Kaikki moottorikelkkailijat eivät tiedä, missä saa ajaa ja missä ei!

Runsasluminen talvi saapui viimein ja moottorikelkkailijat ovat tietenkin innoissaan, kun kelkalla pääse ajelemaan.

Kaikki moottorikelkkailijat eivät kuitenkaan ole muistaneet, missä saa ajaa ja missä ei. Maastossa liikkuminen kaikilla moottoriajoneuvoilla vaatii nimittäin aina maanomistajan luvan, todetaan poliisin tiedotteessa.

Tieliikenteelle tarkoitetuilla alueilla ei saa ajaa ja tiealueeksi lasketaan myös tien vieressä kulkeva oja.

Mitään erityislupaa ei tarvita jääpeitteisillä vesialueilla, eikä virallisilla moottorikelkkareiteillä, tiedotteessa sanotaan.

Teiden ylittäminen ja poikkeustapauksissa lyhyen matkan ajaminen tietä pitkin sen ylittämiseksi on sallittua.

Yhdistysten, organisaatioiden ja yksityishenkilöiden ylläpitämiä kelkkauria löytyy myös ja nämä ovat yleensä maksullisia tai vaativat yhdistykseen kuulumista.

Moni maanomistaja on viime aikoina ollut yhteydessä Pohjanmaan poliisiin ja pyytänyt apua laittomaan moottorikelkka-ajeluun kitkemiseksi omistamillaan mailla. Laittoman moottorikelkka-ajelun takia metsänomistajien, maanomistajien ja yksityisten omaisuutta on tuhoutunut.

Moottorikelkan jälki lumessa ei välttämättä näytä kovin kummoiselta, mutta pakkautuneen lumipeitteen alla piilee vahingot, jotka paljastuvat vasta lumen sulaessa.

Vahinkoja maanviljelyssä ja metsänomistajille

Pelloilla vahingot ovat poliisin tiedotteen mukaan moninaisia. Normaalisti lumi toimii eristävänä peitteenä kylmyyttä vastaan, mutta pakkautuneessa lumessa kylmyys tunkeutuu helpommin maahan, muodostuu jäätä ja routa pääsee syvemmälle.

Lumen alla oleva vihreä kasvupeite vahingoittuu ja keväisin sen huomaa helpoiten ruskeasta väristä, jossa viljellyt kasvit ei kasva ja rikkaruoho levittäytyy.

Salaojaputket jäätyvät ja keväällä vesi ei pääse valumaan niistä läpi, jolloin pelto tulvii. Maanviljelijälle taloudelliset vahingot voivat nousta tuhansiin euroihin.

Metsässä mm. taimet vahingoittuvat moottorikelkka-ajelusta. Koko taimi tai oksat katkeavat, kun moottorikelkalla ajetaan niiden yli. Pahimmillaan useita satoja taimia voi vahingoittua taimikossa kelkkaillessa. Tässäkin tapauksessa metsänomistaja kärsii taloudellista vahinkoa.

Omakotitalojen pihojen yli ajettaessa vahingoitetaan yleensä nurmikkoa, johon muodostuu samantyyppisiä vahinkoja kuin pelloilla, sekä pensasaitoja ja muita istutettuja kasveja. Lisäksi lumen alla piilossa voi olla muuta omaisuutta, joka vahingoittuu moottorikelkka-ajelusta.

Varmista siis ennen kuin lähdet ajamaan moottorikelkalla, missä saat ajaa, tiedotteessa todetaan. Paikalliseen moottorikelkkakerhoon voi esimerkiksi olla yhteydessä ja pyytä heiltä opastusta ja heille voi tarjota apua uusien reittien luomisessa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here