Autotoday 10 vuotta sitten: ”Suomi hävisi EY:lle autoveroasiassa”

Kua: Matti Sulanto

Tasan kymmenen vuotta sitten tuli päätös, joka pudotti  maahantuotujen käytettyjen autojen hintoja.

Suomi hävisi EY:lle autoveroasiassa

Yhteisöjen tuomioistuin vahvisti tänään komission kanteen johdosta antamassaan tuomiossa aiemman kantansa, että autoverosta perittävän arvonlisäveron (elv) periminen on syrjivää.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Tuomioistuin hylkäsi valtiovarainministeriön, tullin, Helsingin hallinto-oikeuden ja Korkeimman hallinto-oikeuden tulkinnan, jonka mukaan veron periminen oli sallittua.

-Tuomion johdosta käytetyn auton yksityinen maahantuoja voi saada palautuksena 18,03 prosenttia maksamastaan rekisteröintiverosta, eli keskimäärin hieman yli 1 000 euroa ajoneuvoa kohti, kertoo autoverotukseen perehtynyt OTK Santtu Turunen autovero.fi-palvelusta.

Muutosta voi vielä hakea vuonna 2006 tai myöhemmin tehtyyn veropäätökseen, mutta voi olla, että viranomaiset päättävät oikaista päätökset ilman valitustakin.

Muutoksenhakukelpoisia päätöksiä on noin 70 000 kappaletta, ja yhteensä tämä merkitsee noin 80 miljoonan euron veronpalautuksia ja valtavaa oikaisuhanketta.

Ellei liikaa maksettua veroa palauteta viranomaisaloitteisesti myös valitusaikaa pitemmältä ajalta, kysymys vuosina 2002 – 2005 tehtyjen veropäätösten kohtalosta ratkeaa vahingonkorvausvastuukysymyksenä. Näitä tapauksia on yhteensä noin 80 000 – 100 000, ja veroa niissä on peritty noin 80 – 100 miljoonaa.

Yhteisöjen tuomioistuin ei ole muuttanut kantaansa ja totesi nimenomaisesti, että Suomen valtio ei voi vedota asian epäselvyyteen rajoittaakseen tuomion ajallisia vaikutuksia.

Juttu oli Autotodayssa 19.3.2009

Katso tästä muut Autotoday 10 vuotta sitten -jutut.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here