Autotoday 10 vuotta sitten: ”Sääntöjen noudattaminen ei takaa hengissä selviämistä”

Kymmenen vuotta sitten julkaisimme mielenkiintoisen uutisen siitä, että liikennesäntöjen nuodattaminen ei takaa hengissä pysymistä. Vaikka on kuinka tunnollinen ja noudattaa kaikkia sääntöjä prikulleen, on mahdollista kuolla liikenteessä.

Sääntöjen noudattaminen ei takaa hengissä selviämistä

Yli puolet (56 %) kuolinonnettomuuksissa mukana olleista henkilöauton kuljettajista ja runsas kolmannes heidän matkustajistaan kuoli, vaikka noudattivat kaikkia yleisimpiä tieliikennelain heille asettamia sääntöjä. Sääntöjen seuraaminen kuitenkin lievensi vakavien seurausten todennäköisyyttä.

Tiedot perustuvat tutkimukseen, jossa ensimmäisen kerran on selvitetty, miten sääntöjen seuraaminen on yhteydessä liikennekuolemiin ja vakaviin loukkaantumisiin.

Suomessa virallisen liikenneturvallisuustyön periaate on, että kenenkään järjestelmän sääntöjä noudattavan tienkäyttäjän ei pitäisi kuolla tai vakavasti loukkaantua tieliikenteessä.

– Tavoiteltu nollavisio ei ole toteutunut, koska tieliikennelain tahallisesta rikkomisesta pidättäytyminen ei takaa hengissä selviämistä, päättelevät tutkimuksen laatijat Tiina Ojanen, Ari Katila ja Esko Keskinen Turun yliopiston psykologian laitokselta.

– Tämä osoittaa tarpeen kehittää ja hoitaa liikenneympäristöä nykyistä tehokkaammin.

Esimerkkeinä tutkijat mainitsevat keskikaiteiden lisäämisen ja liukkauden torjunnan.

Tutkimusaineistona oli liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien vuosina 1991–2004 kokoama runsas 3 000 kuolinonnettomuuden tutkinta-aineisto.

Onnettomuuksissa oli mukana 4 500 henkilöauton kuljettajaa ja 3 600 matkustajaa sekä 550 raskaan ajoneuvon kuljettajaa.

Sääntöjen seuraamista tutkittiin ajonopeuden, alkoholin ja huumeiden käytön sekä turvalaitteiden käytön suhteen. Selvityksessä sääntöjen seuraaminen tarkoitti kaikkien em. sääntöjen noudattamista ja sääntöjen rikkomiseen riitti yhdenkin säännön rikkominen.

Yleisin sääntöjen rikkomus on turvavyön käyttämättömyys

Yleisin sääntöjen rikkomus kuolinonnettomuuksissa oli turvavyön käyttämättömyys. Kolmannes kuljettajista ja kolmannes matkustajista ei sitä käyttänyt onnettomuushetkellä. Ylinopeutta ajoi neljännes kuljettajista ja humalassa heistä oli viidennes.

Henkilöautojen yksittäisonnettomuuksiin liittyy useimmiten sääntöjen rikkominen. Sääntöjä rikkoneiden suhteellinen osuus vakavissa onnettomuuksissa oli jonkin verran noussut 2000-luvun alkuvuosina.

Kuolemaan johtaneista onnettomuuksista, joissa molemmat osapuolet noudattivat sääntöjä, oli suhteellisesti eniten (73 %) kohtaamisonnettomuuksia. Onnettomuudet, joissa toinen osapuoli rikkoi sääntöjä, toinen ei, olivat useimmiten (60 %) risteämisonnettomuuksia.

Koko onnettomuusaineiston kuljettajista 82 % ja matkustajista puolet oli miehiä. Kuljettajien keski-ikä oli 41 vuotta ja matkustajien 32 vuotta. Tutkimus on tehty yhteistyössä Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan VALT:n kanssa.

Lähde: Nollavisio-ideologian toteutuminen Suomen tieliikenteessä -raportti.

Juttu oli Autotodayssa 24.3.2009.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Katso tästä muut Autotoday 10 vuotta sitten -jutut.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän