Historian havinaa: Menopeli ”lentäville miehille”

1900-luvun alku oli autojen teollisen valmistuksen alkamisen aikaa myös Yhdysvalloissa. Yrittäjiä ilmaantui kuin sieniä sateella. Eräs heistä oli Ransom Eli Olds, joka 1904 perusti Oldsmobile Company-nimisen yhtiön. Autojen tunnetuksi tekemisessä otti käyttöön lyhennyksen nimensä alkukirjaimista REO.

Katso tästä muut Historian havinaa -jutut.

Hänen ensimmäinen autonsa, vuodelta 1906, oli nimeltä Runabout (sukkula). Tuotanto jatkui vauhdikkaana ja mallisto kehittyi, joten yhtiö oli vuosisadan alkupuolella neljänneksi suurin autonvalmistaja.

Mainos Suomen Kuvalehdessä 22/1928. Kuva: Kansalliskirjasto.

Ransom Olds ymmärsi mielikuvin merkityksen. Se tuli esiin, kun yhtiö 20-luvun lopulla toi markkinoille Flying Cloud-nimisen malliston, jonka tuotekuvan ilmaisuun liitettiin kestävyys, kauneus, nopeus ja voima. Ilmeisesti sillä haluttiin kuvata keveästi taivaalla liitävää pilveä.

Ilmaisu Flying Cloudhan merkitsee englannin kielellä lentävää pilveä. Termi oli tunnettu myös purjelaivojen nimenä. Näillä eväillä arveltiin kaupan käyvän. Ja niin se kävikin.

Mallisto paisui ja monipuolistui. Yllättävä aluevaltaus oli kevyen lava-auton edeltäjän valmistuksen aloittaminen. Auto sai nimekseen Speed Wagon. Muita malleja olivat Wolverine sekä luksusmalli Royale.

Mainos Hakkapeliitta-lehdessä 1927. Kuva: Kansalliskirjasto.

REO Suomessa: Maassamme tunnettuja Reo-malleja oli mm. Wolverine sekä ennen kaikkea Royale, joka sai kunniakkaan aseman. Malli valittiin vuonna1931 silloisen pääministeri Toivo Kivimäen virka-autoksi rekisterinumerolla A-1.

Flying-termi on saanut julkisuutta myös muissa yhteyksissä esim. elokuvatuotannossa sekä urheilussa. Vuonna 1965 valmistui Ken Annakinin elokuvaa, ”Those Magnificent Men in Their Flying Machines” ”Nuo mahtavat, suurenmoiset miehet lentävissä koneissaan.”

Aikaa myöten termi yhdistettiin kuvaamaan kepeätä vauhdikasta sekä jatkuvaa menoa pitkän matkan juoksuissa. Ensimmäisenä tämän kunniakkaan arvonimen sai Tukholman olympialaisten voittaja Hannes Kolehmainen. Samalla nimellä kutsuttiin myös maailmanennätyksiä juosseita Paavo Nurmea ja Ville Ritolaa.

Irwin Goodman esitti Paavo Nurmesta laulelman ”Lentävä suomalainen ”.

Suomen autourheiluissa arvonimen, ”Flying Finn”, saivat ensimmäisenä rallin maailmanmestari Timo Mäkinen ja Euroopan mestarit Rauno Aaltonen, Carl-Otto Bremer ja Esko Keinänen sekä F-1 ajoissa maailmanmestari Mika Häkkinen.’

Teksti: Usko Sipilä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän