Historian havinaa: Kauppiaat panivat kansan kuntoilemaan jo 1800-luvulla

Tällä kertaa menneisyyteen kaivautuva avustajamme Usko Sipilä on huolestunut autoilijoiden kunnosta.

Hyvä fyysinen kunto on ollut terveyden sekä elämisen perusta jo vuosituhansia. Siihen viittaa meilläkin kansansuussa tunnettu sanonta: ”Heikot sortuu elontiellä, jätkät sen kun porskuttaa.”

Oheisen sanomalehti-ilmoituksen osa Saksasta todistaa, että kunnon ylläpito sekä kohotus on kuulunut yleiseen terveyden säilyttämiseen. Kuva lienee 1800-luvun loppupuolelta.

Ilmoituksessa vasemmalla esitellään puurungon varaan kehitetty paikallaan poljettava kuntopyörä satuloineen.

Keskellä esitellään huonetiloissa käytettävä Zimmerruderapparat ”kotisoutuvekotin”, härveli tai mekanismi. Kuvasta päätellen kyseessä on säädettävällä istuimella varustettu kettinkien avulla edes takaisin liikkuva istuin ja siihen ilmeisesti liittyvä vastus.

Näiden aikuisille tarjottavien laitteiden lisäksi esitellään tandempyörä tytöille ja pojille.

Sanomalehti-ilmoituksessa esiteltyjen laitteiden valmistajia ei mainita. Todettava on, että hyvin tehdyt piirrokset kertovat kaikkien kolmen laitteen toiminnan vakuuttavasti.

Kauppiaille on annettava täysi tunnustus kansan kunnon huolehtimisesta. Varsin monipuolinen on valikoima. Se kuinka kauppa on aikoinaan käynyt jää salaisuudeksi.

Nyt 2000-luvulla meillä nykyihmisillä on jokapäiväisessä käytössä monipuolisesti varustetut autot. Käytettävissä on hyvän fyysisen kunnon säilymiseksi kuntosalit, kotona soutulaitteet ja kuntopyörät. Erittäin suositeltavia tämän päivän autoilijoille!

Menneen ajan laitteita nykypäivän laitteisiin vertaillessa voi kysyä, onko mikään ratkaisevasti muuttunut – kunnonvahvistuslaitteiden tekniikkaa sekä ulkonäköä on hieman päivitetty!

Teksti: Usko Sipilä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here