Autoalan näkymät ovat heikentyneet dramaattisesti — myynti pudonnut 80 prosenttia!

Taloustilanteen nopea käänne hiljentää sekä autokauppaa että huoltopalveluja. Uusien autojen kysyntä on viime viikkoina romahtanut.

Asiakastilausten määrä jäi maaliskuun viimeisellä viikolla lähes 80 prosenttia viime vuotta alemmas, todetaan Autoalan tiedotteessa.

Autokaupan on ennakoitu painuvan tänä vuonna lukemiin, joissa viimeksi oltiin 1990-luvun lamavuosina.

Autoala on nopean markkinamuutoksen takia viime viikolla alentanut kuluvan vuoden ensirekisteröintien ennustettaan 85 000 henkilöautoon ja 10 500 pakettiautoon, kun vielä ennen pandemian alkua arvioitiin päädyttävän 116 000 henkilöauton ja 15 000 pakettiauton tasoon. Myös huolto- ja korjaamotoimintojen kysyntä on viime viikkoina laskenut jyrkästi.

Jyrkässä taantumassa myös alan työllisyys on uhattuna. Autoalan alkuviikolla tekemän suhdannekartoituksen perusteella noin 90 prosenttia autoalan yrityksistä on parhaillaan toteuttamassa tai jo toteuttanut YT-neuvotteluja kysynnässä tapahtuneiden muutosten takia.

Autoklusteri työllistää Suomessa yli 45 000 työntekijää. Alan työllistävä merkitys on alueellisesti tärkeä, sillä ala tarjoaa työpaikkoja valtakunnallisesti.

Joustoa verojen maksuun

Autoala on esittänyt valtiolle joustoa alan yritysten verojen ja veroluonteisten maksujen aikatauluissa, jotta kysynnän nopea romahdus ei ajaisi yrityksiä taloudelliseen umpikujaan.

Koko autoklusterin yhteenlaskettu liikevaihto on viime vuosina ollut noin 20 miljardia euroa, josta yli puolet on autojen vähittäis- ja tukkukaupan liikevaihtoa.
Liikevaihdolla mitattuna autojen vähittäiskauppa on suurin vähittäiskaupan toimiala heti päivittäistavarakaupan jälkeen.

Uusien autojen myynnin romahtamisella on merkittäviä seurausvaikutuksia myös verotuloihin, sillä autoverotulojen ja uusien autojen arvonlisäverotulojen määrä riippuu uusien autojen myynnistä.

Nyt tarvitaan elvytystä

Uusien autojen kysynnän tervehdyttämiseksi tarvittaisiin pikaisesti kysyntää elvyttäviä toimia.

Katso tästä muita juttuja koronaviruksesta.

Nopeasti toteutettavilla ja kustannuksiltaan edullisilla toimenpiteillä, kuten romutuspalkkio ja täyssähköautojen hankintatuen laajentaminen vähäpäästöisten autojen hankintatueksi, autokauppaa olisi mahdollista piristää selvästi vielä tämän vuoden aikana.

Kysyntää elvyttävät toimet vähentäisivät merkittävästi rankkojen autoalan työllisyyttä leikkaavien sopeutustoimien tarvetta.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!