Autoliiton Helsingin seudun osasto ei hyväksy Helsinkiin kaavailtua pysäköintimaksujen korotuksia

Jos Helsinkiin kaavailtu uusi pysäköintipolitiikka otetaan käyttöön, pysäköinnin hinta kasvaa tuntuvasti. Se olisi sekä kaupungin asukkaiden että elinkeinoelämän edun vastaista, todetaan Autoliiton Helsingin seudun osaston tiedotteessa.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta siirsi kokouksessaan 3.5.2022 Helsingin pysäköintipolitiikka 2022-luonnoksen hyväksymistä.

Asia on vaikea, koska tämä virkatyönä valmisteltu varsin laaja ja vaikeaselkoinen esitys hankaloittaisi entisestään autojen käyttöä Helsingissä ja tekisi siitä nykyistä kalliimpaa. Huomio siinä kiinnittyy erityisesti esityksiin kadunvarsipysäköinnin kehittämiseksi.

Asukas- ja yrityspysäköinnissä on tarkoitus siirtyä palvelutason mukaiseen hinnoitteluun. Järjestelmän lopullinen malli on vielä epäselvä, mutta valitaanpa mikä tahansa tarjolla olevista vaihtoehdoista, se tulee käytännössä johtamaan jatkuvasti kasvaviin ja keskenään poikkeaviin pysäköintihintoihin eri alueiden kesken.

Sekä asukas- että yrityspysäköintitunnusten hinnat voisivat pahimmassa tapauksessa kasvaa joka vuosi 20 prosentilla vuoteen 2029 mennessä. Se tarkoittaisi maksujen kolminkertaistumista. Asukaspysäköintitunnus maksaisi kuukaudessa enimmillään 90 euroa ja yrityspysäköintitunnus 93 euroa.

Vastaavasti kadunvarsipysäköinnin tuntihintaa voitaisiin nostaa vuosittain kymmenellä prosentilla vuodesta 2023 lähtien. Tällöin tuntihinta nousisi vuoteen 2029 mennessä ydinkeskustassa neljästä eurosta 7,10 euroon ja muualla kantakaupungissa kahdesta eurosta 3,50 euroon.

Korotussuunnitelmat ylittävät moninkertaisesti odotettavissa olevan yleisen kustannustason nousun. Esitystä perustellaan muun muassa markkinahinnoittelulla ja tarpeella käyttää katutilaa myös muuhun kuin liikenteeseen. Molemmat perustelut ovat kestämättömiä.

Kadut ovat jo olemassa ja ne on aikanaan rakennettu kaupungin keräämillä verovaroilla. Kaupunki itse päättää, paljonko katujen varsilla on pysäköintipaikkoja ja mitä pysäköiminen niissä maksaa. Autoilijan näkökulmasta kysymys on monopolista, jossa markkinavoimat eivät toimi aidosti.

Katutilan käyttäminen muuhun kuin liikkumiseen ja liikenteen tarpeisiin tulee kyseeseen lähinnä suppealla ydinkeskusta-alueella. Se tuskin vaikuttaa kovin paljon pysäköinnin kokonaistilanteeseen.

Esitys on myös tasa-arvon näkökulmasta ongelmallinen. Asukaspysäköinti on kaupungin tarjoamaa palvelua. Ei voi olla oikein, että siitä perittävä hinta vaihtelee asukkaan kotiosoitteen mukaan. Sama koskee tietysti nykyistäkin vyöhykejakoa.

Ennen kuin tekeillä oleva pysäköintipolitiikka hyväksytään lopullisesti kaupunkiympäristölautakunnassa ja myöhemmin kaupunginhallituksessa, ohjeistusta täytyy parantaa ainakin esitetyn hinnoittelun osalta.

Politiikasta pitäisi myös käydä ilmi – yleisohjeeksi suunnittelijoille – että henkilöauton käyttö on suurelle osalle kaupungin asukkaista tarpeellista ja usein myös välttämätöntä.

Sitä tulisi mahdollisuuksien mukaan pysäköinnin kehittämisellä sujuvoittaa, ei hankaloittaa. Vaivaton autoilu kuuluu omalta osaltaan hyvään kaupunkiympäristöön, tiedotteessa sanotaan.

Autoliiton Helsingin seudun osasto on itsenäinen rekisteröity yhdistys. Siinä on noin 25 000 jäsentä ja sen toimialue kattaa Helsingin lisäksi Kirkkonummen, Espoon, Kauniaisen, Vantaan sekä Sipoon.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän