Hyvä esimerkki liikenneministeriön sekoilusta — uusi autoverojärjestelmä jäi kokonaan esittelemättä

Politiikassa ei kaikki mene läheskään aina suunnitellusti, mutta tällainen sotku on kyllä melko erikoinen.

Hallitus aikoo tänään kertoa pieleen menneestä suunnitelmasta saattaa autoilun verotus aivan uuteen uskoon.

Tietojemme mukaan hallitus suunnitteli Liikenne- ja viestintäministeriön kanssa uudenlaista autojen verotusjärjestelmää, joka olisi perustunut ajettuihin kilometreihin.

Jokaiseen autoon olisi asennettu seurantalaite. Laite olisi lähettänyt tiedot ajoista ministeriön pilvipalveluun, josta olisi saatu ajoneuvokohtaiset tiedot verotusta varten.

Asiaa oli valmisteltu nykyisen liikenneministerin ohjauksessa Liikenne- ja viestintäministeriössä erittäin pitkälle, ja seurantalaitteiden valmistajia oli kilpailutettu jo viime vuoden puolella.

Kaikki olisi varmaan edennyt poliittiseen käsittelyyn ilman suurempia mutkia, mutta kukaan LVM:stä ei ollut huomannut ottaa yhteyttä oikeusministeriöön.

Kun asia vihdoin tuli oikeusministeriön tietoon, oli tilaussopimus laitevalmistajan kanssa jo allekirjoitettu.

Suomessa on melkoinen määrä autoja, joten mistään pienestä kaupasta ei ollut kyse. Seurantalaite oli nimittäin tarkoitus asentaa kaikkiin autoihin, niin uusiin kuin käytettyihinkin.

Mutta oikeusministeriössä homma pysähtyi. Oikeusministeriön virkamiehet tajusivat heti, että tällaista asiaa ei voida hyväksyä ilman pitkää parlamentaarista käsittelyä.

Mutta mitä niiden hankittujen laitteiden kanssa tehtiin?

Ei vielä mitään, mutta tänään alkaa tapahtua.

EU-direktiivin mukaan näitä laitteita ei saa myydä, vaan ne pitäisi tuhota! LVM:n nokkela virkamies keksi kuitenkin direktiivistä porsaanreiän, jonka mukaan laitteita saa antaa eteenpäin ilmaiseksi.

Kaiken kukkuraksi laitteiden lahjoittaminen on halvempaa kuin niiden tuhoaminen, eli ministeriö säästää tässä sievoisen summan.

LVM:n virkamiehen mukaan laite kerää erittäin paljon tietoa muun muassa ajetusta matkasta, kiihdytyksistä, jarrutuksista, matkustajien määrästä, polttoaineen kulutuksesta, säästä, moottorin lämpötilasta ja esimerkiksi tuulilasinpyyhkijöiden käytöstä.

Moni autoilija onkin varmasti kiinnostunut saamaan tarkan yhteenvedon omista ajoistaan. Tämä on mahdollista, sillä laitteiden asetuksissa voi itse määritellä, minne laitteen tallentama tieto siirtyy. Tiedot voi siirtää vaikkapa omaan kännykkään tai tietokoneeseen.

Ministeriön hankkimien seurantalaitteiden jakelu alkaa tänään kaikilla huoltoasemilla.

Ja täysin ilmaiseksi!

Laitteet ovat jaossa vain tänään, ja oman laitteen voi varata tästä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!