Autotoday 10 vuotta sitten: ”Akut pysyvät samanlaisina tulevaisuudessakin”

Kymmenen vuotta sitten uskottiin vielä vahvasti perinteisiin lyijyakkuihin.

Akut pysyvät samanlaisina tulevaisuudessakin

Lyijyakut säilyttävät suosionsa merkittävimpänä akkutyyppinä – kustannustehokkuutensa ansiosta myös tulevaisuuden ajoneuvoissa. Litiumioniakkua käyttävä hybridiauto sanotaan olevan ainoa tie ympäristöystävälliseen autokantaan.

– Nämä akut ovat kuitenkin edelleen kalliita ja kestää kauan, ennenkuin kaikki ajavat sähkötolpasta virtansa ottavilla autoilla. Meidän pitäisi nyt keskittyä kehittämään perinteisiä lyijyakkuja, jotta ne soveltuvat paremmin hybridikäyttöön, sanoo Exiden Christer Svensson.

Perinteisten autojen käynnistysakkuina lyijyakuille ei nyt ole kilpailua. Lyijyakkuja myös käytetään yleisimmin autoissa, joissa on niin kutsuttu start/stop -järjestelmä, jossa akku ottaa hoitaaksen virrantuoton sähköjärjestelmältä heti auton pysähtyessä.

Katso tästä muut Autotoday 10 vuotta sitten -jutut.

Useat johtavat akkuvalmistajat tekevät nyt tätä kehitystyötä, ja autoteollisuus on yhä kiinnostuneempi lyijyakkujen käytöstä kehittyneemmissä hybridiajoneuvoissa. Lyijyakkujen puolestapuhujat kertovat lyijyakkujen pidemmästä käyttöiästä, kestävyydestä ja suhteellisen edullisista kustannuksista. Lisäksi lyijyakuille on jo pitkään ollut valmiina sekä tuotanto- että keräysjärjestelmä.

– Vapaata elektrolyyttiä sisältävät akut ovat hyvin kiinnostavia ja kehitys menee selvästi siihen suuntaan, että ne kestävät jatkossa paremmin ja latautuvat helpommin, Christer Svensson kertoo.

Juttu oli Autotodayssa 22.6.2009

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here