Vaikka mielikuvat ovat vahvoja ja merkkiuskollisuutta selvästi havaittavissa, niin useimmilla auton ostajilla on muutaman merkin lista, jonka raameissa omat valinnat tehdään. Täysin yhden merkin nimeen vannovat ovat sekä kokemuksemme että tutkimusten mukaan vähemmistö, Iiskonmäki selventää.

Mikä automerkki sinulle tulee mieleen seuraavista adjektiiveista?

Luotettava

 1. Toyota 23%
 2. Volvo 15%
 3. Mercedes-Benz 12%

Tyylikäs

 1. Audi 17%
 2. BMW 15%
 3. Jaguar 11%

Edullinen

 1. Dacia 32%
 2. Kia 15%
 3. Fiat 11%

Nopea

 1. Porsche 33%
 2. BMW 21%
 3. Jaguar 15%

Arvostettu

 1. Mercedes-Benz 35%
 2. BMW 12%
 3. Audi 12%

Turvallinen

 1. Volvo 38%
 2. Mercedes-Benz 12%
 3. Toyota 10%

Kallis

 1. Mercedes-Benz 20%
 2. BMW 20%
 3. Audi 14%

Perheauto

 1. Volvo 16%
 2. Toyota 14%
 3. Volkswagen 13%

Vähäpäästöinen

 1. Tesla 42%
 2. Toyota 10%
 3. Kia 5%

Moderni

 1. Tesla 25%
 2. Audi 13%
 3. BMW 9%

Suomalaiset autokaupoilla -tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–2.2.2020. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1009 vastaajaa, ja otanta on kansallisesti edustava otos sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!