Historic-ralli: Sverre Norrgård EM-sarjan palkintokorokkeella jo viisi vuotta peräkkäin

Kuva: Toni Ollikainen.

Lauantaina Autourheilun kansallisen keskusliiton AKK:n mitaligaalassa Jyväskylän Paviljongissa Anjalankosken Urheiluautoilijoiden Sverre Norrgård vastaanotti historic-rallien EM-pronssimitalin.

Vuoden 2015 oman ikäkategoriansa historicien EM-mestaruuden voittanut Norrgård nousi gaalan palkintokorokkeelle jo viidennen kerran peräkkäin, tällä kertaa suomalaisista EM-sarjaa kiertäneistä ainoana.

Kartanlukijoiden puolella Ari Koponen palkittiin myös pronssisella EM-mitalilla, mikä on hänen ensimmäisensä. Norrgård vastaanotti parhaana pistemiehenä myös EM-hopeamitalin, jonka tiimien välisessä kisassa saavutti Suomen Historic Rally Club Finlandin joukkue.

AKK jakaa juhlassaan myös kansainvälisissä arvosarjoissa menestyneille suomalaiskuljettajille mitalit, vaikka nämä kilpailijat käyvät ne virallisesti ”pokkaamassa” kansainvälisen autoliiton FIA:n juhlavissa tilaisuuksissa.

Helsinkiläistynyt, 67-vuotias Norrgård tekee suomalaista autourheiluhistoriaa noustessaan tammikuun 26. päivänä myös FIA:n Historic Gaalassa jo siis viidennen kerran peräkkäin palkintokorokkeelle. Nykyisessä, neljän ikäkategorian muotoisessa EM-sarjassa Norrgård on ainoa suomalaiskuljettaja, joka on tähän yltänyt.

Kun Norrgård yhdessä kartanlukijansa Koposen kanssa seisoi Jyväskylässä ja pian Pariisissa palkintokorokkeella, lienee mielessä hieman haikeuttakin.

Norrgård myöntää, että toistaiseksi tämä riittää.

– Ei minulla enää ole samaa hinkua ajaa sarjaa ja sen pisteistä kuin aikaisemmin. Tästä eteenpäin aion nauttia rallin ajamisesta ja ajaa vain niitä kisoja, joista tykkään, paljastaa Norrgård, jolla on myös kaksi hopeista ja yksi pronssinen EM-mitali.

Historic-rallien EM-sarjassa on vasta muutamia vuosia ajettu neljässä eri ikäkategoriassa autojen valmistusvuoden mukaan. Norrgård ajaa ikäkategoriassa 1, johon kuuluvat autot ovat enintään vuodelta 1969.

Autojen pitää olla myös senaikaisten rallin teknisten sääntöjen mukaisesti rakennettuja.

”Nuorena ei ollut mahdollisuuksia”

Vasta viisikymppisenä rallin ajamisen aloittanut, Kouvolassa Myllykoski Paper Oy:n toimitusjohtajana pitkän työrupeaman tehnyt Norrgård innostui historic-ralleista aika pian ralliuransa alkuvaiheissa.

Kokeiltuaan muutamia nykyaikaisia ralliautoja mies ajoi Historic Trophy -sarjaa Suomessa.

– Volvo Amazonilla aloittelin ja onnistuin vieläpä voittamaan yli 45-vuotiaille kuljettajille tarkoitetun Nitro-sarjan pari kertaa, kertaa Norrgård, joka myös nappasi useita luokkavoittoja.

Norrgård jäi eläkkeelle vuoden 2011 vaihteessa ja lähti EM-sarjaan. Sveitsistä hankittiin vanha autokouluauto BMW 2002 TI, jonka Jari Liikkanen pisti kisakuntoon.

Norrgårdille mieluisin kisa on Lahden EM Historic Rally. Eikä vain sijainnin vuoksi, vaan siksi, että Norrgård on ajanut sen 17 kertaa ensimmäisestä, vuoden 2002 kisasta alkaen.

Vuonna 2003 Lahden EM Historic Rally sai virallisen EM-arvon.

– Olen kaikissa ajanut maaliin. Matti J. Tarvainenkin on osallistunut kaikkiin, mutta hän ei ole kaikista selvinnyt maaliin asti. Lahteen aion mennä jatkossakin, vaikka sitten rollaattorilla. Lahti on hieno kilpailu.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here