Joulukinkkujen paistinrasvoista tehdään taas uusiutuvaa dieseliä

Kinkkutemppu palaa kolmannen kerran tavoitteenaan kerätä ja kierrättää ennätysmäärä paistinrasvaa, josta valmistetaan Neste MY uusiutuva diesel -polttoainetta.

Tavoitteena on tuplata edellisvuoden huima osallistujamäärä ja saada mukaan 300 000 kotitaloutta.

Tänä vuonna kampanja kasvaa entisestään kun keräyspaikkojen määrää on lisätty erityisesti kaupunkien keskusta-alueilla, ja niitä tuodaan myös Lapin hiihtokeskuksiin.

Yhden kinkun paistinrasvalla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä. Yhteensä rasvaa kertyi viime jouluna huikeat 44 tonnia – tästä määrästä jalostettu polttoaine riittäisi 14 matkaan henkilöautolla maapallon ympäri.

Myös muita rasvoja

Keräysaika on 20.12.2018–7.1.2019 ja paistorasvan keräyspaikkojen määrä on kasvanut lähes sadalla viime vuodesta.

Keräyspaikkoja löytyy muun muassa K-ruokakauppojen sekä valikoitujen Neste-asemien yhteydestä.

Kotitaloudet pääsevät kokemaan kiertotalouden helppouden tänäkin vuonna pakkaamalla käytetyt paistinrasvat kartonkitölkkeihin ja tuomalla ne keräyspaikkoihin.

Nesteen Porvoon jalostamolla rasva hyödynnetään Neste MY uusiutuvan dieselin raaka-aineena.

Jokainen ruokailija voi halutessaan kierrättää joulupöydän paistinrasvat, ruokavaliosta riippumatta.

Kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat.

Joulun paistinrasvat kierrätetään tänäkin vuonna hyvään tarkoitukseen, sillä Kinkkutemppu-kampanja lahjoittaa 20 000 euroa Hope ry:lle keräyksen päätyttyä.

Hope ry tukee vähävaraisia perheitä taloudellisesti ja välittämällä perheille esimerkiksi käytettyjä vaatteita ja harrastusvälineitä. Joulun aikaan Hope ry:n lahjat tulevat erityisen suureen tarpeeseen.

Kinkkutemppu lyhyesti

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän