Auton puhdistaminen on ennen kaikkea turvallisuusteko!

Lunta, loskaa, maantiesuolaa, hiekoitushiekkaa ja kuraa – Suomen vaihtelevilla talvikeleillä auton likaantuminen on väistämätöntä ja ajoneuvon maalipinnat, lasit sekä alusta joutuvat koetukselle.

Auton puhdistaminen lumesta ja liasta voi tuntua vaivalloiselta, mutta on kannattavaa paitsi auton kunnon ja arvon, myös liikenneturvallisuuden vuoksi, todetaan Kamuxin tiedotteessa.

– Sen lisäksi että puhdistaminen suojaa auton pintoja vaurioilta, se on tärkeä liikenneturvallisuusteko. Lumikerroksen peittämä auto tulee aina puhdistaa niin, että kuljettajalla on liikenteessä näkyvyys kaikkiin suuntiin. Lumen lisäksi esimerkiksi tuulilasin huurtuminen voi haitata ajoturvallisuutta, kun aurinko paistaa matalalta ja hanki heijastaa valoa kuljettajan silmiin. Auton sisäpintojen siistimisellä voidaan pienentää tätä turvallisuusongelmaa, kertoo Kamux Suomen maajohtaja Jani Koivu.

Autoa on hyvä pestä säännöllisesti myös talvella ja estää näin lian, kuten kuran ja maantiesuolan pinttymistä. Pahimmillaan lika voi syöpyä maalipinnan läpi ja aiheuttaa pysyviäkin vaurioita ja ruostumista.

VIDEO: Nyt lehtipuhaltimellekin on keksitty järkevää talvikäyttöä

Lisäksi puhdas ulkopinta vähentää naarmuuntumisen riskiä lumisella säällä, kun lumen ja maalipinnan väliin ei jää hiukkasia, jotka voivat harjatessa hiertää autoon jälkiä.
Koivun mukaan säännölliset huoltotoimet helpottavat auton päivittäistä puhdistamista, mutta niillä voidaan myös vaikuttaa auton jälleenmyyntiarvoon.

Jos maalipintaa täytyy uusia ennen myyntiä, kulu on huomattavasti suurempi verrattuna pelkkään pintojen kiillotukseen.

– Talvella omaan aikatauluun olisi hyvä jättää aina liikkumavaraa, jotta mahdollisen jään ja lumen ehtii putsaamaan kunnolla. Esimerkiksi auton katolta jonkun toisen näkökenttään pölähtävä lumikinos voi aiheuttaa vaaratilanteen. Liikenteeseen on muutenkin hyvä lähteä ilman kiirettä, jotta voi ajaa kulloisenkin ajokelin edellyttämää nopeutta. Ennakoimalla pääsee siis pitkälle, Koivu sanoo.

Ota nämä puhdistustoimet tavaksi

  • Siivoa sisäpinnat: Lika itsessään heikentää näkyvyyttä lasipintojen läpi, mutta se myös houkuttelee huurua. Ikkunoiden sisäpinnat kannattaa putsata muutaman viikon välein esimerkiksi mikrokuituliinalla ja tavallisella lasinpesuaineella. Myös sisätilan ajoittainen imurointi vähentää lasien likaantumista ja huuruuntumista.
  • Pyyhi pyyhkijät: Maantiesuola voi syövyttää tuulilasinpyyhkijöiden kumia, mikä heikentää niiden pyyhkimistehoa ja lyhentää käyttöikää. Pyyhkijät voi helposti puhdistaa tuulilasinpesunesteellä kostutetulla siivouspyyhkeellä.
  • Puhdista valot ja peilit: Tarkista, että liikkeelle lähtiessä sivupeilit ja auton kaikki valot ovat puhtaat, eikä loska- tai lumikerros estä niiden näkymistä itsellesi tai muille.
  • Harjaa katto: Paksuin lumikerros kertyy usein auton katolle. Aloita harjaaminen ylhäältä alaspäin, jotta juuri putsattu tuulilasi ei saa katolta uutta lumikerrosta. Jos katolle on hankala ylettyä kunnolla, apu voi löytyä vaikkapa teleskooppivartisesta lumiharjasta.
  • Muista kaapelit: Lämmitysjohdot sekä sähköautojen latauskaapelit kannattaa myös puhdistaa tasaisin väliajoin. Näin autokin pysyy puhtaampana ja johtojen käyttöikä pitenee. Samalla on helppo tarkistaa kaapelit vaurioiden varalta.

Tuulilasin puhdistaminen on yksinkertainen liikenneturvallisuusteko

Auton sisäpuolikin kannattaa puhdistaa säännöllisesti

// Tilaa tästä Autotodayn uutiskirje //

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän