WRC: Sardinian kuuma keli haastaa sorateiden sankarit

Jari-Matti Latvala viime vuonna Sardiniassa.

6.6.2018 20.22

MM-sarjan seitsemäs osakilpailu ajetaan tällä viikolla Sardinian saarella Italiassa ja ralliin osallistuu neljä suomalaiskuljettajaa.

WRC-luokassa kisaan lähtevät Fordin Teemu Suninen sekä Toyotan Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi.

WRC3-luokassa Ruotsin MM-rallissa edellisen kerran viivalla nähty Taisko Lario palaa tositoimiin Peugeotin puikoissa.

MM-sarjan pistetaulukossa kärkipaikka vaihtui toukokuussa Portugalissa, kun kisan voittoon ajanut Belgian Thierry Neuville nousi piikkipaikalle. Hyundain ykköstykillä on sarjan puoliväliin saavuttaessa 119 pistettä.

Viisinkertainen maailmanmestari, ranskalaisässä Sebastien Ogier on Fordilla toisena 100 pisteellä ennen 72 pistettä kerännyttä Toyotan virolaisvirtuoosi Ott Tänakia.

Suomalaisista Esapekka Lappi on sarjassa viidentenä (55 pistettä), Jari-Matti Latvala yhdeksäntenä (31) ja Portugalissa uransa ensimmäisen WRC-luokan palkintokorokesijan napannut Teemu Suninen sijalla 11 (23 pistettä). WRC3-luokassa Taisko Lario on kisaan lähdettäessä sijalla kuusi.

Kolme suomalaisvoittoa

Italian MM-osakilpailu ajetaan Välimerellä sijaitsevan Sardinian saaren sorateillä Algheron kaupungin ympäristössä.

Sardinian MM-rallissa on vuosien varrella juhlittu kolmea suomalaisvoittajaa. Ykkössijan ovat napanneet Marcus Grönholm vuonna 2007, Jari-Matti Latvala 2009 ja Mikko Hirvonen 2012.

Sardinian erikoiskokeet ovat kapeita, mutta nopeita ja kovapintaisia sorateitä, joiden pinnalla on erittäin liukas hiekkakerros, joka aiheuttaa ensimmäisenä reitille starttaaville autokunnille harmaita hiuksia.

Myös aivan ajolinjan vieressä vaanivat kivet lisäävät kisan haastetta. Sää on Sardianiassa tukahduttavan kuuma, joten kuljettajien fysiikkaa ja autojen renkaita testataan tässä kisassa enemmän kuin kenties missään muussa rallissa.

Sardiniassa ajetaan 20 erikoiskoetta ja 313 erikoiskoekilometriä. Reitti on uudistunut, sillä noin kolmasosa siitä on uutta vuoteen 2017 verrattuna.

Ralli alkaa torstai-iltana kello 19.00 Suomen aikaa ajettavalla kahden kilometrin mittaisella Ittiri Arenan yleisöerikoiskokeella.

Perjantaina ajetaan ensimmäinen täysi työpäivä, yhteensä kahdeksan erikoiskoetta ja 122 EK-kilometriä. 

Lauantaina on vuorossa kilpailun pisin päivä, jonka aikana rallikaravaani kiertää seitsemän erikoiskoetta, joiden yhteismitta on 146 kilometriä. Lauantain reitillä on yksi MM-sarjan kuuluisimmista hyppyreistä, Micky´s Jump, joka on kahteen kertaan ajettavalla Monte Lernon erikoiskokeilla.

Sunnuntaina ralli päätetään neljän erikoiskokeen lenkillä, ja lisäpisteitä tarjoava Sassari-Argentiena 2 alkaa Suomen aikaa kello 13:18.

Erikoiskokeiden määrä: 20
Erikoiskoekilometrejä: 313,46 km
Kilpailun kokonaispituus: 1386,38
    
 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here