Hyundai Ioniq 5 -mallista tehty robottitaksi

Elokuun lopussa Motional, globaali johtaja kuljettajattomassa teknologiassa, ja Hyundai Motor Group julkistivat Ioniq 5 -pohjaisen Robotaxin, joka on Motionalin seuraavan sukupolven robottitaksi.

Ioniq 5 -robottitaksi perustuu täyssähköiseen Hyundai Ioniq 5 -malliin. Robottitaksi on SAE 4 -tason autonominen ajoneuvo, joka voi turvallisesti ajaa ilman kuljettajaa.

Se on täysin päästötön ja edustaa liikkumispalveluiden muuntautumiskykyisimpiä teknologioita: sähköistymistä ja kuljettajatonta ajamista. Näiden teknologioiden yhdistäminen voi tehdä liikenteestä älykkäämpää, turvallisempaa ja kestävämpää.

Kuva: Hyundai.

Uutuus on myös Motionalin ensimmäinen kaupallinen ajoneuvo ja edustaa ratkaisevaa virstanpylvästä yrityksen tiekartassa tulevaisuuteen. Motional aloittaa matkustajien kuljettamisen Ioniq 5 -robottitaksilla käynnistämällä vuonna 2023 merkittävän kumppanuuden Lyftin kanssa.

Ioniq 5 Robotaxissa yli 30 tunnistinta

Ioniq 5 -robottitaksi edustaa tekniikkalähtöistä suunnittelua, joka ylistää auton itsenäisen toiminnan taustalla olevia innovaatiota. Ajoneuvon anturipaketti on näkyvästi esillä korin ulkopinnoilla, mikä auttaa erottamaan robottitaksin helposti ihmisten ohjaamista ajoneuvoista.

Robottitaksissa on yli 30 tunnistinta – yhdistelmä kameroita, tutkia ja lidar-lasertutkia – jotka tarjoavat varman 360 asteen näkökentän, korkeatarkkuuksiset kuvat ja kohteiden tunnistuksen erittäin kaukaa auton käyttämiseksi turvallisesti ilman kuljettajaa monenlaisissa ajo-olosuhteissa.

Kuva: Hyundai.

Robottitaksi varustetaan Motionalin kuljettajattomalla teknologialla, joka sisältää kehittyneitä koneoppimisjärjestelmiä. Ne on kehitetty vuosikymmenten aikana koottujen reaalimaailman tietojen perusteella, ja niiden avulla ajoneuvo voi navigoida turvallisesti haastavissa ja monimutkaisissa ajotilanteissa.

Auton Electric Global Modular Platform (E-GMP) -perusrakenne tarjoaa matkustajille tilavan ja mukavan paikan työskennellä, rentoutua tai seurustella kuljettajattoman matkansa aikana. Sisätiloissa on myös useita käyttäjäkeskeisiä käyttöliittymiä, joiden avulla matkustajat voivat olla intuitiivisesti vuorovaikutuksessa ajoneuvon kanssa ajon aikana – esimerkiksi määrätä robottitaksin tekemään lisäpysähdyksen. Tämä asettaa uuden mittapuun kuljettajattomalle kyydille.

Ajoneuvon kehitys

Alusta alkaen täysin kuljettajattomaksi suunniteltu Ioniq 5 -robottitaksi luotiin Hyundai Motor Groupin ja Motionalin yhteistyönä. Yritykset työskentelivät hyvin tiiviissä kumppanuudessa koko kehitysvaiheen ajan kummankin antaessa projektiin elintärkeää osaamista.

Lopputulos on ajoneuvon älyn ja muiden ominaisuuksien saumaton kokonaisuus, jossa auton komponentit ja niihin rakennettu autonominen kyky työskentelevät tahdistetusti edistyksellisen, turvallisen ja kyvykkään ajosuorituksen aikaansaamiseksi.

Ioniq 5 -robottitaksi on kykenee ultranopeaan lataamiseen sekä pitkään toimintamatkaan, mikä mahdollistaa Motionalin robottitaksien täysimittaisen hyödyntämisen. Ioniq 5 -robottitaksi sisältää myös Hyundain edistykselliset mukavuus- ja turvallisuusominaisuudet ja on globaalisti skaalautuva, mikä tekee robottitaksista ainutlaatuisen kustannustehokkaan.

Kuva: Hyundai.

Hyundai Motor Groupin ja Motionalin painotus matkustajien turvallisuuteen ja mukavuuteen on ilmeinen ajoneuvoa tarkasteltaessa.

Turvallisuusmarginaalit on huomioitu kaikissa toiminnoissa, kuten navigoinnissa, ohjauksessa, jarrutuksessa ja voimantuotossa, turvallisuuden ja sulavuuden takaamiseksi jokaisella matkalla. Motional pystyy myös tarjoamaan Ioniq 5 -robottitaksille etäautotukea (Remote Vehicle Assistance, RVA) siltä varalta, että auto joutuu tietyömaan tai tulvan tapaiseen odottamattomaan tilanteeseen. Tällaisen tilanteen sattuessa Motionalin etäoperaattori voi välittömästi muodostaa yhteyden autoon ja ohjata sen uudelle reitille.

Johtava yritys kaupallisissa robottitaksipalveluissa

Motional perustettiin maaliskuussa 2020 autonomisen ajamisen yhteisyritykseksi. Perustajina olivat Hyundai Motor Group, yksi maailman suurimmista älykkäitä liikkumisratkaisuja tarjoavista ajoneuvojen valmistajista, ja Aptiv, globaali teollisen teknologian johtaja kehittyneessä turvallisuudessa, sähköistämisessä ja ajoneuvojen liitettävyydessä.

Motional luotiin edistämään maailman suorituskykyisimpien ja turvallisimpien autonomisesti liikkuvien ajoneuvojen kehittämistä ja kaupallistamista.

Motionalin tiimillä on vuosikymmenten mittainen asiantuntijuus kuljettajattomasta tekniikasta ja vertaansa vailla oleva kokemus kaupallisten robottitaksipalvelujen operoinnista.

Yhtiö on kuljettanut satoja tuhansia ihmisiä itseajamispalvelullaan Lyft-verkostossa Las Vegasissa maailman menestyneimmällä julkisten robottitaksien laivastolla.

Motional on myös alansa ainoa toimija, jonka kumppanina ovat kaksi suurta kyytipalveluyhtiötä, Lyft ja Via. Tämän mittaamattoman arvokkaan kokemuksen turvin Motional siirtyy kaupallistamisen tiekartallaan seuraavaan vaiheeseen käynnistämällä täysin kuljettajattoman palvelun Lyft-verkostossa vuonna 2023.

Ioniq 5 -robottitaksit otetaan käyttöön useilla Yhdysvaltojen markkina-alueilla, mikä merkitsee käännekohtaa kuljettajattomalle tekniikalle ja luo perustan robottitaksien leviämiselle koko maailmaan.

Hyundai Motor Group ja Motional toivat Ioniq 5 -robottitaksit ensi kertaa yleisön nähtäville IAA Mobility -näyttelyssä Münchenissä syyskuussa 2021.

Tietoa Motionalista

Motional on kuljettajattoman ajamisen teknologiaan keskittynyt yhtiö, joka tekee itseajavista autoista turvallista, luotettavaa ja saavutettavaa todellisuutta.

Yhtiön tiimi on toteuttanut eräitä alan suurimmista kehitysharppauksista, mukaan lukien ensimmäisen täysin autonomisen maastoajon Yhdysvalloissa, maailman ensimmäisen robottitaksikokeilun. Lisäksi se operoi maailman vakiintuneinta yleistä robottitaksikantaa, jolla on tehty yli 100 000 matkaa.

Bostonissa pääkonttoriaan pitävällä Motionilla on toimintaa sekä Yhdysvalloissa että Aasiassa. Lisätietoja saat Motionalin verkkosivuilta.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän