Autotoday 10 vuotta sitten: Autokauppa käy niin hyvin, että ennusteet nostettiin!

Kymmenen vuotta sitten oli autokaupassa selvästi parempi meininki kuin tänä päivänä. Autoja myytiin niin paljon alkuvuonna, että koko vuoden myyntiarviota piti nostaa. Lopullinen luku vuonna 2011 jäi henkilöautojen osalta hieman alle 125 000.

Autokauppa käy niin hyvin, että ennusteet nostettiin

Autoalan ennusteryhmä on nostanut henkilö- ja pakettiautojen kuluvan vuoden myyntiarviota. Henkilöautojen uusi ennuste on 125 000 ja pakettiautojen 15 000 kappaletta. Vastaavat arviot joulukuussa olivat 122 000 henkilöautoa ja 14 000 pakettiautoa.

Alkuvuonna henkilö- ja pakettiautoja on ensirekisteröity odotettua enemmän, minkä johdosta autoalan ennusteryhmä nosti tänään kuluvan vuoden myyntiennusteita. Henkilöautojen ensirekisteröinnit lisääntyivät tammi-maaliskuussa 22,6 prosenttia ja pakettiautojen 48,4 prosenttia.

Myyntiennusteen nostoon vaikutti lisäksi se, että sekä henkilö- että pakettiautojen tilauskannat ovat viime vuotta selvästi korkeammalla tasolla ja korot edelleen matalalla tasolla vähitellen alkaneesta noususta huolimatta.

Katso tästä muut Autotoday 10 vuotta sitten -jutut.

Pakettiautojen osalta jo viime vuonna alkanut ostopaineiden purkautuminen näyttää jatkuvan. Tämä kertoo siitä, että yritykset luottavat talouden kasvuun ja uskaltavat investoida kuljetuskalustoon.

Ennusteita ei kuitenkaan nostettu alkuvuoden kasvun tahdissa, sillä vielä vuosi sitten elettiin laman jälkimainingeissa ja erityisesti alkuvuoden rekisteröintimäärät olivat vielä melko matalalla tasolla. Tämän vuoksi kasvuprosenttien uskotaan pienenevän loppuvuotta kohden. Lisäksi Euroopan talouden kriisipesäkkeet luovat yleistä epävarmuutta.

Henkilöautojen keski-iän nousu pysähtyy vasta 150 000 myyntivauhdilla

Uuden ennusteen mukainenkaan vuosittainen myyntimäärä ei vielä pysäytä Suomen henkilöautokannan vanhenemista. Viime vuoden lopussa Suomen henkilöautokannan keski-ikä oli 11,9 vuotta ja romutusikä 20,3 vuotta. Jotta henkilöautojen keski-iän nousu pysähtyisi, vuosittain pitäisi myydä 150 000 uutta henkilöautoa.

Autoalan ennusteryhmään kuuluu edustajia autoalan järjestöistä ja toimijoista sekä tutkimusyrityksistä. Ennusteryhmän puheenjohtaja on Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Juttu oli Autotodayssa 7.4.2011.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here