Karting: Suomalaiset jäivät mitalitta Alahärmän MM-kisoissa

AKK:n järjestämä historiallinen kartingin MM-kilpailu, Flying Finn Race, saatiin tänään päätökseen Kauhavan Alahärmän PowerParkissa ja maailman nopeimmat saivat kruununsa.

Jo lähes hyppysissä ollut suomalaismitali jäi lopulta harmittavan lähelle toteutumista. Paras suomalainen oli vuoden 2017 MM-pronssimies Juho Valtanen, joka ajoi OK-luokassa viidenneksi.

OK-luokan finaalilähtöön Alahärmän Mika Salo Circuitilla paalupaikalta startannut Valtanen taisteli upeasti, mutta lopulta takana hiillostanut puolustava maailmanmestari Lorenzo Travisanutto pääsi ohi ja kohti uutta MM-titteliä.

– Sain hyvän lähdön ja pääsin karkuunkin vähän. Lorenzo ajoi kuitenkin minut kiinni ja tuli ohi. Sitten hän teki pari virhettä ja saavutin hänet uudelleen. Yritin ohitusta pääsuoralla, mutta kaveri painoi kylkeen. Siitä hän saikin varotuksen, Valtanen kertasi dramaattista finaalia.

Nahistelun tuoksinnassa kävi kuin niin usein: takana tulijat pääsivät hyötymään. Alahärmään saapunut kotiyleisö antoi kuitenkin Valtaselle raikuvaa kannustusta alusta alkaen, eikä se jäänyt näiden kisojen suomalaiskuskilta huomaamatta.

– Kolmantena ajanut sai meidät kiinni, ajaen avausmutkassa päin, työntäen minut leveäksi. Jouduin märälle ja pyörät menivät likaiseksi. Siinä pääsi taas pari kaveria ohi. Ajosta tuli tosi liukasta ja vaikeeta, loppu vaan taisteltiin maaliin. Fiilis ennen viimeistä lähtöä oli vielä mahtava. Oli todella upeaa, miten hienosti yleisö oli löytänyt paikalle, Valtanen antoi tunnustusta katsomoihin.

OK-luokassa Travisanutton seuraksi palkintopallille kipusivat lopulta Britannian Taylor Barnard ja Harry Thompson.

Kymmenen parhaan joukossa nähtiin toinenkin suomalaiskuljettaja, kun Nikolas Pirttilahti ajoi kymmenenneksi. Juha Mäki-Jouppi oli 12., Rasmus Joutsimies 24. ja Frans-Emil Saarijärvi 26. Matias Salosen kilpailu päättyi avauskierrokselle.

OK Junior -luokassa parhaaksi suomalaiseksi Hugo Heinonen

OK Junior -luokan viidestä suomalaiskuljettajasta parhaiten sijoittui 19:ksi sijoittunut Hugo Heinonen. Puskurirangaistuksen vuoksi maaliintulosijoituksesta takapakkia tuli neljä pykälää.

– Lähdin matkaan paikalta 25. Ajattelin, ettei minulla ole finaalissa mitään menetettävää, joten lähdin asenteella “kaikki tai ei mitään”. Startissa nousinkin mukavasti seitsemän sijaa, ja siitä napsin vielä kisan edetessä pari sijoitusta, Heinonen kertasi.

Avauskierroksen tapahtumat antoivat myös harmittavan selityksen puskurirangaistukselle, mutta Heinonen oli tyytyväinen vauhtiinsa MM-kisoissa.

– Puskuri hajosi jo lähdössä, kun edessä kaveri oli poikittain edessä radalla ja kolahdin häneen. Aika-ajoissa olisi pitänyt saada parempi kierros, sen takia jouduin lähtemään startteihin joukon keskeltä. Vauhti oli hyvää, ja ilman yhtä alkuerissä tapahtunutta puskurirangaistusta olisin ollut finaalissa useamman pykälän korkeammalla lähtöluettelossa, OK-sarjaan ensi vuonna hyppäävä Heinonen totesi.

MM-kullan nappasi nimiinsä viikonlopun OK Junior -hallitsija Thomas ten Brinke. Brasilian Rafael Chaves Camara oli toinen ja upean nousun jatkuvasti sateen jäljiltä kuivuneella radalla esittänyt Liettuan Kajus Siksnelis kolmas.

Suomalaisista Heinosen lisäksi ruutulipun näkivät Patrick Hakala (20.), Samuli Mertsalmi (26.) ja Veeti Rajala (27.). Kartingin Suomen mestarin, Tuukka Taposen MM-kisat päättyivät mollivoittoisella tavalla jo finaalin avauskierroksella ulosajoon.

Koska Suomeen ei vieläkään saatu MM-kultaa, myöskään Wihurin 10 000 euron kannustinstipendiä ei päästy jakamaan. Ensi vuonna kartingin MM-kilpailu järjestetään Brasiliassa lokakuussa.

OK
1. Lorenzo Travisanutto
2. Taylor Barnard
3. Harry Thompson

5. Juho Valtanen (paras suomalainen)

OKJ
1. Thomas ten Brinke
2. Rafael Chaves Camara
3. Kajus Siksnelis

19. Hugo Heinonen (paras suomalainen)

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän