Liikkumisesteisen pysäköintitunnus, eli invatunnus, tuo mukanaan merkittäviä oikeuksia liikenteessä, mutta SPATY ry:n jäsenyritysten mukaan sen käyttöön liittyy myös epäselvyyttä.
Moni autoilija ei tiedä, että invatunnuksella ei saa pysäköidä minne tahansa. Yksityisalueilla invatunnus ei automaattisesti oikeuta pysäköimään kaikkialle, ja säännöt vaihtelevat alueittain. Tunnuksen haltijan onkin syytä selvittää, millaiset pysäköintiehdot alueella on voimassa.
Liikkumisesteisen pysäköintitunnus on tärkeä apuväline monille, joiden liikkuminen on rajoittunutta. Se tekee mahdolliseksi pysäköidä pyörätuolimerkinnällä varustetuille paikoille, maksullisille paikoille ilman maksua sekä paikoille, joissa muuten pysäköinti olisi kielletty. Näitä oikeuksia säädellään tieliikennelaissa, joka takaa tunnuksen haltijalle merkittäviä vapauksia julkisilla alueilla.
Yksityisalueilla, kuten kauppakeskusten pysäköintialueilla, säännöt kuitenkin voivat olla toisenlaiset.
”Kiinteistön omistajilla on oikeus määrittää pysäköintiehdot omalla alueellaan, eikä liikkumisesteisen pysäköintitunnus automaattisesti oikeuta pysäköimään erityismerkityille paikoille. Näissä tapauksissa on tärkeää, että tunnuksen haltija selvittää, millaiset säännöt ovat kyseisellä alueella”, Suomalaisten pysäköintialan toimijoiden yhdistys SPATY ry:n hallituksen puheenjohtaja Christian Metsäranta muistuttaa.
Myös väärennetyt invatunnukset aiheuttavat haasteita
Myös monilla yksityisalueilla on erillisiä pysäköintipaikkoja liikkumisesteisille. Perusperiaate on, että niiden käyttö riippuu siitä, mitä kiinteistönomistaja on päättänyt.
”On hyvä muistaa, että invatunnus ei missään tapauksessa oikeuta pysäköimään pelastustielle tai toisen maksamalle autopaikalle, vaikka kyseessä olisi yksityinen alue. Näitäkin tapauksia yhdistyksemme jäsenyritykset näkevät ajoittain. Asia saattaa tulla yllätyksenä monille, jotka luulevat, että liikkumisesteisen pysäköintitunnus antaa vapaat kädet parkkeerata mihin tahansa”, Metsäranta kertoo.
SPATY:n mukaan liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen oikeanlaisesta käytöstä on jonkin verran epäselvyyttä, minkä vuoksi tunnuksen haltijoille joudutaan kirjoittamaan yksityisoikeudellisia valvontamaksuja. Metsäranta kertoo, että Suomessa tavataan ajoittain myös väärennettyjä liikkumisesteisen pysäköintitunnuksia, ja nämä tapaukset ovat omiaan lisäämään sekaannusta.
”Liikkumisesteisten oikeuksien turvaaminen on tärkeää, mutta se edellyttää myös huolellisuutta ja tietoisuutta tunnuksen haltijoilta.”
Perhepysäköintipaikat hämmentävät
Liikkumisesteisille erityistä hämmennystä ovat saattaneet aiheuttaa perhepysäköintipaikat. Nämä paikat sijaitsevat usein yksityisillä pysäköintialueilla, kuten kauppakeskusten yhteydessä, ja myös niiden käyttöön liittyvät säännöt ovat omistajan määriteltävissä.
Perhepysäköintipaikka on pysäköintiruutu, joka on erityisesti tarkoitettu lapsiperheiden käyttöön. Nämä paikat ovat yleensä leveämpiä kuin tavalliset pysäköintiruudut, jotta perheet voivat helpommin lastata ja purkaa lastenvaunuja, turvaistuimia ja muita tavaroita.
Perhepysäköintipaikat sijaitsevat usein lähellä kauppakeskuksen tai muun kohteen sisäänkäyntiä, mikä tekee asioinnista lapsiperheille sujuvampaa. Perhepaikkojen käyttöön ei ole vastaavia tunnuksia kuten liikkumisesteisten parkkipaikkoihin.
”On tärkeää huomata, että perhepysäköintipaikat eivät ole virallisia, liikennemerkillä varustettuja paikkoja, vaan ne ovat kiinteistön omistajan tai haltijan asettamia ohjeellisia paikkoja. Siksi niiden käyttöön liittyvät säännöt voivat vaihdella paikasta toiseen, ja yleensä kyse on enemmän kohteliaisuudesta kuin lainsäädännöllisestä velvoitteesta.”
Invatunnuksen haltija, muista tämä pysäköidessäsi
- Tiedostathan, että liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella eli ns. invatunnuksella ei automaattisesti saa pysäköidä aivan minne tahansa, esimerkiksi yksityisalueilla.
- Varmista aina, että tiedät, mihin voit pysäköidä, jotta vältyt turhilta ongelmilta ja väärinkäsityksiltä.
- Muistathan selvittää alueen pysäköintiehdot ennen kuin poistut auton luota ja varmista, että liikkumisesteisen pysäköintitunnus on selkeästi havaittavalla paikalla autossa.
Lue myös
Autoliitto haluaa invapysäköintisovellukseensa lisää kuntia
Invamerkin käyttäjä ei aina saa pysäköidä ilmaiseksi tai ilman aikarajaa!
// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //
Jutussa mainittujen ongelmia suurempi on invatunnuksen väärinkäyttö. Tunnushan annetaan henkilölle, jolla on liikuntahaitta, eikä ajoneuvolle. Kun tunnus on auton hansikaslokerossa, sitä käytetään paljon myös silloin, kun tunnuksen saanut henkilö ei ole mukana autossa eikä tarvetta sen käyttöön ole.
Olen nähnyt myös tapauksia, joissa invatunnusta käytetään, vaikka haltija istuu autossa sillä aikaa, kun kuljettaja käy hoitamassa asioitaan. Sehän ei oikeuta tunnuksen käyttöön, koska kuljettajalla ei ole liikuntahaittaa, johon olisi invatunnus myönnetty.
Tällaiset väärinkäyttäjät vievät laiskuuttaan invapaikan sellaiselta, jolla on todellinen tarve ja oikeus paikan käyttämiseen.