Autonavaimet ja kännykän voi pikapesettää virusvapaaksi

Kuva: Phonesoap.

Poikkeukselliset ajat synnyttävät poikkeuksellisia innovaatioita. Uusin sellainen on kännykkäpesuri, joka kylvettää luurin pöpöpuhtaaksi noin viidessä minuutissa.

Arjessa koko ajan räplättävä kännykkä on todennäköisesti pahempi bakteeri- ja viruspesäke, kuin nyttemmin jo varsin usein pestävät kädet. Itse asiassa joidenkin arvioiden mukaan puhelin on 18 kertaa käsiä suurempi pöpölinko, jos sitä ei puhdisteta säännöllisesti. Lisäksi bakteerit ja virukset saattavat säilyä puhelimen pinnalla hengissä useita päiviä.

Vuonna 2009 käynnistänyt amerikkalainen PhoneSoap myy tällä hetkellä koronapandemian vuoksi eioota, mutta tehtaat käyvät kuumina. Yritys lähti kasvukiitoon yrittäjien saatua sijoittajaksi yhden Leijonan Luolalaisen.

PhoneSoap puhdistaa puhelimet ultraviolettivalon (UV-C) avulla tuhoamalla tuman nukleiinihapot ja sitä kautta estää pöpöjen DNA:ta leviämästä. Käytännössä kyseessä on ultraviolettisäteilytys (ultraviolet germicidal irradiation, UVGI), jota käytetään myös esimerkiksi ruoka-aineiden ja ilman puhdistuksessa. Menetelmä on käytössä lähinnä terveydenhoidossa ja muissa steriileissä tiloissa, ja nyttemmin myös juoma- ja jäteveden puhdistuksessa.

UV-C -ultraviolettivalon on todettu tuhoavan 99,99 prosenttia kohdalleen sattuneista patogeeneistä, kuten coli- ja flunssavirukset. Se on tehonnut myös antibiooteille vastustuskykyisiin bakteereihin, mutta sen tehosta esimerkiksi koronavirukseen ei ole vielä saatavilla tietoa.

Ultraviolettivalon käyttämisen terveysvaikutteisesti erityisesti tuberkuloosia vastaan keksi färsaarelainen Niels Finsen, joka palkittiin vuonna 1903 keksinnöstään Nobelin palkinnolla.
Laitteessa voi steriloida kaikki sisään mahtuvat kapistukset auton avaimista ja luottokorteista kaikkiin kännykkämerkkeihin, mihin se on varsinaisesti tarkoitettu.

Operaatio kestää laitemallista riippuen noin 5-10 minuuttia. Puhelinta voi ladata putsauksen kanssa samanaikaisesti usb-a- ja usb-c -porteista. Saatavilla on eri värisiä ja eri mallisia laitteita hinnoiltaan 30-250 euroa.

Jos ei halua, tai onnistu ostamaan laitetta itselleen, desinfiointia voi ostaa palveluna ainakin Digishopista. Puhelinpesu sisältyi kännykän muuhun korjaukseen.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here